Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Βατόπουλος: Βλέπουμε μια ελαφρά τάση επιπέδωσης αλλά για 7 έως 15 ημέρες πρέπει να κλείσουν τα πάντα!

lockdown

Ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα με τα κρούσματα κορονοϊού να μην μειώνονται και τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται ραγδαία. 

«Ζήτησα να ξεκινήσει μια συζήτηση άμεσα για το πόσο είναι ρεαλιστικό να πάρουμε πιο σκληρά μέτρα. Δηλαδή ποια θα είναι η επίδραση στην ελληνική κοινωνία και κατά πόσο θα συμφωνήσει σε σκληρότερα μέτρα. Σαν να μην το έχουμε πάρει πολύ σοβαρά το δεύτερο lockdown, παρά το ότι είναι σοβαρότερο από το πρώτο. Πρέπει επειγόντως να συζητήσουμε αν είναι δυνατόν να αυστηροποιήσουμε τα μέτρα».

«Θα ξεκινούσα από lockdown τύπου Άνοιξης, και από εκεί και πέρα υπάρχει και η Γουχάν. Δεν ξέρω αν η ελληνική κοινωνία μπορεί να αντέξει κάτι που έγινε στην κινεζική κοινωνία. Ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια από άνθρωπο σε άνθρωπο και πρέπει ο καθένας να κάνει ό,τι είναι δυνατόν τα σταγονίδια κορωνοϊού να μην μεταφέρονται από τον έναν άνθρωπο στον επόμενο», συνέχισε ο ίδιος.

Περιέγραψε τα μέτρα που θα πρότεινε αν ανοίξει η κουβέντα για ένα σκληρό lockdown.

«Σήμερα το πρωί υπάρχει μία ελαφρά τάση επιπέδωσης που ελπίζουμε να σταθεροποιηθεί. Αυτό έγινε επειδή κάπως δεν το έχουμε πάρει στα σοβαρά το δεύτερο lockdown. Η βιολογική εξήγηση είναι ότι ξεκινήσαμε από ψηλά. Τον Αύγουστο είχαμε πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, ξεκινήσαμε από ευρύτερη φάση», ανέφερε ακόμη ο κ. Βατόπουλος.

«Εγώ θα συζητούσα ό,τι είναι δυνατόν που θα απαγορεύσει την κυκλοφορία πολλών ανθρώπων. Έστω και να είναι σαν την Κυριακή μια βδομάδα ολόκληρη. Ό,τι λειτουργεί την Κυριακή να λειτουργεί και τις καθημερινές. Μια βδομάδα – 15 ημέρες. Αυτό πρέπει να δει η πολιτεία κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί», κατέληξε ο κ. Βατόπουλος.

«Είναι μια συζήτηση που πρέπει να είναι στο τραπέζι και ελπίζω να μην χρειαστεί να την κάνουμε», είπε καταλήγοντας. 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις