Ελλάδα

“Βόμβα” του ΣτΕ: Αντισυνταγματικά τα προνόμια των παιδιών πολύτεκνων οικογενειών για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ

Η Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας (ΣτΕ) με τρεις αποφάσεις της έκρινε αντισυνταγματικά τα προνόμια που παρέχει η Πολιτεία στα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών για να εισάγονται προνομιακά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΕΙ).

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τρεις αποφάσεις της (986 – 988/2014) οι οποίες είχαν δύο διαφορετικές συνθέσεις έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4071/2012 και 3966/2011 που προβλέπουν ότι τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών εισάγονται στα ΑΕΙ κατά παρέκκλιση του γενικού συστήματος εισαγωγής και καταλαμβάνουν θέσεις οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του μέλους πολύτεκνης οικογένειας.

Οι δικαστές, κατά πλειοψηφία, έκριναν ότι τα προνόμια αυτά υπέρ των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών, είναι ευθέως αντίθετα στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Σύμφωνα με τις δυο αυτές συνταγματικές αρχές, επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή βάσει ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων.

Η ιδιότητα όμως του μέλους πολύτεκνης οικογένειας δεν συνδέεται με ικανότητες ή δεξιότητες του υποψηφίου, προσθέτουν οι δικαστές, ενώ τα επίμαχα προνόμια αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να εισάγονται στα ΑΕΙ υποψήφιοι μέλη πολύτεκνων οικογενειών με βαθμολογία κατώτερη άλλων συνυποψηφίων τους.

Τέλος, αναφέρει η Ολομέλεια του ΣτΕ, ότι τα προνόμια αυτά των παιδιών των πολυτέκνων οικογενειών, δεν μπορεί να θεμελιωθούν στο άρθρο 25 του Συντάγματος που προβλέπει μέτρα προστασίας των πολυμελών οικογενειών και μέτρα δημογραφικής πολιτικής.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, τόνισε: “Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε νομοθετικό επίπεδο, προκειμένου να στηρίξουμε την πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια. Ιδιαίτερα μέσα στην κρίση, πρέπει να σταθούμε δίπλα σε όσα παιδιά κινδυνεύουν να στερηθούν το δικαίωμα στη δημόσια παιδεία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρβανιτόπουλος και πρυτάνεις προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα

Ποιο από τα ελληνικά πανεπιστήμια ξεχωρίζει στην ΕΕ

Ο χάρτης των πανελλαδικών εξετάσεων – Όλα όσα αλλάζουν φέτος για τους υποψήφιους

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Ποιός πείραξε τον άντρα μου» ούρλιαζε η γυναίκα του 43χρονου Σπύρου Σέββου που βρέθηκε απαγχονισμένος στην αποθήκη του σπιτιού του στο Κερατσίνι
Ο πατέρας ενός 9χρονου κοριτσιού εντοπίστηκε απαγχονισμένος από συγγενικό του πρόσωπο, ενώ δίπλα του βρέθηκε κι ένα χειρόγραφο σημείωμα, που ανέφερε: «σας αγαπάω, συγγνώμη για όλα»
Ο 43χρονος από το Κερατσίνι
Χτύπησαν τον 36χρονο γιατρό μπροστά στον γιο του για ένα κόκκινο φανάρι - Η στιγμή του ξυλοδαρμού στην Θεσσαλονίκη
Η αιτία της επίθεσης, ήταν γιατί οι 4 άντρες θεώρησαν πως ο 36χρονος οδηγούσε αργά, με συνέπεια να τους καθυστερήσει και να τους «πιάσει» το κόκκινο φανάρι
Η στιγμή της επίθεσης στον 36χρονο γιατρό 1
Στα ύψη η αγωνία για τον 43χρονο Σπύρο Σέββο που εξαφανίστηκε από το Κερατσίνι - Στο σκοτάδι ακόμα οι έρευνες για τον εντοπισμό του
Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο 43χρονος φέρεται να ήταν ιδιαίτερα αγχωμένος με την εγχείρηση, που επρόκειτο να κάνει, καθώς είχε υποστεί ρήξη του ώμου του
Ο 43χρονος από το Κερατσίνι