Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Βουβοί και σκοτεινοί οι γίγαντες της Αθήνας – Οδοιπορικό στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία που παραμένουν κλειστά

ξενοδοχεία

Στενόχωρη είναι η βόλτα το βράδυ στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Αθήνας. Τα περισσότερα παραμένουν κλειστά και κάποια θα μείνουν έτσι με τα στοιχεία να δείχνουν ότι είναι ίσως και πάνω από τα μισά.

Η τουριστική σεζόν βρίσκεται σε άγνωστα μονοπάτια, ενώ αποκαρδιωτική είναι η εικόνα των μεγάλων ξενοδοχείων της Αθήνας βλέποντας τα κλειστά και σκοτεινά χωρίς να θυμίζουν την εικόνα περασμένων ετών που έσφυζαν από ζωή και ήταν γεμάτα τουρίστες.

Ο χρόνος για ολόκληρη την τουριστική αγορά κυλάει πλέον αντίστροφα και όλοι ετοιμάζονται για μια «μεγάλη βουτιά στα βαθιά», με στόχο την ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης και των κρατήσεων. Η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της από την 1η Ιουλίου αλλά πολλά μεγάλα ξενοδοχεία θα μείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τα μέσα Ιουλίου.

Ευελπιστούν ότι ο κρισιμότερος μήνας της περιόδου, ο Αύγουστος, θα έχει κάποιες ικανοποιητικές πληρότητες για τις μονάδες που τελικά θα καταφέρουν να ανοίξουν.

Προς το παρόν πάντως η εικόνα είναι αποκαρδιωτική ειδικά τη νύχτα αν περάσει κανείς από τα πιο μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος στο newsit.gr η μέση πληρότητα είναι σήμερα στο 20% πανελλαδικά στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Τα ξενοδοχεία που έχουν λάβει την βεβαίωση τήρησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου φτάνουν περίπου το 50% και πιο συγκεκριμένα 5.208 στο σύνολό των 10.000 ξενοδοχείων.

Μιλώντας στο newsit.gr η Πρόεδρος των Ξενοδόχων Αττικής, Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς, περιέγραψε μια ασαφή κατάσταση για το ποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες αφού όπως λέει οι προκρατήσεις και η πληρότητα είναι πολύ χαμηλή και όλοι οι ξενοδόχοι είναι σε κατάσταση αναμονής.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι μέσα στον Ιούλιο θα ανοίξουν η Μ. Βρετανία, το Hilton και το Ηλέκτρα ενώ πολύ πιθανό αρκετά να μην ανοίξουν καθώς έχουν το δικαίωμα αυτό λόγω της αναστολής του Ιουλίου.

Ο ΣΕΤΕ με επιστολή του στον Υπουργείο Εργασίας και στο Υπουργείο Τουρισμού ζητεί την επέκταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για καταλύματα συνεχούς λειτουργίας, τουριστικά γραφεία και λεωφορεία και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020.

Από την 1η Ιουνίου έχει αρθεί η απαγόρευση λειτουργίας καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας, ενώ από τις 15 Ιουνίου έχουν ξεκινήσει πτήσεις στα αεροδρόμια Αθηνών – Θεσσαλονίκης και έχουν ανοίξει και τα οδικά σύνορα σε τέσσερις μεθοριακούς σταθμούς. Παρόλα αυτά, η κίνηση παραμένει σχεδόν ανύπαρκτη και τα περισσότερα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας παραμένουν κλειστά, χωρίς να έχουν ανακοινώσει ημερομηνίες ανοίγματος.

Αυτό προφανώς συμπαρασύρει σε απραξία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, όπως τα τουριστικά γραφεία και λεωφορεία.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάϊμπ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις