Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: Δεν πέφτει καρφίτσα στους χειμερινούς προορισμούς

Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: Δεν πέφτει καρφίτσα στους χειμερινούς προορισμούς
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Μια «τονωτική ένεση» για τους ορεινούς -κυρίως- προορισμούς της χώρας, αναμένεται να δώσει το ερχόμενο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, καθώς η πληρότητα των ξενοδοχείων στην ορεινή ενδοχώρα, που στην πλειονότητα τους είναι μικρά καταλύματα, αγγίζουν αυτή τη στιγμή το 100%.

Η Δημητσάνα, η Παύλιανη, τα Καλάβρυτα και το Ναύπλιο αποτελούν κάποιους από τους κορυφαίους προορισμούς και σύμφωνα με ξενοδόχους στις συγκεκριμένες περιοχές που ήρθε σε επικοινωνία το newsit.gr, οι πληρότητες των καταλυμάτων στην ορεινή ενδοχώρα αγγίζουν αυτή τη στιγμή το 95% με 100%.

Τα περισσότερα από αυτά, ανοίγουν τις πύλες τους τώρα για τη φετινή χειμερινή σεζόν και οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων εμφανίζονται ικανοποιημένοι καθώς για το τριήμερο της 28ης σε μερικές περιοχές δεν υπάρχουν καν διαθέσιμα καταλύματα ενώ σε άλλες είναι ελάχιστα.

Πληρότητα 95% στο Ναύπλιο

Ο Πρόεδρος ένωσης ξενοδόχων Ναυπλίου Παναγιώτης Μωριάτης, μιλώντας στο newsit.gr αναφέρει ότι η πληρότητα αγγίζει το 95% αλλά λίγο πριν την 28η θα πάει στο 100%.

«Είναι σίγουρο, δεν θα έχουμε κενά δωμάτια, παρά μόνο από τύχη θα βρίσκονται δωμάτια. Θα υπάρχει κινητικότητα και από την Πέμπτη αλλά θα είναι μικρότερη γύρω στο 50-60% και αυτό γιατί στο Ναύπλιο εκτός από τους Έλληνες, έχουμε και ξένους τουρίστες.

Φέτος η χρονιά ήταν πάρα πολύ καλή, σε ορισμένα σημεία έχει ξεπεράσει και το 2019. Απλώς ξεκίνησε πιο αργά, το πρώτο τρίμηνο του ’22 ήταν “χλωμό”, ο Ιανουάριος , ο Φεβρουάριος και οι πρώτες 20 μέρες του Μαρτίου ήταν μηδενικοί αλλά οι υπόλοιποι μήνες πήγαμε πολύ καλά. Ο κύριος Μωριάτης αναφέρει ότι μετά το τριήμερο θα συνεχίζουν να λειτουργούν τα ξενοδοχεία  city που λειτουργούν δώδεκα μήνες τον χρόνο και που είναι περισσότερες στην πόλη, ενώ μικρότερες μονάδες θα λειτουργούν μόνο τα σαββατοκύριακα έως τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Όλα γεμάτα στη Δημητσάνα – Αμέσως καλύπτονται και οι ακυρώσεις

«Η πληρότητα τώρα σε όλα τα καταλύματα είναι στο 100%» λέει μιλώντας στο newsit.gr ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Δημητσάνα, Παναγιώτης Κουστένης. Και εξηγεί ότι «οι περισσότερες κρατήσεις έχουν ξεκινήσει από αρχές Σεπτεμβρίου, απλά διαμορφώθηκαν και τις τελευταίες 15-20 ημέρες, νοικιάστηκαν και τα Airbnb και τα σπίτια που τα έχουν μετατρέψει σε ξενοδοχεία.

Τώρα μόνο ακυρώσεις ‘’παίζουν’’ κυρίως λόγω κορονοϊού, αλλά αμέσως καλύπτονται. Πάντως μέχρι και την Παρασκευή (28 Οκτωβρίου) “παίζει” αυτό το πράγμα, το έχει ο Έλληνας το στοιχείο αυτό, είναι της τελευταίας στιγμής».

Αυτό που ζητάει, μιλώντας στο newsit.gr είναι «οι Έλληνες εκδρομείς να κάνουν εξορμήσεις όχι μόνο τα τριήμερα γιατί όπως αναφέρει μετά το τριήμερο αρκετοί ξενοδόχοι θα κλείσουν τα κλείσουν και θα τα ξανανοίξουν στις γιορτές των Χριστουγέννων. Η Δημητσάνα έχει 100 δωμάτια και έρχονται 1.000 άτομα, ελάτε το επόμενο Σαββατοκύριακο να ζήσετε το χωριό! Δεν μας σώζουν το ένα τριήμερο, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Τα ξενοδοχεία για να επιβιώσουν πρέπει να έχουν πληρότητα 100-150%. Ούτε είμαστε ξενοδοχεία της Μυκόνου και της Σαντορίνης που το ίδιο δωμάτιο τώρα το έχουν 70€ και στη σεζόν είναι 350€. Στην Δημητσάνα έχουμε ανάψει θέρμανση από τον Σεπτέμβριο, το λειτουργικό κόστος είναι υψηλό.

