Αλλάζουν όλα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων με την πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος ιχνηλάτησης των ασθενών.
Σήμερα (15.05.2025) το μεσημέρι στις 14:30, στον «Ευαγγελισμό», κάνει πρεμιέρα το ηλεκτρονικό σύστημα διαλογής, γνωστό ως «βραχιολάκι«, με στόχο την εξάλειψη της χαοτικής αναμονής και της ασυνεννοησίας που ταλαιπωρεί καθημερινά χιλιάδες ασθενείς στα νοσοκομεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εμπνεύστηκε και εφάρμοσε πιλοτικά με πρωτοβουλία του το σύστημα αυτό όταν το είδε για πρώτη φορά σε νοσοκομείο του Ισραήλ, ανέφερε το πρωί σε ανάρτησή του στα social media:
«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έθεσα ως έναν από τους βασικότερους στόχους μου την μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες και την μείωση της εν γενεί ταλαιπωρίας των ασθενών σε αυτές».
«Με το σύστημα αυτό α) θα συλλέγουμε πραγματικά δεδομένα για το τί συμβαίνει και θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε συνθήκες υπερβολικής καθυστέρησης, β) θα γνωρίζει σε λίγο καιρό ο καθένας μας αναλόγως το νοσοκομείο που θα επιλέξουμε πόση θα είναι η αναμονή, γ) θα μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένες πολιτικές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καλή μας επιτυχία! Το ΕΣΥ αλλάζει και γίνεται καλύτερο».
Το iatropedia.gr εξασφάλισε αποκλειστικές εικόνες από την πιλοτική λειτουργία του νέου συστήματος και σας παρουσιάζει βήμα-βήμα πώς λειτουργεί.
Πώς λειτουργεί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα:
1. Άφιξη στο νοσοκομείο – Ηλεκτρονικό μηχάνημα προτεραιότητας
Ο ασθενής που φτάνει στο ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού» δεν χρειάζεται πια να περιμένει στην ουρά. Κατευθύνεται στο ηλεκτρονικό σύστημα προτεραιότητας, έναν διαδραστικό σταθμό (εικόνα κάτω), όπου επιλέγει την υπηρεσία που χρειάζεται και εκτυπώνει εισιτήριο με αριθμό προτεραιότητας.
2. Καταγραφή στο Γραφείο Κίνησης
Στη συνέχεια, περνάει από το Γραφείο Κίνησης (εικόνα κάτω) όπου γίνεται η πρώτη καταγραφή των στοιχείων του. Από αυτό το σημείο ενεργοποιείται και το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, το οποίο του τοποθετεί ο αρμόδιος υπάλληλος.
Το βραχιολάκι αυτό περιέχει όλα τα βασικά στοιχεία του ασθενούς και καταγράφει ψηφιακά κάθε βήμα της διαδρομής του μέσα στο νοσοκομείο.
3. Ηλεκτρονική διαλογή (triage)
Αμέσως μετά, ο ασθενής περνά από τον σταθμό διαλογής (triage), όπου νοσηλευτής ή γιατρός καθορίζει το επίπεδο προτεραιότητας με βάση την κλινική του εικόνα. Η αξιολόγηση καταγράφεται στο σύστημα, και το βραχιολάκι ενημερώνεται αυτόματα με την ένδειξη του επιπέδου επείγοντος.
Στην κεντρική οθόνη, εμφανίζονται πλέον σε πραγματικό χρόνο οι αριθμοί προτεραιότητας, η σειρά κλήσης και το επίπεδο διαλογής των ασθενών που αναμένουν. Η διαφάνεια της διαδικασίας είναι απόλυτη.
4. Καθοδήγηση και παρακολούθηση
Το βραχιολάκι λειτουργεί σαν ηλεκτρονική πυξίδα μέσα στο νοσοκομείο. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να ρωτάει συνεχώς «πού πρέπει να πάω τώρα;» – το προσωπικό βλέπει ανά πάσα στιγμή την πορεία του, ενώ το ίδιο το σύστημα καθοδηγεί τις ροές, μειώνοντας τις καθυστερήσεις.
Τι αλλάζει στην πράξη
Με το νέο αυτό εργαλείο:
Εξαλείφεται η απώλεια σειράς λόγω παρεξηγήσεων ή καθυστερήσεων.
Οι γιατροί έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά δεδομένα για κάθε ασθενή.
Οι ασθενείς εξυπηρετούνται βάσει προτεραιότητας και όχι σειράς άφιξης, ενισχύοντας τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια.
Η ταλαιπωρία και η ένταση μειώνονται αισθητά για όλους.
Πιλοτικό πρόγραμμα με προοπτική επέκτασης
Το πρόγραμμα ξεκινά πιλοτικά στον Ευαγγελισμό, αλλά η προοπτική είναι να εφαρμοστεί σύντομα και σε άλλα μεγάλα ΤΕΠ της χώρας. Συγκεκριμένα, θα εφαρμοστεί σε 14 νοσοκομεία έως τα μέσα Ιουλίου και σε 80 νοσοκομεία έως τον Ιανουάριο του 2026 .
Στις 14:30, το μεσημέρι, με την έναρξη της εφημερίας του «Ευαγγελισμου» θα γίνει και η πρώτη real-time παρουσίαση του νέου βραχιολιού σε ασθενείς.
Πηγή: Iatropedia.gr