Βραδιά μνήμης στην Αγία Βαρβάρα – 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Μία συγκλονιστική βραδιά μνήμης στην Αγία Βαρβάρα, από το σχολείο Λαϊκής Παράδοσης και Λαογραφίας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και με την επιμέλεια του διευθυντή του Σχολείου Παράδοσης και Λαογραφίας κ. Ηλία Υφαντίδη, διοργάνωσε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 εκδήλωση αφιερωμένη στην μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων.

Υπολογίζεται, κατ’ εκτίμηση, ότι το χρονικό διάστημα 1916-1923 πλέον των 360.000 Ποντίων, από το καταγεγραμμένο σύνολο 750.000-, θανατώθηκαν από τους Νεότουρκους του Κεμάλ. Να σημειωθεί, ότι, επίσημα στοιχεία των Οθωμανικών Υπηρεσιών, αναφέρουν ότι ζούσαν περίπου 2,2 εκατομμύρια Έλληνες, στα εδάφη της Αυτοκρατορίας. Το 1928 καταμετρήθηκαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα σχεδόν 1,3 εκατ. άνθρωποι. Η διαφορά δίνει τον αριθμό των αγνοουμένων, οι οποίοι προφανώς, μαρτύρησαν και έφυγαν από τον κόσμο, κάτω από συνθήκες.

Οι 600 και πλέον θεατές στο «Γιάννης Ρίτσος», φανερά συγκινημένοι, παρακολούθησαν τους ομιλητές και είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το χορευτικό συγκρότημα, το οποίο παρουσίασε ποντιακούς χορούς και τραγούδια.

Την εκδήλωση άνοιξε ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, κ. Λάμπρος Μίχος, λέγοντας ότι, αν αναζητά κανείς το «γιατί» σε μία γενοκτονία, δεν πρόκειται να βρει κανείς απάντηση γιατί κάθε γενοκτονία υπερβαίνει την λογική. Η μόνη απάντηση σε αυτό είναι η διατήρηση της μνήμης. Γιατί μας μένει ένα ανεξόφλητο χρέος. Ο κ. Μίχος είπε, μεταξύ άλλων, [… πριν χιλιάδες χρόνια, οι Έλληνες Αργοναύτες έφθασαν στα παράλια του Πόντου…]

Πράγματι, έκτοτε, ο Ποντιακός Ελληνισμός ρίζωσε και μεγαλούργησε στις περιοχές εκεί, μέχρι που ο Κεμάλ και οι ορδές του κατέσφαξαν και επιχείρησαν να ξεριζώσουν την Ελληνική ψυχή από τις ακτές του Ευξείνου. Όμως, αν σε κάποιο βαθμό πέτυχαν να εξολοθρεύσουν και να διώξουν τα πρόσωπα, δεν μπορούν -και κανείς, ούτε οι διάδοχοί του- να ξεριζώσει την Ποντιακή πατρίδα από την ψυχή των χιλιάδων Ποντίων στην Ελλάδα και τον Κόσμο.

[…Οι απόγονοι των Αργοναυτών εγκαταστάθηκαν στην πόλη μας…] επισήμανε ο Δήμαρχος για να αναφερθεί στην συνέχεια στο γεγονός της υποχρέωσης να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη ως ελάχιστη ανταπόδοση στην θυσία εκείνων που συνάντησαν την μανία και τα δολοφονικά ένστικτα των βαρβάρων.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβαν δύο επίσης, εξαίρετοι ομιλητές, οι οποίοι έχουν βαθιά γνώση των πραγμάτων, ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» και ακολούθως, ο συγγραφέας κ. Γιάννης Καλπούζος.

Οι παριστάμενοι θεατές, είχαν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους: Ηλία Υφαντίδη: λύρα-τραγούδι, Χρήστο Τσιαμούλη: ούτι, Πάνο Δημητρακόπουλο: κανονάκι, Βαγγέλη Καρύπη: κρουστά. Συμμετείχε, επίσης, η Βυζαντινή Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Αγίας Βαρβάρας καθώς και Χορευτικές Ομάδες Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας ‘’Ο Φάρος’’.
Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος λειτουργούσε η έκθεση ‘’Ψωμιάδειου Πολιτιστικού Κέντρου Ποντιακού Ελληνισμού’’, με φωτογραφικό υλικό του Στέργιου Θεοδωρίδη από τις Αλησμόνητες Πατρίδες του Πόντου.