Παύλιανη: 100% πληρότητα μέχρι τα Χριστούγεννα

Θετικά είναι τα στοιχεία για το ερχόμενο τριήμερο και για την Παύλιανη, με τον Ηλία Σκαλτσά, ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στην Παύλιανη, μιλώντας στο newsit.gr να κάνει λόγο πληρότητα στο 100% όχι μόνο για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου αλλά γενικά έως τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Εδώ και ένα-ενάμιση μήνα είναι κλεισμένα τα πάντα και εδώ στην Παύλιανη και στα γύρω χωριά, Καλοσκοπή, Οινοχώρι, Αμφίκλεια κτλ. Μας έρχεται πολύς κόσμος γενικά. Είναι φουλ σεζόν που ξεκινά τώρα τον Οκτώβρη έως και τέλος Δεκεμβρίου. Τα σαββατοκύριακα μπορεί να έχει η Παύλιανη μέχρι και 3.000 επισκέπτες».

Ο κ.Σκαλτσάς αναφέρει ότι οι τιμές παραμένουν ίδιες με τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων να απορροφούν τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα. «Στην ουσία κανείς μας δεν έχει ανεβάσει τις τιμές, ελάχιστα ξενοδοχεία το έχουν κάνει. Γενικά έχουν επωμιστεί το βάρος της θέρμανσης και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε και βρίσκουμε λύσεις όπως όλος ο κόσμος. Άλλος κάνει ενεργειακά τζάκια για να μειώσει το κόστος , άλλος αλλάζει τον καυστήρα σε pellet κτλ».

Μάλιστα υποστηρίζει ότι η Παύλιανη δεν είδε ποτέ καμπή στις κρατήσεις ακόμα και εν καιρώ κορονοϊού. «Ο κόσμος είναι αυξανόμενος από το 2019, επειδή έχουμε το πάρκο της Παύλιανης δεν μας επηρέασε ο κορωνοϊός. Αντίθετα, η χρονιά του κορονοϊού ήταν η καλύτερη σχεδόν απ’όλες γιατί ο κόσμος το ‘χε ‘’ρίξει’’ στο περπάτημα και στη βόλτα και δε γνωρίσαμε καμπή».

Καλάβρυτα: «Είμαστε στα ίδια καλά επίπεδα με το 2020»

Οι πληρότητες στα καταλύματα είναι πάρα πολύ υψηλή για το τριήμερο και στον top χειμερινό προορισμό, τα Καλάβρυτα. Ο πρόεδρος ξενοδοχοϋπαλλήλων Καλαβρύτων, Κωνσταντίνος Δαφάλιας αναφέρει στο newsit.gr ότι «φτάνει στο 95%. Υπάρχουν κάποια ελάχιστα δωμάτια, έχουν προκύψει από ακυρώσεις. Είμαστε στα ίδια καλά επίπεδα με το 2020, γενικά όποτε υπάρχουν τριήμερα προς την χειμερινή σεζόν πάντοτε οι πληρότητες είναι αρκετά ψηλά».

Ωστόσο εφιστά την προσοχή καθώς όπως λέει «με ένα τριήμερο δεν σώζεται η κατάσταση. Ο χειμερινός τουρισμός όχι μόνο στην περιοχή των Καλαβρύτων στηρίζεται στο μεγαλύτερό του ποσοστό από τους Έλληνες τουρίστες. Δεν έχουμε τα 30 εκατ. τουρίστες που καταφθάνουν στη χώρα κατά τη θερινή περίοδο».

Αναφέρει μάλιστα και ότι η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους ξενοδόχους. «Η ενεργειακή κρίση μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ, έχουμε ένα πολύ υψηλό λειτουργικό κόστος και δεν μπορούμε να το μετακυλίσουμε στον πελάτη μας, γιατί θα πάψουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Το τριήμερο που έρχεται, δίνει μία ανάσα. Θα μπορέσουμε να καλύψουμε κάποιες από τις δαπάνες κυρίως στο ρεύμα και στο πετρέλαιο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά. Υπάρχει έντονος προβληματισμός στους συναδέλφους για το τι θα γίνει μετά το τριήμερο. Είναι αρκετοί εκείνοι οι οποίοι θα κλείσουν και θα ξανανοίξουν μάλλον τις γιορτές των Χριστουγέννων γιατί δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση ούτε για τα σαββατοκύριακα μέχρι τις γιορτές».

Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις