Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Βόμβα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης: «Το έργο του δικαστή είναι επώδυνο» λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του Εφετείου

Βόμβα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης: «Το έργο του δικαστή είναι επώδυνο» λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του Εφετείου

Συνεχείς αντιδράσεις μετά τον φάκελο – βόμβα που έφτασε στα δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη. Σε αποχή οι δικαστικοί υπάλληλοι…

Ο εκπροσωπος Τυπου του Εφετειου Θεσσαλονικης, ανέφερε για την βόμβα που έφτασε στα δικαστήρια της πόλης: «οι θεσμοί, όπως αναδύονται από τα κείμενα, είναι απλώς νοητοί. Αισθητοί, ορατοί, κοινωνικά υπαρκτοί και τελικά αξιολογήσιμοι γίνονται τις στιγμές όπου οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι φορείς τους, μετουσιώνουν το νόημα των κειμένων σε πολιτειακή πράξη. Έτσι και ο θεσμός της δικαιοσύνης γίνεται αισθητός την ώρα που οι επιφορτισμένοι με δικαιοδοτική λειτουργία δικαστές, ασκούν το λειτούργημά τους.

Ο δικαστής άλλοτε δικαιώνει και άλλοτε τιμωρεί. Το έργο του δικαστή είναι επώδυνο. Ο δικαστής δεν είναι υπεράνθρωπος, ούτε βρίσκεται έξω από την κοινωνία. Ο δικαστής δεν είναι αλάθητος. Ο δικαστής δεν είναι ξύλινος. Η αξιοπιστία του δικαστή δεν μετριέται με τη χαρά ή την ικανοποίηση εκείνων που αθωώνονται ή εκείνων που δικαιώνονται, αλλά από μια εκ των προτέρων
κοινωνική αποδοχή που καθιστά τις αποφάσεις του, τελικά, κοινωνικά συμβατές. Κατά συνέπεια, η ενσάρκωση του δικαίου σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να είναι άλλη από τον φυσικό «δικαστή», ακόμα και όταν αυτός σφάλλει.

Όμως όταν σε μια κοινωνία επικρατεί η αντίληψη της «αυτοδικίας», όταν δηλαδή ο καθένας επιδιώκει να πάρει το νόμο στα χέρια του, αποκαλύπτεται το άδικο και φανερώνεται η δικαιική γύμνια της αυθαιρεσίας. Ενέργειες οργανωμένης βίας, όπως η χθεσινή στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, αναμφίβολα δυναμιτίζουν την κοινωνική ειρήνη, τον στοιχειώδη αυτό όρο της κοινωνικής συμβίωσης, όμως δεν κλονίζουν τη δημοκρατία στη χώρα μας. Και τούτο διότι οι αντοχές του Έλληνα δικαστή, όπως έχει ιστορικά αποδειχθεί, αντιστέκονται σε κάθε είδους αυθαίρετη επίδειξη δύναμης.

Η δικαιοσύνη μιας χώρας δεν μετριέται μόνο, ούτε κυρίως, με την ποιότητα των συνταγματικών της και άλλων νομικών κειμένων. Η δικαιοσύνη μιας χώρας μετριέται με το σθένος και την ποιότητα των δικαστών της. Και ευτυχώς, στην πατρίδα μας, ο Έλληνας δικαστής, παρά τις όποιες προκλήσεις, είναι και θα παραμείνει ο αδιασάλευτος Εγγυητής του κάθε πολίτη απέναντι στην ιδιωτική, την οικονομική και την κρατική βία».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις