Ελλάδα

“Χαστούκι” στην Θάνου για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης!

Κατά της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης τάχθηκε η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία συνεδρίασε σήμερα από τέσσερις ώρες για το ζήτημα που έχει προκαλέσει αναταράξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία συνεδρίασε μετά από πρόσκληση της Προέδρου του Αρείου Πάγου,τάχθηκε κατά της αύξησης του ορίου ηλικίας με πλειοψηφία 40 έναντι 25.

Η πλειοψηφία των μελών της διοικητικής Ολομέλειας ψήφισαν την άποψη πως δεν τίθεται ανάγκη τέτοιας παράτασης, μη κάνοντας δεκτή την εισήγηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου.

Δικαστικές πηγές τόνιζαν, μετά την ολοκλήρωση της Ολομέλειας, πως το ερώτημα που τέθηκε σήμερα ήταν εάν γενικά θα πρεπει να υπάρξει αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστών. Το ερώτημα του τέθηκε σήμερα ειναι “εαν παρίσταται ανάγκη αύξησης του ορίου ηλικίας συηταξιοδοτησης των δικαστων που προβλέπεται με το Σύνταγμα 1975 ώστε να προστατευθούν οι συνταγματικές αρχες της ανεξαρτησίας και της ισοβιότητας που προστατεύουν τους δικαστές και που έχουν καταλυθεί λόγω της εν τω μεταξύ μεγάλης αύξησης του ορίου ζωής, της κοινωνικής πραγματικότητας και των νομοθετικών και λοιπών εξελίξεων”
Αυτό το ερώτημα αποτελεί “στροφή” από αυτό που αρχικά είχε διατυπωθεί για άμεση εναρμόνιση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών με τις θεμελιώδεις αρχες της ισοβιότητας και της δικαστικής ανεξαρτησίας. Κι αυτό διότι σύμφωνα πηγές του Αρείου Πάγου η συντριπτική πλειοψηφία των Αρεοπαγιτών τάσσεται κατά της αύξησης του ορίου ηλικίας με νομοθετική ρύθμιση και όχι με συνταγματική αναθεώρηση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εισηγήθηκαν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου και οι αντιπρόεδροι του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεώργιος Σακκάς και Ειρήνη Κιουρτσόγλου. Η κυρία Θάνου και ο κ. Σακκάς σύμφωνα με πληροφορίες στος εισηγήσεις τους τόνισαν πως μπορει να υπάρξει παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών.

Νωρίτερα, η διοικητική Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ομόφωνα η εξέφρασε την άποψη οτι τυχόν αύξηση των ορίων ηλικίας των Δικαστικών Λειτουργών μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος, κατά άρθρο 110 αυτού, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και το άρθρο 88 παρ. 5 του ισχύοντος Συντάγματος. Ουσιαστικά με αυτήν την ομόφωνη απόφαση τους, γνωμοδοτικού χαρακτήρα, οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου λένε όχι σε οποιαδήποτε αύξηση του ορίου ηλικίας αυτήν την χρονική στιγμή με νομοθετική ρύθμιση, απορρίπτοντας την σχετική πρόταση της Πρόεδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ψηφιακοί νομάδες στην Ελλάδα: Τι είναι, πώς εργάζονται και γιατί έχουν αυξηθεί στην χώρα μας – Οι προκλήσεις και τα πλεονεκτήματα
Χωρίς μόνιμη κατοικία ή υποχρεωτική παρουσία σε γραφεία και εταιρείες, οι ψηφιακοί νομάδες αρπάζουν το λάπτοπ τους, εργάζονται και ταξιδεύουν όπου θέλουν μέσα στον χρόνο
Young woman studying and using a laptop in a restaurant during a vacation at the seaside
Κορωπί: «Μέσα στο σπίτι είναι όλα κόκκινα» είπε ο 4χρονος γιος της 40χρονης που ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον σύζυγό της
Βελτιωμένη η κατάσταση υγείας της 40χρονης καθώς μετά από 3 ημέρες αποσωληνώθηκε - Το χρονικό της φρίκης στις κλειστές πόρτες του διαμερίσματος - Απολογείται την Τετάρτη ο 50χρονος
Ο 50χρονος που ξυλοκόπησε τη 40χρονη σύντροφό του