Πέμπτη, 30 Μαΐ
19oC Αθήνα

Βασίλης Δημάκης: Αρνήθηκε να παρακολουθήσει το μάθημά του

Βασίλης Δημάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις παρακάτω φωτογραφίες, φαίνεται το γραφείο που είχε ετοιμαστεί, προκειμένου ο Βασίλης Δημάκης να παρακολουθήσει το μεσημέρι της Δευτέρας, 25.05.2020, το μάθημά του εξ αποστάσεως (τηλεκπαίδευση) από τις 3 έως τις 6 το απόγευμα.

Όπως, όμως, φαίνεται από την αναφορά της Αρχιφύλακα, μολονότι η ίδια και η υποδιευθύντρια των φυλακών μετέβησαν μία ώρα νωρίτερα (στις 2) στο χώρο όπου κρατείται ο Δημάκης για να τον ενημερώσουν σχετικά (σ.σ. στην πτέρυγα ΙΙ του Κορυδαλλού), ο Βασίλης Δημάκης απάντησε ότι δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει το μάθημά του. Επιπλέον, είπε πως δεν πρόκειται να σταματήσει την απεργία πείνας και δίψας εάν δεν μεταφερθεί στο κελί του στην πτέρυγα Ι στις φυλακές Κορυδαλλού.

Δείτε τις φωτογραφίες

Βασίλης Δημάκης Βασίλης Δημάκης

Με αφορμή, εξάλλου, την υπόθεση, η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου σε σημείωμά της υποστηρίζει ότι ο Δημάκης έχει καταδικαστεί αμετακλήτως σε συνολική ποινή κάθειρξης άνω των 40 ετών για ληστείες με βαρύ οπλισμό και άλλα αδικήματα, ενώ εντός των φυλακών υπέπεσε σε σωρεία πειθαρχικών αδικημάτων, όπως η κατοχή απαγορευμένων ειδών και ουσιών. Επίσης, απέδρασε για ένα οκτάμηνο μέχρι να συλληφθεί εκ νέου. Ο ίδιος, μολονότι πράγματι αποφάσισε να κάνει μια νέα αρχή και να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μάλιστα με πολύ καλές επιδόσεις, δεν είχε τη δυνατότητα εξ ορισμού να συμμετέχει με φυσική παρακολούθηση στα μαθήματα και τις εξετάσεις.

Ο Βασίλης Δημάκης, η μεταφορά και το χρονικό της υπόθεσης

Ο Δημάκης, επίσης, μεταφέρθηκε στις φυλακές Γρεβενών αμέσως μετά την κρίση του κορονοϊού για λόγους ασφαλείας, καθώς πολλοί εργαζόμενοι στις φυλακές και συγκεκριμένα στα μαγειρία απείχαν των καθηκόντων τους από φόβο απέναντι στον ιό, όπως λέει επίσης η κυρία Νικολάου. Η δε περίοδος της μεταγωγής Δημάκη έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δεν γίνονταν μαθήματα, λόγω της πανδημίας. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ξεκίνησε τα μαθήματα με τηλεεκπαίδευση στις 26 Μαρτίου και ο Δημάκης αρνήθηκε να υποβάλλει αίτηση για την παρακολούθηση των μαθημάτων εξ αποστάσεως από τις φυλακές Γρεβενών, ζητώντας να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό.

Η κυρία Νικολάου υποστηρίζει, επίσης, ότι «με καλόπιστη διάθεση και μετά από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας ξεκίνησαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες της επαναμεταγωγής του στον Κορυδαλλό» και μεταφέρθηκε βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου όπως κάθε κρατούμενος στην πτέρυγα ΙΙ. Την ερχόμενη Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών που θα πάρει την οριστική απόφαση, ωστόσο ο Δημάκης ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας και σήμερα αρνήθηκε να παρακολουθήσει το μάθημά του. Όπως λέει η κυρία Νικολάου, ο Δημάκης έχει ενημερωθεί για τη συνεδρίαση της ΚΕΜ από το Σάββατο, ενώ την Κυριακή ο καθηγητής του, Πέτρος Δαμιανός, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί της, είχε την ίδια ενημέρωση.

