Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Βόρεια Ελλάδα: Αύξηση 20% στις τιμές των Airbnb λόγω ρεύματος

Βόρεια Ελλάδα: Αύξηση 20% στις τιμές των Airbnb λόγω ρεύματος

Σοβαρό πλήγμα για τους ιδιοκτήτες Airbnb -κυρίως της Βόρειας Ελλάδας- αποτελεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει οι ακυρώσεις σε κρατήσεις ενόψει της θερινής περιόδου, ενώ «τσουχτεροί» είναι και οι λογαριασμοί του ρεύματος.

Ιδιοκτήτες Airbnb οδηγούνται σε αυξήσεις ακόμη και 20% στις τιμές των καταλυμάτων ώστε να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια.

Όπως αναφέρει το thesstoday.gr, οι εξελίξεις στην ανατολική χώρα της Ευρώπης επαναφέρουν συνθήκες αβεβαιότητας συνολικά στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων -τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα- με συνέπεια η πρώτη πρόβλεψη για τη φετινή θερινή περίοδο να μην είναι καθόλου αισιόδοξη. Τα δύο χρόνια της πανδημίας η Ελλάδα κατακλυζόταν από συνολικά 300.000 – 350.000 Ρώσους και ακόμη περισσότερους Ουκρανούς τουρίστες, ενώ και φέτος οι οιωνοί ήταν ιδανικοί για την αλματώδη άνοδο του κλάδου.  Ωστόσο όλα αυτά μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων αποτελούν παρελθόν.

Οι Ρώσοι τουρίστες, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν ακυρώσει μαζικά τις κρατήσεις τους. 

Το πλήγμα φαίνεται πως είναι ακόμη μεγαλύτερο για τις τοπικές οικονομίες, καθώς οι Ρώσοι που ταξίδευαν για παράδειγμα στη Χαλκιδική, ήταν στην πλειονότητά τους εύρωστα οικονομικά άτομα που συνήθως έκαναν booking διαρκείας σε καταλύματα πολυτελείας.

Ανησυχία και για τον εσωτερικό τουρισμό

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί την ίδια ώρα και η ανταπόκριση του εγχώριου τουρισμού στην παρατεταμένη κρίση ακρίβειας στη χώρα μας, η οποία όπως φαίνεται θα επιφέρει διατάραξη των διακοπών και μπορεί να οδηγήσει αρκετούς επισκέπτες στο να αποφύγουν να ταξιδέψουν ακόμη και σε περιοχές της Ελλάδας. Και αν ο κλάδος του Airbnb εδώ και έναν χρόνο είναι ο «βασιλιάς» του καλοκαιριού με 55% των εσόδων στην τουριστική οικονομία -έναντι του 45% των ξενοδοχείων-, φέτος από ό,τι φαίνεται χάνει το πιο δυνατό του χαρτί: τα φτηνά καταλύματα.

Μεγάλη αύξηση στις τιμές στα AirBnB

Όπως εξηγεί στο ThessToday.gr πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ), Ανδρέας Χίου οι ακραίες τιμές στο ρεύμα οδηγούν στην αναπροσαρμογή των τιμών στα καταλύματα τύπου Airbnb, φτάνοντας ακόμη σε αυξήσεις που αγγίζουν έως και το 20%.

«Από εκεί που λέγαμε ότι δεν θα υπάρξουν καθόλου αναπροσαρμογές τιμών προς τα πάνω, αυτό είναι αδύνατον. Θα γίνουν αυξήσεις. Ήδη κάποιοι έχουν ξεκινήσει να κάνουν αυξήσεις της τάξης του 15% ακόμη και 20% για να μπορούν να ανταπεξέλθουν», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «πιστεύουμε ότι όλοι θα ακολουθήσουν την τάση αύξησης της τιμής, δεν θα μείνουν χαμηλά».

Ο ίδιος αναλύοντας το πρόβλημα με την ακρίβεια, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν κάποιος νοικιάζει ημερησίως ένα τριάρι 25 – 30 ευρώ σε μια περιοχή στην Αθήνα και έχει τρία ή τέσσερα aircondition, πιο υψηλή θα είναι η τιμή στο ρεύμα παρά στο νοίκι του σπιτιού».

Η ακρίβεια στο ρεύμα «φρενάρει» τα καταλύματα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Εν τω μεταξύ αναστάτωση έχει προκύψει και με την πλατφόρμα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Παρά το γεγονός ότι η λειτουργία της ανακοινώθηκε την Κυριακή, φαίνεται πως παρατηρείται χαμηλό ενδιαφέρον στις καταχωρήσεις, κυρίως επειδή οι ιδιοκτήτες προβληματίζονται για την κατανάλωση του ρεύματος. Και αυτό γιατί, υπάρχουν επιχειρηματίες του κλάδου που προθυμοποιούνται να παραχωρήσουν το κατάλυμά τους σε οικογένεια από την Ουκρανία, ωστόσο εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίοι εξακολουθούν να γονατίζουν την ελληνική κοινωνία.

«Ο κόσμος από ό,τι είδαμε είναι διστακτικός γιατί δεν ξέρει τι θα γίνει με την ακρίβεια. Κάποιοι ρωτούσαν τι θα γίνει με το ρεύμα, γιατί είναι μεγάλο το έξοδο. Έλεγαν “εμείς να δώσουμε τα σπίτια μας, αλλά ποιος θα πληρώνει το ρεύμα;” τουλάχιστον να έχουμε μια διευκόλυνση από το κράτος», δήλωσε ο κ. Χίου, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε μαζέψει κάποια ερωτήματα και θα κάνουμε μια συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για να δούμε τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις