Ελλάδα

“Βόμβα” ΕΛΣΤΑΤ για τις συντάξεις και “άδειασμα” στο υπουργείο Εργασίας – Στον “αέρα” χιλιάδες συνταξιούχοι

- "Όμηροι" 65.000 συνταξιούχοι που έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης με το νέο ασφαλιστικό
- Ανακοίνωση "βόμβα" από την ΕΛΣΤΑΤ: Αδύνατο να επανυπολογιστούν οι συντάξεις και να βγουν οι νέες!
- Δεν υπάρχει ο συντελεστής μεταβολής μισθών, από τον οποίο προκύπτουν παλιές και νέες συντάξεις σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
- Το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου ψηφίστηκε το Μάιο αλλά το αίτημα για τον υπολογισμό στη Στατιστική Υπηρεσία έγινε τον Νοέμβριο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Απίστευτο μπάχαλο με χιλιάδες συνταξιούχους να παραμένουν σε “ομηρία”, περιμένοντας τον υπολογισμό των συντάξεών τους. Μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, με μια ανακοίνωση “βόμβα” με την οποία “αδειάζει” την κυβέρνηση, αναφέρει πως η αδυναμία υπολογισμού των συντάξεων, δεν είναι δικό της λάθος!

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο συντελεστής μεταβολής μισθών, τον οποίο ζητά το υπουργείο Εργασίας, δεν υπάρχει. Και δεν είναι ένας οποιοσδήποτε συντελεστής, αλλά ο μαθηματικός τύπος που απαιτείται για την έκδοση των νέων συντάξεων και τον επανυπολογισμό των παλαιών!

Αυτό σημαίνει ότι οι 65.000 συνταξιούχοι που κατέθεσαν τα χαρτιά τους για να πάρουν σύνταξη με το νέο καθεστώς, θα παραμείνουν στην… αναμονή, με μοναδικό τους έσοδο των προσωρινή σύνταξη μέχρι να βρεθεί λύση.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται στους δικούς της χειρισμούς. «Οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από το Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ», αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία.

Μάλιστα, αφήνονται και σαφείς αιχμές κατά των υπουργών, καθώς αναφέρεται πως πριν συνταχθεί η συγκεκριμένη διάταξη, δεν υπήρξε συνεννόηση με την Υπηρεσία. «Η αναφορά στην «ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή», στα άρθρα 8, 28 και 35 του Ν. 4387/2016, περιελήφθη στο Νόμο χωρίς όμως να έχει προηγηθεί σχετική συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διαδικασία σύνταξής του»

Όλη η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Με αφορμή την αρθρογραφία που αναφέρεται στον υπολογισμό του συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών του Ν. 4387/2016 και σε δήθεν καθυστέρηση από την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ, διευκρινίζονται τα εξής: Η ΕΛΣΤΑΤ, ανταποκρινόμενη στο αίτημα (που υπεβλήθη το Νοέμβριο του 2016) για τον υπολογισμό του ανωτέρω συντελεστή, συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από το Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ. Η εν λόγω απόκλιση είχε επισημανθεί στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στο πλαίσιο παλαιότερου αιτήματός της προς την ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την κατάρτιση του συντελεστή ωρίμανσης για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε εφαρμογή του Νόμου 3863/2010. Σημειώνεται ότι η αναφορά στην «ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή», στα άρθρα 8, 28 και 35 του Ν. 4387/2016, περιελήφθη στο Νόμο χωρίς όμως να έχει προηγηθεί σχετική συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διαδικασία σύνταξής του, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει σύμφωνα με το άρθρο 11, παράγραφος 7, του Στατιστικού Νόμου 3832/2010, όπως ισχύει. Η ΕΛΣΤΑΤ πρότεινε πάντως στη Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, να προβούν στη μελέτη και αξιολόγηση των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην ανάπτυξη, με την υποστήριξη της ΕΛΣΤΑΤ, της εθνικής μεθοδολογίας κατάρτισης του συντελεστή μεταβολής μισθών. Ως εκ τούτου, οι αναφορές ότι η ΕΛΣΤΑΤ επί εννέα μήνες εξέταζε την κατάρτιση του δείκτη είναι εκτός πραγματικότητας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά στο Ίνι Ηρακλείου: Επιχειρούν εναέρια μέσα
Κινητοποιήθηκαν άμεσα επίγειες και εναέριες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και συγκεκριμένα 42 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 3ης ΕΜΟΔΕ και 13 οχήματα ενώ για την αεροπυρόσβεση έχει κινητοποιηθεί 1 ελικόπτερο
Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής
Εδραιώνεται το καλοκαίρι το επόμενο δεκαήμερο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία, φεύγει η αστάθεια
Οι θερμοκρασίες διατηρούνται σε λίγο πάνω από τα κανονικά επίπεδα, χωρίς όμως, προς το παρόν, να προκύπτει μια γενικευμένη και παρατεταμένη ακραία θερμή κατάσταση για ολόκληρη τη χώρα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Δύο συλλήψεις για τον φονικό εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς – Καταζητείται μια 46χρονη
Κανείς από τους 3 δεν είχε μπει στο κάδρο των ερευνών, ωστόσο μετά από τη νέα έκθεση του FBI και με εκτεταμένη ανάλυση βιντεοληπτικού υλικού οι Αρχές οδηγήθηκαν στα πρόσωπα αυτά που τότε ήταν 30 και 26 ετών
Εμπρησμός στη Marfin 133