Παρόντες στην σημαντική αυτή εκδήλωση ήσαν ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Γ.Γ. Ιθαγένειας Νάσος Μπαλέρμπας, ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω και υποψ. Βουλευτής στον δυτικό τομέα Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΥΦΥΠΕΞ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Τάκης Νικολακέας και η υπ. βουλευτής της ΝΔ Βαρβάρα Ψυχούλα Κοντογιάννη.

Πηγή: dikaiosinisimera.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Παρατείνονται οι περιορισμοί στις πτήσεις – Τι ισχύει για κάθε χώρα

Παρατείνονται οι περιορισμοί στις πτήσεις – Τι ισχύει για κάθε χώρα

Παρατείνονται οι περιορισμοί για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, με νέα ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Όσον αφορά τις πτήσεις εσωτερικού, παρατείνονται οι περιορισμοί μετακινήσεων, επιτρέπονται ... Διαβάστε περισσότερα
Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση 1.000 και 3.000 ευρώ – Ποιοι απαλλάσονται από ενοίκια Απρίλιο και Μάιο

Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση 1.000 και 3.000 ευρώ – Ποιοι απαλλάσονται από ενοίκια Απρίλιο και Μάιο

Έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική ζημία επαγγελματιών και επιχειρηματιών από το σκληρό lockdown και τα κλειστά ... Διαβάστε περισσότερα
Εμβολιασμοί: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες και πότε για τους 70 – 74 ετών

Εμβολιασμοί: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες και πότε για τους 70 – 74 ετών

Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων αλλά και των ηλικιακών ομάδων 70 - 74 και 65 - 69 παρουσίασε ο γ.γ. Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης. Είπε ακόμα ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι είναι άνω των 60. Πόσες παρενέργειες έχουν καταγραφεί.
Δημήτρης Λιγνάδης: Οι επιστολές πάθους που βρέθηκαν στο υπόγειο του σπιτιού του

Δημήτρης Λιγνάδης: Οι επιστολές πάθους που βρέθηκαν στο υπόγειο του σπιτιού του

Επιστολές πάθους έκρυβε η αποθήκη του σπιτιού του Δημήτρη Λιγνάδη και τις οποίες παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα “Μπαμ”. Το υλικό αυτό όπως αναφέρει η εφημερίδα, ... Διαβάστε περισσότερα
Δημόπουλος: Δε μπορούμε να σκεφτόμαστε χαλάρωση του lockdown (video)

Δημόπουλος: Δε μπορούμε να σκεφτόμαστε χαλάρωση του lockdown (video)

Πολύ δύσκολη η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας. Ειδικοί σημειώνουν πως ακόμα... δεν πρέπει να περιμένουμε χαλάρωση των αυστηρών μέτρων. Ανησυχούν οι μεταλλάξεις που είναι η κύρια αιτία του τρίτου κύματος.
Σεισμός στην Ελασσόνα: «Αγώνας» για να στεγαστούν οι κάτοικοι – Διαρκείς μετασεισμοί

Σεισμός στην Ελασσόνα: «Αγώνας» για να στεγαστούν οι κάτοικοι – Διαρκείς μετασεισμοί

Για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων κατοίκων από τον σεισμό στις περιοχές της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδιασμού της Περιφέρειάς Θεσσαλίας ... Διαβάστε περισσότερα
Lockdown: Ένας χρόνος… «μαρτύριο» – Πως βιώνουν οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο την πανδημία

Lockdown: Ένας χρόνος… «μαρτύριο» – Πως βιώνουν οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο την πανδημία

Ένας χρόνος από την επιβολή του πρώτου lockdown στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2020. Εργαζόμενοι σε εστίαση, λιανεμπόριο, νοσοκομεία, σχολεία περιγράφουν το πως ζουν το «μαρτύριο» της πανδημίας. Κραυγή αγωνίας για τεράστια σωματική και ψυχολογική κόπωση.