Βασίλης Δημάκης: Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σοφίας Νικολάου

«Η αλήθεια για την υπόθεση Δημάκη
Γράφει η Σοφία Νικολάου
Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής

Ο ρόλος της εκάστοτε κυβέρνησης, των φορέων της, αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων, που βρίσκονται υπό την πολιτική της καθοδήγηση, είναι η εφαρμογή της πολιτικής, που περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό έργο, πάντοτε, όμως, στα πλαίσια της νομιμότητας και υπό την ορθή τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Όταν, δε, της ζητείται να παραβιάσει τον νόμο και τις διαδικασίες, η απάντηση που οφείλει να δίνει είναι αμείλικτη και παραδειγματική. Είναι επίσης δεδομένο, ότι σε περιπτώσεις που έχει τη δυνατότητα να κάνει αποδεκτό ένα κοινωνικά δίκαιο αίτημα, είναι υποχρεωμένη να το πράττει, πάντοτε, όμως, με γνώμονα τη νομιμότητα και το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

Σε αδρές γραμμές, αυτές είναι οι πάγιες αρχές, σύμφωνα με τις οποίες πορευόμαστε τους λίγους αυτούς μήνες που προσπαθούμε να αναμορφώσουμε τη σωφρονιστική πολιτική στην χώρα μας. Είναι οι ίδιες ακριβώς αρχές που διαμόρφωσαν το πλαίσιο των αποφάσεων στην περίπτωση Δημάκη. Και είναι ακριβώς εκείνες οι αρχές που όσοι ασκούν κακοπροαίρετη κριτική, επιθυμούν να παραβιάσουμε, για να αποδείξουν τη δήθεν αγωνιστική τους ετοιμότητα και να καταθέσουν στο κοινό τους τα διαπιστευτήρια του δήθεν αριστερού ανθρωπισμού τους. Ποια είναι όμως η αλήθεια στην περίπτωση του Δημάκη;

Ο Βασίλης Δημάκης έχει καταδικαστεί αμετακλήτως από την ελληνική δικαιοσύνη σε συνολική ποινή καθείρξεως άνω των σαράντα ετών. Τα βασικότερα εκ των αρκετών εγκλημάτων που διέπραξε ήταν οι ληστείες και μάλιστα με βαρύ οπλισμό. Εντός των φυλακών υπέπεσε σε σωρεία πειθαρχικών αδικημάτων, που μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν την κατοχή απαγορευμένων ειδών αλλά και ουσιών. Αποκορύφωμα της «δράσης» του, ήταν η απόδραση από τις ελληνικές φυλακές, με τις αρχές να τον καταζητούν επί οκτάμηνο.

Πράγματι, όμως, αποφάσισε, όπως φαίνεται, να αφήσει πίσω του την εγκληματική του δράση και να σπουδάσει στο ΕΚΠΑ, όπου μάλιστα οι επιδόσεις του είναι πολύ καλές. Η Πολιτεία, όχι απλά δεν έβαλε προσχώματα στην επιθυμία του, αλλά τη στήριξε με κάθε μέσο, καθώς η πίστη μας στην εκπαιδευτική διαδικασία, ως «όχημα» επανένταξης των κρατουμένων είναι βαθιά – άλλωστε ήδη η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει να επιδείξει ένα πολυδιάστατο έργο στον τομέα της εκπαίδευσης εντός των φυλακών.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ανυπόστατες φήμες περί ύπαρξης κρούσματος κορωνοϊού στις φυλακές Κορυδαλλού, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Είχαν, μάλιστα, ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι κρατούμενοι των μαγειρείων σε πολλές φυλακές της χώρας να απέχουν από τα καθήκοντά τους, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη σίτιση των κρατουμένων. Προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία και την ασφάλεια των Καταστημάτων, πέραν των λοιπών μέτρων που θωράκισαν τις φυλακές απέναντι στον ιό, προχωρήσαμε σε έκτακτες μεταγωγές κρατουμένων.

Μεταξύ αυτών, ήταν και ο Βασίλης Δημάκης, για τον οποίο αποφασίστηκε ειδικά η μεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, όπου υφίσταται η υποδομή για τηλεκπαίδευση, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παρακολούθηση των σπουδών του. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αμέσως μετά την μεταγωγή τους, όλη εκείνη η αβάσιμη παραφιλολογία για κρούσμα μέσα στις φυλακές και οι εξεγέρσεις των κρατουμένων σταμάτησαν και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις υποχρεώσεις τους. Η περίοδος, δε, της μεταγωγής ήταν μία περίοδος όπου δεν γίνονταν μαθήματα λόγω της πανδημίας

