Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τζανάκης για κορονοϊό: Έχουμε πετύχει ενδημική φάση – Το πρόβλημα στα παιδιά είναι η γρίπη

Τζανάκης για κορονοϊό: Έχουμε πετύχει ενδημική φάση – Το πρόβλημα στα παιδιά είναι η γρίπη

Στην έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται στην Κίνα, αλλά και στην φάση που βρίσκεται η πανδημία στην χώρα μας, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (04.01.2023) στην εκπομπή «Συνδέσεις». 

Λίγο πριν την συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πανδημία, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης επισημαίνει ότι στη χώρα μας «φτάσαμε στην ενδημική μορφή της νόσου, όπως θέλαμε». Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη – μέλη της Κομισιόν που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας, με θέμα το νέο ξέσπασμα του κορονοϊού στην Κίνα, είπαν ηχηρό «ναι» στη λήψη μέτρων και τη διενέργεια τεστ κορονοϊού στους ταξιδιώτες που από την Κίνα στην ΕΕ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νίκος Τζανάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που θα μπορούσαν να περιορίσουν την διασπορά νέων παραλλαγών κορονοϊού από την Κίνα. «Θεωρώ ότι είναι εκ του περισσού και λίγο ανόητο να επιχειρούμε να αποτρέψουμε εισαγωγή νέων στελεχών με διεξαγωγή τεστ κορονοϊού. Μπορεί κάποιος που ταξιδεύει για ένα δυο μέρες να έχει αρνητικό τεστ και να εμφανίσει τη νόσο λίγο αργότερα, επομένως είναι ψυχολογικό θα έλεγα μέτρο, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μεταδοτικότητας εντός του αεροπλάνου. Αλλά δεν είναι η μορφή της επιτήρησης που θέλουμε για να πάρουμε είδηση εγκαίρως, εάν πρόκειται για κάποιο στέλεχος το οποίο εισάγεται» είπε ο καθηγητής. 

«Προτιμότερο είναι να στηθεί ένας μηχανισμός γονιδιακής παρακολούθησης των λυμάτων των αεροδρομίων εισόδου από την Κίνα, έτσι ώστε έγκαιρα να πάρουμε είδηση να αντιληφθούμε ότι εισάγεται  ίσως κάποιο στέλεχος που πιθανώς θα μας προβληματίσει», είπε ο Νίκος Τζανάκης. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

«Πετύχαμε ενδημική φάση»

Για την ενδημική φάση σχετικά με τον κορονοϊό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μίλησε για καλή πλευρά, δηλαδή ηπιότερα συμπτώματα αλλά και για κακή: «Η μείωση της εγρήγορσης και ιδιαίτερα του αισθήματος προστασίας  απέναντι σε ευπαθή άτομα του κοινωνικού μας περίγυρου, πρέπει να υπενθυμίζεται. Δεν έχουμε το δικαίωμα να μολύνουμε με κορονοϊό. Όλο το υπόλοιπο νομίζω έχει την καλή του πλευρά, υπό την έννοια ότι η νόσος πλέον ενδημεί στην κοινωνία μας. Αυτό θέλαμε, αυτό πετύχαμε».

«Το πρόβλημα στα παιδιά είναι η γρίπη»

Για την επιστροφή στα σχολεία μετά τις γιορτές, ο Νίκος Τζανάκης δεν μίλησε για μάσκες ή τεστ. «Το μέτρο δημόσιας υγείας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι όλοι οι γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο για μερικές ημέρες, ακόμα κι αν έχουν το παραμικρό σύμπτωμα από το ανώτερο αναπνευστικό».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις