Σάββατο, 4 Μαΐ
20oC Αθήνα

Τον «βάφτισε» αγιογράφο ο Ιερώνυμος και μάγεψε με την τεχνική του τον Χριστόδουλο

Τον «βάφτισε» αγιογράφο ο Ιερώνυμος και μάγεψε με την τεχνική του τον Χριστόδουλο

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον “βάφτισε” αγιογράφο και ο Μακαριστός Χριστόδουλος τον ενέπνευσε, ώστε να συνεχίσει το σπουδαίο του έργο.

Στις αγιογραφίες του Νεοκλή Αράπογλου έχουν αναφερθεί με τα πιο κολακευτικά λόγια κορυφαίοι επαγγελματίες της τέχνης κι αυτό γιατί η ξεχωριστή τεχνική που χρησιμοποιεί με τα πινέλα του δεν αφήνει κανένα περιθώριο λάθους.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο καλλιτέχνης, η διαφορά έγκειται στην μεικτή τεχνική που εδώ και χρόνια ακολουθεί, καθώς και στα πρόσωπα που έχουν μια πιο ανθρώπινη μορφή.

«Από την σχολή έμαθα να εργάζομαι πάνω στην Κρητική Σχολή του Θεοφάνη, στη Μακεδονική του Πανσέληνου, ενώ ήμουν επηρεασμένος και από την Αναγέννηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσω από τότε δειλά δειλά να εφαρμόζω δικές μου μεικτές τεχνικές».

Kαι προσθέτει: «Σχετικά με τα πρόσωπα η αλήθεια είναι πως με ενοχλούσαν τα αυστηρά και ανέκφραστα που έχουμε συνηθίσει όλοι να βλέπουμε στις αγιογραφίες, τα οποία σύμφωνα με τον κανόνα δεν πρέπει να είναι ρεαλιστικά. Έτσι κάθισα και έφτιαξα την πρώτη μου εικόνα, όπου εκεί εμπνεύστηκα τα πρόσωπα όπως εγώ τα φανταζόμουν. Την έδειξα στον τότε πνευματικό μου δάσκαλο, ο οποίος ενθουσιάστηκε και με παρότρυνε να συνεχίσω έτσι. Μάλιστα, μου είπε ότι στην αγιογραφία δεν υπάρχουν λάθη. Έτσι σχημάτισα το δικό μου στιλ, το οποίο συνεχίζω μέχρι σήμερα, προσθέτοντας κάθε φορά μικρές τεχνικές αναθεωρήσεις».

Ανάμεσα στους πρώτους που είδαν τα έργα με την υπογραφή του Νεοκλή Αράπογλου ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος τον έχρισε αγιογράφο.

«Μια σημαντική στιγμή της καλλιτεχνική μου ζωής αποτέλεσε η γνωριμία μου με τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδίας τότε και σημερινό μας Αρχιεπίσκοπο κ.Ιερώνυμο ο οποίος γνωρίζει τα πάντα γύρω από την αγιογραφία. Τολμώ με όλο τον σεβασμό να πω πως εκείνος με “βάφτισε” ουσιαστικό αγιογράφο από την πρώτη κιόλας στιγμή που είδε έργα μου. Μάλιστα με αποκαλεί ο “μικρός της Αυλίδας” γιατί με ξέρει από πολύ νεαρή ηλικία. Τον εκτιμώ και τον ευχαριστώ ειλικρινά για το θάρρος που μου έδωσε».

Λίγα χρόνια αργότερα η τεχνική του θα αποσπάσει τον θαυμασμό και την ευλογία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ο οποίος μόλις βρέθηκε πρώτη φορά μπροστά σε έργο του Νεοκλή Αράπογλου, είπε: «Μπράβο! Αυτή η ξεχωριστή μεικτή τεχνική μιλά απευθείας στις καρδιές των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει την καλύτερη επικοινωνία μετά του Θεού και των αγίων Του» αναφέρει ο αγιογράφος και περιγράφει την πρώτη τους γνωριμία.

«Ως σήμερα θυμάμαι την συμμετοχή σε μια έκθεση αγιογραφίας όπου τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Μακαριστός Χριστόδουλος ο οποίος με χαρά μας είχε επισκεφτεί. Όταν βρέθηκε μπροστά σε ένα έργο μου, εντυπωσιάστηκε τόσο που ήρθε γρήγορα προς εμένα. Στάθηκε μπροστά στην εικόνα, την ευλόγησε και με παρότρυνε να συνεχίσω. Αυτό ήταν και η σφραγίδα μου ως προς το στιλ που θα ακολουθούσα».

Τα έργα του γεννούν συναισθήματα

«Θέλω η εικόνα να επικοινωνεί μαζί μου. Να με μαλώνει, αλλά και να εκπέμπει αγάπη. Παντρεύω το νατουραλιστικό με το νοητό, έχοντας αυτό το αποτέλεσμα. Αυτό που θέλω να βγάζω στα έργα μου είναι η στιγμή που το θείο αγγίζει τη γη. Ως καλλιτέχνη με συγκινούν όλες οι τεχνοτροπίες. Στην αγιογραφία, όμως, δείχνω ιδιαίτερη συμπάθεια, γιατί εκτός της καλλιτεχνικής έκφρασης περιέχει το θείο, το ιερό, τον ψυχισμό. Με αγγίζει στην ψυχή, με αναστατώνει, αλλά και με ηρεμεί ταυτόχρονα. Μου προκαλεί ψυχογράφημα και με κάνει να αγαπώ τα πάντα, τους ανθρώπους, τα ζώα, τη φύση. Άλλωστε, αυτό ακριβώς δίδαξε και ο Χριστός, την αγάπη».

Με το ταλέντο του ο Νεοκλής Αράπογλου έχει κληθεί να αγιογραφήσει αρκετούς ιερούς ναούς, ενώ πολλά σημαντικά έργα του υπάρχουν σε προσωπικές συλλογές. Δουλειά του μάλιστα ταξίδεψε μέχρι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα για την έκθεση Index 2018 στο Ντουμπάι. Σήμερα ο καλλιτέχνης εξακολουθεί να δημιουργεί, ενώ με αφορμή τις αρχές του “Μένουμε Σπίτι” ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με ό,τι του γαληνεύει την ψυχή.

«Βρήκα το χρόνο να τελειώσω επιτέλους project που είχε αφήσει στη μέση, Ασχολούμαι με ό, τι με κάνει καλύτερο ως άνθρωπο. Αυτό συμβουλεύω να κάνουν όλοι όσοι εξαιτίας του κορονοϊού είμαστε αναγκασμένοι να παραμένουμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας. Ο πλανήτης όλος αυτή την στιγμή δοκιμάζεται γι αυτό ας προσευχηθούμε όλοι μαζί, όπου πιστεύει ο κάθε ένας, ώστε να στείλουμε το μήνυμα που πρέπει στο δημιουργό και να βγούμε γρήγορα από την ιστορία αυτή».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις