Βρετανίδα ήρθε διακοπές στην Κέρκυρα, πέθανε από κορονοϊό και «βασανίστηκε» ακόμα και μετά θάνατον

Ήρθε από την Βρετανία στην Κέρκυρα για τουρισμό, κόλλησε κορονοϊό, δυστυχώς έχασε την μάχη για την ζωή και αντί η σορός της να ταριχευτεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό να επαναπατριστεί στάλθηκε στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας για καύση παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr ο εφιάλτης για την άτυχη 55χρονη ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες, όταν με μια φίλη της αποφάσισαν να επισκεφτούν την Κέρκυρα με σκοπό απολαύσουν τις φθινοπωρινές τους διακοπές. Για κακή της τύχη η γυναίκα νόσησε από κορονοϊό, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί με συμπτώματα στο νοσοκομείο του νησιού.

Τη νοσηλεία της άμεσα πληροφορήθηκε και η βρετανίδα πρόξενος της Κέρκυρας, η οποία επικοινωνούσε καθημερινά μαζί της, προκειμένου να μαθαίνει όλα τα νέα σχετικά με την εξέλιξη της υγείας της. Δυστυχώς όμως η 55χρονη Τζούλι (όπως είναι το μικρό της όνομα) δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα να φύγει από την ζωή στις 30 Οκτωβρίου, όπως αναφέρεται και στο ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου της, από οξεία λοίμωξη Covid-19, ενώ ως υποκείμενα νοσήματα καταγράφονται η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αρτηριακή υπέρταση.

Άμεσα ενημερώθηκε η οικογένεια της, η οποία δια εκπροσώπου της (γνωστό γραφείο τελετών των Αθηνών), ζήτησε από το νοσοκομείο την ταρίχευση της σορού, ώστε να επαναπατριστεί το γρηγορότερο για τον προβλεπόμενο ενταφιασμό στην πατρίδα της.

Από την ώρα εκείνη, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το newsit.gr, ξεκινά ένας αγώνας με το νοσοκομείο να δηλώνει ανικανότητα, με την αιτιολογία πως η ταρίχευση δεν είναι ασφαλής για την δημόσια υγεία, την ώρα που από τον περασμένο Μάϊο με έγγραφο του Υπουργείου Υγείας με υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου αναφορικά με την μεταφορών σορών από την Ελλάδα προς χώρες του εξωτερικού αναφέρονται τα εξής:

“Δεν συνιστάται η ταρίχευση, παρά μόνο μόνο κατ’ εξαίρεση σε περιπτώσεις που επιβάλλεται η μεταφορά της σορού σε χώρα του εξωτερικού και με αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας(ΜΑΠ), όπως αυτά επικαιροποιούνται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Υγείας(ΕΟΔΥ)”.

Για τουλάχιστον 15 ημέρες η σορός της γυναίκας παρέμενε στο νεκροθάλαμο του νοσοκομείου της Κέρκυρας μέχρι να αποφασιστεί με ποιο τρόπο θα επαναπατριστεί. Σε μια ύστατη προσπάθεια το γραφείο τελετών στις 10 Νοεμβρίου ενημέρωσε σε δήλωση – διαμαρτυρία τον διοικητή του νοσοκομείου χωρίς όμως να λάβει το επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν ήταν άλλο από την ταρίχευση και τον επαναπατρισμό της σορού. Από την στιγμή που το νοσοκομείο δήλωνε πως δεν διαθέτει τις κατάλληλες ταριχευτικές υποδομές ως λύση από την πλευρά του έδωσε ως επιλογή στην οικογένεια τον ενταφιασμό της σορού στο κοιμητήριο της Κέρκυρας με τα παιδιά της να αρνούνται την διαδικασία.

Τελικά παρά τις όποιες αρνήσεις της οικογένειας, η οποία σκέφτεται να κινηθεί νομικά, η σορός της 55χρονης γυναίκας «ταξίδεψε» χωρίς ταρίχευση από την Κέρκυρα στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας με σκοπό την καύση και την παραλαβή λίγες μέρες αργότερα της τέφρας της.

Όπως αναφέρεται για τις περιπτώσεις αυτές στο έγγραφο του Υπουργείου Υγείας μεταφορά τέφρας ανθρώπων είναι κάτι που επιτρέπεται: «Η μεταφορά τέφρας ανθρώπων επιτρέπεται σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις υπό τον όρο ότι αυτή είναι τοποθετημένη εντός στεγανού καλά κλεισμένου δοχείου (τεφροδόχου) και συνοδεύεται από το πιστοποιητικό θανάτου και τα σχετικά με τη διαδικασία αποτέφρωσης συνοδευτικά έγγραφα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σήφης Βαλυράκης: Θέμα χρόνου η ταυτοποίηση του ψαρά – «Η προπέλα του αλιευτικού τον χτύπησε»

Σήφης Βαλυράκης: Θέμα χρόνου η ταυτοποίηση του ψαρά – «Η προπέλα του αλιευτικού τον χτύπησε»

Σήμερα ή μέχρι αύριο θα έχει ταυτοποιηθεί τόσο το αλιευτικό σκάφος, ένα τρεχαντήρι 8 μέτρων, όσο και οι επιβάτες του που εμπλέκονται, σύμφωνα με τις ... Διαβάστε περισσότερα
Μάσκες: Ποιες είναι τελικά οι σωστές και πόσο κοστίζουν για μια τετραμελή οικογένεια

Μάσκες: Ποιες είναι τελικά οι σωστές και πόσο κοστίζουν για μια τετραμελή οικογένεια

Τι ισχύει με τις μάσκες και τα νέα δεδομένα της πανδημίας μετά τον συναγερμό που ηχεί λόγω των μεταλλάξεων; Ποιες είναι καλύτερες και πόσο... πάει το μαλλί για μια οικογένεια τον μήνα. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.
Μεταλλαγμένος κορονοϊός: Στο κόκκινο η αγωνία για τη διασπορά του σε όλη την Ελλάδα

Μεταλλαγμένος κορονοϊός: Στο κόκκινο η αγωνία για τη διασπορά του σε όλη την Ελλάδα

Ο μεταλλαγμένος κορονοϊός έχει σημάνει συναγερμό σε όλη τη χώρα, καθώς οι ειδικοί φοβούνται το ενδεχόμενο διασποράς. Και με δεδομένο πως το νέο στέλεχος του ... Διαβάστε περισσότερα
Δείκτης θετικότητας, τρίτο κύμα κορονοϊού και μεταλλαγμένο στέλεχος – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Δείκτης θετικότητας, τρίτο κύμα κορονοϊού και μεταλλαγμένο στέλεχος – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τεράστια είναι η ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων παρά την υποχώρηση του δείκτη θετικότητας. Παραμένει ορατός ο κίνδυνος «εισβολής» του τρίτου κύματος στη χώρα μας. Τι λένε στο newsit.gr οι ειδικοί.
Νέα μέτρα για στήριξη των επιχειρήσεων – Όλα όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Νέα μέτρα για στήριξη των επιχειρήσεων – Όλα όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Μια σειρά από νέα μέτρα στήριξης για τις πληττόμενες -από τον κορονοϊό– επιχειρήσεις περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στην Βουλή. Κάποια από τα ... Διαβάστε περισσότερα