Ελλάδα

Τζανακόπουλος: Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία δεν θα κλιμακώσει την κατάσταση

Την εκτίμηση ότι δεν θα οδηγηθούμε σε πολιτικό θρίλερ επ' αόριστον εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος,αναφερόμενος στο θέμα των δυο στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί από την Τουρκία.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι από την πλευρά της Ελλάδας γίνεται ό, τι πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα.

Για το ενδεχόμενο να προστεθεί στο κατηγορητήριο η κατασκοπεία, είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μία ακραία εκδοχή. «Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο με τον οποίο απαιτείται, με σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο, με σεβασμό στα πραγματικά γεγονότα και δεν θα κλιμακώσει την κατάσταση μέχρι το μη περαιτέρω» σημείωσε

Πρόσθεσε δε, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί κάτι τέτοιο από το δικαστήριο και εκτίμησε ότι δεν προκύπτει και από τα πραγματικά περιστατικά. «Αν κάτι τέτοιο προστεθεί στο κατηγορητήριο θα πρόκειται για μία ακραία πολιτική και πολιτικοποιημένη ενέργεια» υπογράμμισε.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ακόμα, πως «ό, τι πρέπει να γίνει, γίνεται, σε όλα τα επίπεδα που κρίνουμε σε αυτή τη φάση ότι είναι αποτελεσματική η παρέμβαση» καθημερινά και στο επίπεδο των υπουργείων και στο επίπεδο των επιτελείων και των διπλωματικών διαύλων. ‘Αλλωστε, όπως ανέφερε, δεν προέκυψε κάτι τέτοιο από την έρευνα, σύμφωνα και με την δήλωση του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν προκύπτει κατασκοπεία» επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος, για να συμπληρώσει: «Δεν μπορώ, όμως, να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας. Είναι κάτι που αναμένουμε να δούμε και μέχρι εκείνη τη στιγμή θα εξαντλήσουμε κάθε διπλωματικό μέσο και κάθε πολιτικό μέσον πίεσης».

Όπως είπε, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να σεβαστούμε τις δικαστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Τουρκία. «Δεν μπορώ να κάνω βέβαιες προβλέψεις, αλλά αυτή τη στιγμή κάνουμε την εκτίμηση ότι δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό, πολιτικό θρίλερ που θα κρατήσει επ΄ αόριστον και προς αυτό τον σκοπό κινητοποιούμε όλα τα διπλωματικά μας μέσα πίεσης και όλες τις διπλωματικές δυνατότητες που έχουμε, για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας μία δύσκολη κατάσταση, ώστε να μην δοθεί συνέχεια στο συγκεκριμένο περιστατικό» πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει αίτημα για διαμεσολάβηση από την ΕΕ, δεδομένου ότι πρόκειται για Ευρωπαίους αξιωματικούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να σεβαστούμε τη δικαστική διαδικασία, επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή οι αξιωματικοί κατηγορούνται για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, ενώ εκτίμησε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επικοινωνίας σε επίπεδο ηγετών των δύο χωρών, είπε ότι εφόσον χρειαστεί θα επικοινωνήσει και ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σχολιάζοντας την περίπτωση του Γερμανού δημοσιογράφου, που κρατήθηκε από τις τουρκικές Αρχές επί ένα χρόνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι είναι αρκετά παλαιότερο, αλλά ενδεικτικό της συμπεριφοράς της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό και σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετά ανοικτά θέματα της γείτονος με τις ΗΠΑ και ειδικά με το Κουρδικό ζήτημα, το οποίο εκτίμησε ότι καθορίζει το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η Τουρκία αναβαθμίζει την προκλητική της συμπεριφορά όχι μόνο σε ό, τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στο ζήτημα της Κύπρου και των υδρογονανθράκων, της ΑΟΖ, αλλά και σε όλο το πεδίο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Σοκάρει ο πατέρας της 14χρονης που ξυλοκοπήθηκε από 3 ανήλικες στη Θεσσαλονίκη - «Της έσπασαν δόντια και τη χτυπούσαν με κλωτσιές παντού»
«Αυτό που την έσωσε από τα χειρότερα είναι ότι η Μαρία πάει εδώ και οκτώ χρόνια Ταε Κβο Ντο» λέει στο newsit.gr o πατέρας της μαθήτριας
Σχολική αίθουσα / Eurokinissi φωτογραφία αρχείου 1
Εκτός λειτουργίας Taxisnet, πόθεν έσχες και e-παράβολο μέσα στον Μάιο λόγω αναβάθμισης
Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες για ένα χρονικό διάστημα λόγω αναβάθμισης των υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
EUROKINISSI
Ανατίναζαν ΑΤΜ τραπεζών στη Χαλκιδική με λεία 170.000 ευρώ - Έριχναν λευκή σκόνη στα αυτοκίνητά τους για να εξαφανίσουν τα ίχνη
Σε βάρος των δύο δραστών των διαρρήξεων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της διακεκριμένης κλοπής, της έκρηξης, καθώς και για το αδίκημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών
Εξιχνίαση διαρρήξεων σε ΑΤΜ τραπεζών στη Χαλκιδική
Eγκληματικές οργανώσεις διακινούσαν ναρκωτικά μέσα σε γήπεδα της Θεσσαλονίκης – Οι κωδικές λέξεις και οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί
24 συλλήψεις - Με σκοπό τα μέλη της οργάνωσης να κινούνται «ελεύθερα», είχαν ενοικιάσει το κυλικείο εντός του γηπέδου της ομάδας τους
Ναρκωτικά λεφτά και όπλα 1
Η κατάθεση της Σοφίας Παυλίδου για τον ξυλοδαρμό της από τον Μάνο Παπαγιάννη: «Έσπασε την πόρτα και με έπιασε από τον λαιμό»
"Η Κόνι Μεταξά μου έλεγε «κάνε κάτι για αυτό» έντρομη, «γιατί φοβάμαι ότι θα με σαπίσει και εμένα στο ξύλο. Κάνε μήνυση για να μπει αυτόφωρο»" είπε στην κατάθεσή της
Η Μαρία Παυλίδου 1