Παρασκευή, 17 Μαΐ
18oC Αθήνα

Τραγωδία στο Μάτι: «Προστατεύστε τα παιδιά σας» – «Μάγκες είναι τελικά αυτοί που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη»

Τραγωδία στο Μάτι: «Προστατεύστε τα παιδιά σας» – «Μάγκες είναι τελικά αυτοί που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη»

Μια ημέρα μετά την ετυμηγορία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών στη δίκη για την υπόθεση της φωτιάς στο Μάτι με 104 νεκρούς και η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μια εκ των επιζώντων η κα Κατερίνα Μαλά μίλησε στο newsit.gr.

Για την ιστορία η Κατερίνα Μαλά το μεσημέρι της Δευτέρας, 23 Ιουλίου 2018 βρισκόταν στο φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης που διατηρεί ο σύζυγός της στην περιοχή της Ραφήνας και αποφάσισε να μεταβεί στο εξοχικό της οικογένειας στο Μάτι, για να μαγειρέψει στα δύο της παιδιά. Όταν συνειδητοποίησε ότι η φωτιά στο Μάτι ήταν σοβαρή και θα τους έκαιγε ζωντανούς ζήτησε από τα παιδιά της να φτιάξουν αντιπυρική ζώνη στο διπλανό οικόπεδο και πήγε να φέρει τον σύζυγό της από την Ραφήνα. Εκείνη ήταν που έστειλε τους δικούς της στην σωτηρία αλλά και τουλάχιστον άλλα 50 αυτοκίνητα. Η δίκη η οποία κράτησε πάνω από 1,5 χρόνο άφησε σε όλους τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζώντες μια πικρή γεύση. 

Ζητήσαμε από την κα Μαλά να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου και ο λόγος της είναι πραγματικά μαχαιριά στην καρδιά.

«40.000 κοστίζουν οι 104 θάνατοι και οι πάνω από 60 εγκαυματίες. Θα ξεκινήσουμε έρανο για να πληρώσουμε τις ποινές τους, δεν είναι πολλά, θα τα μαζέψουμε. Αυτό που φάνηκε είναι ότι το κράτος έχει συνέχεια και ότι το παιχνίδι παίζεται ακόμα. Όλα αυτά προκύπτουν από την εγκαθίδρυση της ατιμωρησίας, το κράτος είναι κλινικά νεκρό. Θεωρώ ότι το Μάτι έχει σχέση με τα Τέμπη, τα Τέμπη έχουν σχέση με τον θάνατο του Θεοφάνη Ερμή Θεοχαρόπουλου στα Τζουμέρκα που περίμενε πέντε ώρες στην αγκαλιά του πατέρα του να πάνε να τον σώσουν και τελικά πέθανε, έχει σχέση με την Κυριακή που την σκότωσαν μπροστά στο αστυνομικό τμήμα. Εκείνη την μέρα στο Μάτι έκανα ό,τι μπορούσα και κατάφερα και προστάτευσα τα παιδιά μου», είπε. 

Θέλοντας να δείξει το μέγεθος της απουσίας ενσυναίσθησης η κα Μαλά περιέγραψε τι συνέβη μέσα στη δικαστική αίθουσα:

«Μέσα στο δικαστήριο ακούστηκε κατηγορούμενος, που αθωώθηκε -αλλά αυτό δεν έχει σημασία- να λέει «κακώς σήκωσα το ελικόπτερο γιατί αν δεν το είχα σηκώσει, δεν θα είχα δώσει ούτε κατάθεση». Τελικά είναι μάγκες αυτοί που αποφασίζουν να μην αναλάβουν τελικά την ευθύνη». Την προηγούμενη εβδομάδα κρίθηκε ένοχος ο τότε διοικητής του συντονιστικού γιατί έδωσε παραποιημένα στοιχεία στις εισαγγελικές αρχές για να φορτώσει σε άλλον την έναρξη της πυρκαγιάς. Αυτή την στιγμή το επιτελικό κράτος έχει μετατραπεί σε παρακράτος, το οποίο έχει απλώσει σαν μύκητας πάνω σε όλα. Το ότι βελτιωνόμαστε από τα λάθη μας είναι ένα παραμύθι», σημειώνει.

Η κα Μαλά μιλά για ένα πέπλο ατιμωρησίας που όπως λέει, έχει απλωθεί μεθοδικά παντού.

«Το δικαστήριο έπρεπε να τιμωρήσει το δήθεν επιτελικό κράτος για να φτάσουμε μετά στα Τέμπη και εκεί να τιμωρηθούν 5-6 άνθρωποι και σιγά τις ποινές. Βέβαια στα Τέμπη είναι κακούργημα, όχι όπως για εμάς που φρόντισαν κάποιοι να είναι πλημμέλημα. Αυτό που έχω να σας πω είναι «προστατεύστε τα παιδιά σας». Ό,τι κάνουμε, δεν το κάνουμε μόνο στην μνήμη των ανθρώπων  που έφυγαν, το κάνουμε και για τους επόμενους».

Το προφητικό βίντεο

Η γυναίκα που επέζησε από τη φωτιά στο Μάτι και έσωσε και δεκάδες αν όχι εκατοντάδες συνανθρώπους της στις 23 Ιουλίου 2018 αποκαλύπτει και κάτι άλλο συγκλονιστικό: «Λίγες μέρες πριν γίνουν τα Τέμπη, τα παιδιά είχαν φτιάξει ένα βίντεο με το οποίο προσκαλούσαν κόσμο να έρθει στο δικαστήριο. Στο τέλος του συγκεκριμένου βίντεο έλεγε: «σας καλούμε να έρθετε γιατί ξέρουμε ότι το παιχνίδι παίζεται ακόμα και στην επόμενη παρτίδα μπορεί να είναι τα δικά σας παιδιά». Αυτή η πρόσκληση ήταν για τις 28 Φεβρουαρίου που έγιναν τα Τέμπη. Αυτό το κράτος έχει γίνει επικίνδυνο για τους πολίτες τους. Είμαστε «πάμε κι όπου βγει» και το επιβραβεύουμε. Ξέρουμε τί έχει ακουστεί μέσα στο δικαστήριο. Όταν ο εισαγγελέας κάνει μία πρόταση με πολλή αυστηρότητα για τους εννέα από τους 21 και έρχεται μετά το δικαστήριο και τους κάνει έξι, τι άλλο θέλετε; Να μην έχω απορία πώς υπάρχει αυτή η απίστευτη τύχη και σύμπτωση η συγκεκριμένη πρόεδρος να δικάζει υποθέσεις που εμπλέκεται η Πυροσβεστική. Η ίδια είχε κληρωθεί στην Μάνδρα, η ίδια είχε κληρωθεί στην υπόθεση που κάηκε πολίτης μαζί με πυροσβέστη στο Φάληρο και τώρα και στην δικιά μας. Είναι τυχαία η επιχειρηματολογία που ακούστηκε από στελέχη της ΝΔ ότι εμείς στο Μάτι δεν επιδιώξαμε να εκδιωχθεί ο κ.Τόσκας, ο κ.Σκουρλέτης, ο κ.Παππάς, εσείς γιατί τώρα ζητάτε; Το αλισβερίσι το λένε μέσα στα μούτρα μας. Δεν ντρέπονται».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις