Ποινική δίωξη για ενεργητική δωροδοκία ασκήθηκε από την εισαγγελία Αθηνών σε δύο άτομα, αφού διαπιστώθηκε πως έδωσαν “μίζα” προς κρατικούς αξιωματούχους ώστε συγκεκριμένη κοινοπραξία να αναλάβει τον σχεδιασμό και την επίβλεψη έργων του Μετρό.
Μάλιστα οι κατηγορούμενοι “απειλούνται” και από τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, που σημαίνει ότι μπορεί να “φάνε” ακόμα και ισόβια.
Η “μίζα” υπολογίζεται στα 210.000 ευρώ και δόθηκε σε κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι ακόμα αναζητούνται. Σκοπός ήταν να ανατεθεί ο σχεδιασμός και η επίβλεψη σιδηροδρομικών έργων της στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος.
Εταιρεία… “φάντασμα” με έδρα το Jersey
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πορίσματα της προκαταρκτικής εξέτασης που αφορούσε καταγγελίες αναφορικά με την κοινοπραξία, εντοπίστηκαν ενδείξεις για την καταβολή μίζας με την βοήθεια εικονικών τιμολογίων που εξέδιδε εταιρεία φάντασμα με έδρα τα νησιά Jersey.
H δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αφορά δύο πρόσωπα, επικεφαλής εταιρειών, που φέρεται να δωροδόκησαν κρατικούς αξιωματούχους, άγνωστους ακόμη στις αρχές, με σκοπό να ανατεθεί στην κοινοπραξία ο σχεδιασμός και η επίβλεψη σιδηροδρομικών έργων του μετρό.
Ειδικότερα, ποινική δίωξη για ενεργητική δωροδοκία ασκήθηκε σε βάρος του διαχειριστή της εταιρίας ΟΜΕΚ και του επικεφαλής της εταιρίας Lahmeyer.
“Μπλεγμένη” και εταιρεία από τον… καιρό των εξοπλιστικών προγραμμάτων
Η έρευνα έφθασε στα δύο πρόσωπα μετά την κατάθεση ενός Βέλγου, ο οποίος ενέπλεξε στην υπόθεση και την εταιρεία Thales, γνωστή στις ελληνικές αρχές από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στην κατάθεση του ο Βέλγος υποστήριξε ότι η εταιρεία έδινε μίζες και για έργα του μετρό, χωρίς ωστόσο η εισαγγελική έρευνα να καταφέρει να φθάσει στους αποδέκτες των χρημάτων.
Να διευκρινιστεί ότι η δωροδοκία αφορά την περίοδο 2003 – 2007.
Την σκυτάλη παίρνει τώρα ανακριτής διαφθοράς στον οποίο διαβιβάστηκε η επίμαχη δικογραφία.