Στις 26 Μαρτίου, το ΕΚΠΑ ξεκίνησε την τηλεκπαίδευση, ως αποκλειστικό τρόπο παροχής εκπαιδευτικού έργου και με τον τρόπο αυτό θα προχωρήσει και η εκπαιδευτική διαδικασία μέχρι το τέλος του εξαμήνου. Δεν υφίστατο και δεν υφίσταται δυνατότητα φυσικής παρακολούθησης. Παρ’ όλ’ αυτά, ο κρατούμενος αρνήθηκε πεισματικά να υποβάλει αίτηση για τηλεκπαίδευση στα Γρεβενά, αν και του δόθηκε η ευκαιρία επανειλημμένως. Ξεκίνησε, μάλιστα, απεργία πείνας, με αίτημα την επαναμεταγωγή του στον Κορυδαλλό, παρά το γεγονός ότι ακόμα κι αν μεταγόταν εκεί, το Πανεπιστήμιο δεν παρείχε τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας στα μαθήματα!

Με καλόπιστη διάθεση και μετά από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας, ξεκίνησαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες της επαναμεταγωγής. Μάλιστα, ενώ ο κρατούμενος βρισκόταν στο δρόμο για τον Κορυδαλλό, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με εγκαλούσε για καθεστωτική συμπεριφορά, ψευδόμενος από βήματος Βουλής ότι δήθεν αγνοώ το «δίκαιο αίτημά του».

Όπως κάθε νεομεταγόμενος, βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου, ο κρατούμενος μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλός ΙΙ. Όλα τα βιβλία του απεστάλησαν με κούριερ στο κελί του. Και ενώ το συγκεκριμένο κατάστημα δίνει τη δυνατότητα για τηλεκπαίδευση, ο Βασίλης Δημάκης ήθελε με κάθε τρόπο τη μεταγωγή του στο Κατάστημα Κορυδαλλού Ι. Γιατί άραγε;

Είναι αξιοσημείωτο, ότι ακόμη και σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου, ενώ έχει μάθημα ¨Συγκριτική Πολιτική ΙΙ¨ και η αίθουσα για την τηλεκπαίδευση είναι έτοιμη γι’ αυτόν, αρνείται να παρακολουθήσει, δηλώνοντας επί λέξει ότι δεν τον ενδιαφέρει να χάσει το μάθημα, αυτό που θέλει είναι να επιστρέψει στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι.

Νέος γύρος ανυπόστατης κριτικής από την αντιπολίτευση και νέες επιστολές διαμαρτυρίας από τον ίδιο, ότι δήθεν κρατείται με τρομοκράτες. Είναι δεδομένο ότι, σε αυτόν τον παραλογισμό, δεν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε. Ο κρατούμενος δεν έπρεπε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές ούτε του φυλακτικού προσωπικού ούτε των κρατουμένων, ασχέτως εάν, σε κάθε περίπτωση, η πτέρυγα κράτησής του είχε και κρατούμενους για οικονομικά αδικήματα. Αμέσως, όμως, με την ολοκλήρωση του υποχρεωτικού 14ημέρου απομόνωσης, το Σάββατο 23/5 και χωρίς να αναμένει την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, που έχει ήδη οριστεί για την Τετάρτη, 27/5 και συνεπώς είναι πλέον η μόνη αρμόδια για να αποφασίσει τη μεταγωγή του, ξεκίνησε ξανά απεργία πείνας και δίψας, με σύσσωμους τους υποστηρικτές του να διαμαρτύρονται και πάλι με αβάσιμο και αναίτιο τρόπο.

Σημειώνω εδώ, ότι το Σάββατο 23 Μαΐου ο Βασίλης Δημάκης ενημερώθηκε ότι επίκειται μέσα σε αυτή την εβδομάδα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών όπου, μεταξύ άλλων, θα εξετάσει και το αίτημά του για τη μετάβασή του στο Κατάστημα Κορυδαλλού Ι.

Την επομένη, Κυριακή 24 Μαΐου, ο καθηγητής του Πέτρος Δαμιανός, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί μου, είχε την ίδια ενημέρωση.

Είναι πλέον φανερό ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση, επιζητώντας να εμφανιστούν ως οι διαπρύσιοι ιεροκήρυκες ενός σωφρονισμού που έχουν στο μυαλό τους, όπου η ασφάλεια και η τήρηση της νομιμότητας είναι έρμαια στις παράλογες, ανυπόστατες και εκβιαστικές διαθέσεις των κρατουμένων. Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις