Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Βάσεις 2018 – Πρωτοετείς φοιτητές: eregister και εύρεση φοιτητικής κατοικίας

eregister

Βάσεις 2018 – Πρωτοετείς φοιτητές και eregister: Χρήσιμες συμβουλές σε φοιτητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Μετά από την ανακοίνωση για τις Βάσεις 2018, τελείωσε η αγωνία για τους υποψήφιους, και οι πρωτοετείς φοιτητές πρέπει να κάνουν την εγγραφή τους στο eregister και εν συνεχεία να βρουν φοιτητική στέγη. Χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες στους σπουδαστές που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και πραγματοποιούν αγώνα δρόμου για την εύρεση κατοικίας δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ). Ωστόσο, εκτός από την εύρεση φοιτητικής στέγης, οι πρωτοετείς φοιτητές θα πρέπει να κάνουν και την εγγραφή τους στις σχολές που πέρασαν.

Βάσεις 2018 – Εγγραφές πρωτοετών φοιτητών

Οι εγγραφές των εισακτέων πρωτοετών φοιτητών στις Σχολές που πέρασαν, θα γίνουν μόνον ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας θα πραγματοποιηθούν με αίτηση των επιτυχόντων για τη Σχολή ή το Τμήμα που έχουν περάσει μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής https://eregister.it.minedu.gov.gr/ του Υπουργείου Παιδείας που θα βρίσκεται σε λειτουργία μετά την έκδοση σχετικής υπουργικής εγκυκλίου, εντός των επόμενων ημερών.

Όταν έρθει, λοιπόν, η στιγμή, οι πρωτοετείς φοιτητές θα πληκτρολογήσουν στο eregister τον ίδιο κωδικό πρόσβασης (password) που χρησιμοποίησαν για την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου. Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή οι σχολικές μονάδες θα παρέχουν υποστήριξη στους επιτυχόντες όσον αφορά τους κωδικούς πρόσβασης, ενώ μετά την είσοδο στην εφαρμογή θα υπάρχει διαθέσιμο αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης για τη διευκόλυνσή τους.

Για το περυσινό ακαδημαϊκό έτος (2017 – 2018) οι αιτήσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά στο διάστημα από 5 Σεπτεμβρίου μέχρι και 14 Σεπτεμβρίου 2017. Τονίζεται πως η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα οριστεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.

eregister

Φοιτητική στέγη

Όπως επισημαίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), σε πρώτο στάδιο οι νέοι φοιτητές θα πρέπει να αναζητήσουν κατοικία στις αγγελίες των τοπικών εφημερίδων, στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των Σχολών και να επισκεφτούν μεσιτικά γραφεία και να κάνουν μια βόλτα στην πόλη.

Ψάχνοντας για σπίτι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

– Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου.

– Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).

– Ελέγχουμε καλά το σπίτι για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν αρχίσουμε να κατοικούμε στο σπίτι.

Επιπρόσθετα, μεγάλη προσοχή χρειάζεται -σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ- όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη για την ενοικίαση του σπιτιού.

Οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν ότι:

– Στις μισθώσεις κατοικιών το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.

– Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

– Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες.

– Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.

– Η μίσθωση αόριστης διάρκειας μετά την παρέλευση της τριετίας λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

– Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.

– Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει από τον νόμο, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.

– Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους, που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δεν συμφωνούμε απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση πριν τη συμφωνημένη λήξη της υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.

– Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί, κατάλληλα κατά τη μίσθωση.

– Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου.

– Ο ιδιοκτήτης αποδίδει στον ενοικιαστή τις αναγκαίες δαπάνες, που αυτός έκανε στο ακίνητο.

– Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.

Το ΚΕΠΚΑ εφιστά την προσοχή σημειώνοντας ότι από 1/1/2008 το χαρτόσημο έχει καταργηθεί για τις κατοικίες. Τονίζει ακόμη ότι όσοι απευθύνονται σε μεσιτικό γραφείο, πρέπει να προσέχουν να είναι νόμιμο. Υπενθυμίζει ότι ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή, η οποία καταβάλλεται μόνον αν ενοικιαστεί το σπίτι, το οποίο πρότεινε.

Οι επισκέψεις και έλεγχοι σε σπίτια θα πρέπει να γίνονται ημέρα και οι ενοικιαστές, όπως επισημαίνει το ΚΕΠΚΑ, πριν αποφασίσουν να υπογράψουν συμβόλαιο θα πρέπει να λαμβάνουν ενημέρωση για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς και όλα τα έξοδα, που θα επιβαρύνουν την κατοικία πέραν του ενοικίου.

Διαβάστε περισσότερα για ενοικίαση φοιτητικής στέγης σε Πάτρα, Ρόδο, Ιωάννινα, Κρήτη, Θεσσαλία και όλη τη χώρα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις