Δευτέρα, 20 Μαΐ
20oC Αθήνα

Τσαγκάρης για κορονοϊό: Σε απαράδεκτα επίπεδα οι δείκτες της πανδημίας – «Απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει πουθενά»

Τσαγκάρης για κορονοϊό: Σε απαράδεκτα επίπεδα οι δείκτες της πανδημίας – «Απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει πουθενά»

Tην επιδημιολογική εικόνα στην χώρα μας και τους δείκτες της πανδημίας του κορονοϊού σχολίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ηρακλής Τσαγκάρης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (17.02.2022) στην ΕΡΤ. Σημείωσε μάλιστα ότι «απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει πουθενά», αναφέροντας ωστόσο ότι «η συνολική εικόνα είναι πιο αισιόδοξη». 

«Πάντα είναι καλό να υπάρχει μια απελευθέρωση των δραστηριοτήτων και μία σχετική επιστροφή στην κανονικότητα» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο «Αττικόν», Ηρακλής Τσαγκάρης. Τόνισε ωστόσο ότι οι δείκτες της πανδημίας του κορονοϊού παραμένουν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Σχολιάζοντας τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό που εισηγήθηκε η Επιτροπή των Ειδικών, ανέφερε ότι η Επιτροπή ακολούθησε μία πιο συντηρητική επιλογή. «Το μείγμα πάντα των μέτρων μπορεί να έχει διαφορετικές ισορροπίες. Το σίγουρο είναι ότι κινούμαστε σε μία κατεύθυνση απελευθέρωσης και αυτό είναι το σημαντικό» σημείωσε ο Ηρακλής Τσαγκάρης,ακολουθώντας το μοντέλο των άλλων χωρών που επιστρέφουν σιγά σιγά στην κανονικότητα. 

Η άρνηση καθολικού εμβολιασμού και οι αποφάσεις της Επιτροπής

Με αφορμή την απόφαση για απαγόρευση των καρναβαλιών, υπό το φόβο έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο «Αττικόν», δήλωσε ότι «απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει πουθενά. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό».

Αναφερόμενος στους επιδημιολογικούς δείκτες της πανδημίας, οι οποίοι είναι υψηλοί, ο Ηλίας Τσαγκάρης τόνισε ότι «οι δείκτες είναι σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Έχουμε αποφασίσει σαν κοινωνία αυτό να το αποδεχτούμε. Η απόφαση αυτή έχει να κάνει με την άρνηση της αποδοχής του καθολικού εμβολιασμού». Πρόσθεσε, μάλιστα, «όταν υπάρχουν ποσοστά συμπολιτών μας που δεν εμβολιάζονται, αυτά τα φαινόμενα είναι αναπόφευκτα».

Ξέρουμε τι κόστος αναλαμβάνουμε όταν δεν εμβολιαζόμαστε

Σχολιάζοντας την υψηλή θνησιμότητα που παρατηρείται σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους ο καθηγητής πνευμονολογίας τόνισε ότι «πλέον όλοι είμαστε πληροφορημένοι για το τι σημαίνει εμβολιασμός. Δεν δικαιούται κανείς να υπεκφεύγει. Ξέρουμε σαν κοινωνία τι κόστος αναλαμβάνουμε όταν δεν εμβολιαζόμαστε».

Επιπρόσθετα τόνισε ότι «η πανδημία αυτή, με τα χαρακτηριστικά της Όμικρον, αφορά κατά κύριο λόγο μη εμβολιασμένους ηλικιωμένους». Μιλώντας για το πώς βλέπει την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Τσαγκάρης δήλωσε πως υπάρχει μία αισιοδοξία για την αργή αποκλιμάκωση των πολύ σκληρών δεικτών της πανδημίας.

Mιλώντας για το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός νέου κύματος της πανδημίας ο καθηγητής δήλωσε πως δεν ξέρουμε τι στελέχη θα υπάρχουν ενώ υπάρχουν ακόμη αρκετά ερωτήματα σχετικά με την ανοσιακή απάντηση στην Όμικρον. «Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Η συνολική εικόνα είναι πιο αισιόδοξη», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των εμβολίων δήλωσε πως η πρόοδος είναι τόσο γρήγορη που είναι πιθανό το σενάριο να κάνουμε ένα ετήσιο εμβόλιο για τον κορονοϊό, μαζί με την γρίπη.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: 

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις