Ελλάδα

Βάσεις 2019: Πτώση σε 1ο, 2ο και 3ο πεδίο – Οριακές αυξομειώσεις στο 4ο

Αναμένεται πτώση στις βάσεις των περιζήτητων σχολών των τριών πρώτων πεδίων, δηλαδή νομικές, πολυτεχνικές και ιατρικές σχολές.

Πέντε ημέρες έχουν μείνει μέχρι την τελική προθεσμία για την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού από τους υποψηφίους για την εισαγωγή στα ελληνικά ΑΕΙ και σήμερα, τα στατιστικά κλίμακας μορίων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις για τις βάσεις που είχαν γίνει, με την ανακοίνωση των βαθμολογιών.

Έτσι, αναμένεται πτώση στις βάσεις των περιζήτητων σχολών του 1ου, του 2ου και του 3ου πεδίου, (νομικές, πολυτεχνικές, ιατρικές και ψυχολογίες). Από την άλλη, οι σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου αναμένεται να παρουσιάσουν οριακές αυξομειώσεις.

Όπως σχολίασε σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής, αυτό που αναδεικνύουν τα στοιχεία είναι «εμφανής μείωση του αριθμού των αριστούχων».

«Για παράδειγμα, στο πρώτο πεδίο, των ανθρωπιστικών επιστημών, πάνω από 17.000 μόρια έχουν 400 υποψήφιοι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. Αυτό μεταφράζεται σε σημαντική πτώση για τις βάσεις στις περιζήτητες σχολές, όπως είναι οι νομικές, στις οποίες η πτώση θα είναι της τάξεως των 250-300 μορίων. Στις ψυχολογίες θα είναι λίγο μεγαλύτερη, λόγω των δύο καινούριων τμημάτων, σε Ιωάννινα και Φλώρινα», είπε ο κ. Χατζητέγας.

Επίσης, πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι οι υποψήφιοι του πρώτου πεδίου είναι 2.800 λιγότεροι φέτος, θα συμπιέσει γενικά τις βάσεις προς τα κάτω.

Στο δεύτερο πεδίο, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, η πτώση στις βάσεις θα αφορά όλο το φάσμα των πολυτεχνικών σχολών.

Όσον αφορά στις ιατρικές σχολές, τις οδοντιατρικές και τις φαρμακευτικές, σχολίασε ότι θα υπάρξει πτώση των βάσεων «με μαθηματική ακρίβεια». «Πάνω από 18.500 μόρια έχουν 403 λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι στο τρίτο πεδίο. Έτσι, με μαθηματική ακρίβεια, οι ιατρικές, οι οδοντιατρικές και οι φαρμακευτικές σχολές θα έχουν πτώση. Για παράδειγμα, στην Αλεξανδρούπολη μπορεί να είναι της τάξεως των 300 μορίων».

Τέλος, για το τέταρτο πεδίο και τις οικονομικές σχολές, αν και οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες φέτος, οι αυξομειώσεις θα είναι οριακές. «Οι επιδόσεις στο τέταρτο πεδίο είναι καλύτερες φέτος, αλλά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι στο συγκεκριμένο πεδίο θα έχουμε αρκετά νέα τμήματα και μεγάλο μερίδιο των επιπλέον θέσεων εισακτέων που δόθηκαν φέτος. Οπότε, αναμένεται σταθερότητα στις βάσεις και οριακές αυξομειώσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Έπνιξε τη μητέρα του ενώ εκείνη έβλεπε τηλεόραση - Πριν τέσσερις ημέρες είχε επιστρέψει στο σπίτι του στα Τρίκαλα ο 18χρονος
Ο μητροκτόνος αφού πήγε στο μπάνιο, πήρε μια πετσέτα και την πέρασε στο λαιμό της μητέρας του ενώ εκείνη έβλεπε τηλεόραση - μετά το έγκλημα πήρε τηλέφωνο την αστυνομία και ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του
Τρίκαλα 10
Καρυστιανού για Άγνωστο Στρατιώτη: Tο μνημείο παραδίδεται στα περιστέρια – Θα γράψουμε τα ονόματα των παιδιών μας με το αίμα μας
«Η κυβέρνηση ψηφίζει το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από Μνημείο Μνήμης να μετατραπεί σε Μνημείο Λήθης», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή της
Μαρία Καρυστιανού 27
Τραγωδία στα Τρίκαλα: 18χρονος έπνιξε την μητέρα του με πετσέτα
Στις πρώτες ερωτήσεις που του έκαναν αστυνομικοί, φέρεται πως είπε ότι δέχονταν bulling από συνομηλίκους του για τον χωρισμό των γονιών του - Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για ασφυκτικό θάνατο
Περιπολικό
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
36