Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Τσιόδρας: Ανησυχώ για τις αντοχές του ΕΣΥ – Ποιες ηλικίες χτυπάει τώρα ο κορονοϊός

Κυριάκος Μητσοτάκης Σωτήρης Τσιόδρας

Τις ηλικιακές κατηγορίες που πήραν τα πρωτεία στα κρούσματα Covid19 αποκάλυψε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στη διάρκεια της ευρείας τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κάνοντας αναλυτική παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και της κατάστασης του Συστήματος Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα είναι πλέον η ομάδα 18 – 24 ετών. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα δεύτερη σε αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού είναι η ηλικιακή ομάδα 25 – 34 .

Όπως σημειώθηκε, η μεταφορά του ιού από τις παραπάνω ομάδες στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός σε περιοχές που έχουν σήμερα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων γιατί όπως έχει δείξει η εμπειρία η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα.

Στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε στενότερη συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και πιο ενεργό ρόλο των Περιφερειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

“Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στη συνολική προσπάθεια να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος, αλλά και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε. Να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίον αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες”, τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι “τα μέτρα δουλεύουν αρκεί να εφαρμόζονται”.

Click4more: Πληροφορίες για ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού και σήμερα – Αναπόφευκτα τα νέα μέτρα

“Όπως γνωρίζετε σήμερα το απόγευμα (σ.σ. 19:00) θα υπάρχουν μία σειρά από ανακοινώσεις επιπρόσθετες των μέτρων που ήδη έχουμε πάρει από εμένα, που θα εφαρμοστούν άμεσα. Έχουμε ήδη ένα σύστημα κατηγοριοποίησης και γνωρίζετε καλά ποια είναι τα μέτρα τα οποία ισχύουν σε κάθε κατηγορία. Τονίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δυναμικό και μπορούμε να το αναπροσαρμόσουμε π.χ. υπάρχει μία σκέψη για την κατηγορία 4 να αφήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο. Διότι βλέπουμε ότι δεν έχουμε στο λιανεμπόριο μετάδοση”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Είπε ακόμα ότι “το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή εστιάζεται στην διασκέδαση τις βραδινές ώρες καθώς και σε ορισμένες συγκεκριμένες εστίες που έχουν να κάνουν με γηροκομεία, πρόσφυγες αλλά η μετάδοση πια του ιού, είναι κυρίως συνδεδεμένη με δραστηριότητα των νέων και απόλυτα συνυφασμένη με την κινητικότητα και την διασκέδαση κυρίως βραδινές ώρες”.

Κατά το τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει στην αυστηρή τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν και την προσθήκη νέων στην “εργαλειοθήκη”, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες (1 με 5) και η καθολική χρήση μάσκας, αναμένεται να εστιάσει  Όπως έγραψε το newsit.gr, τα μέτρα δεν θα ισχύσουν μεμονωμένα, αλλά οριζόντια σε όλες τις περιφερειακές ενότητες ή άλλες περιοχές που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό – συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πρόθεση της κυβέρνησης, εξάλλου, είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων και η επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις παραβάσεων, ιδιαίτερα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις