Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων: Εικόνες που κόβουν την ανάσα

Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων: Εικόνες που κόβουν την ανάσα

Τα Καλάβρυτα είναι τόσο προκλητικά κοντά στην Αθήνα, μόλις 190 χιλιόμετρα! Αποτελούν όμως έναν εντελώς ξεχωριστό τόπο, με αναλλοίωτη την φυσική ομορφιά, και ένα μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο.

Είναι ένα ορεινό στολίδι, με τον υπερήφανο και γεμάτο μυστικά Χελμό να απλώνεται απέραντος, πανέμορφος, σαγηνευτικός. Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορεί να ανακαλύψει ο επισκέπτης στην υπέροχη αυτή γωνιά της Ελλάδας, με το μοναδικό χρώμα και την οργιαστική φύση, που αποτελεί εδώ και χρόνια top ταξιδιωτικό προορισμό. Το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, ένα από τα ομορφότερα της χώρας, συγκεντρώνει κάθε χειμώνα τους λάτρεις του σκι και της ομορφιάς του χιονιού. Αλλά οι δυνατότητες που προσφέρει η μαγεμένη επικράτεια των Καλαβρύτων δεν εξαντλούνται στην απόλαυση του ολόλευκου τοπίου. Υπάρχουν πολλά περισσότερα να θαυμάσει κανείς…Ειδικά τώρα την άνοιξη.

Τα Καλάβρυτα δεσπόζουν στον απίστευτα όμορφο Χελμό. Είναι ένα βουνό που μαγεύει τις αισθήσεις με την ωραιότητά του. Η ίδια η μικρή πολιτεία των Καλαβρύτων είναι δομημένη επάνω στην παράδοση και ο επισκέπτης το αισθάνεται ότι έχει μπει σε μια ανόθευτη περιοχή. Τα Καλάβρυτα απέχουν μόλις 32 χιλιόμετρα από τις παραλίες της Βόρειας Πελοποννήσου – γεγονός που επιτρέπει να απολαύσει κάποιος το μπάνιο του το καλοκαίρι και μετά να αφεθεί στην μαγεία της ορεινής ζώνης. Φυσικά οι διαδρομές και οι εναλλακτικές που έχει ο επισκέπτης είναι απίστευτες. Μπορεί με έδρα τα Καλάβρυτα να περιηγηθεί σε τοπία που κυριολεκτικά θα του μείνουν αξέχαστα.

Το φαράγγι του Βουραϊκού που δεσπόζει στην περιοχή είναι ένα από τα πιο όμορφα της χώρας, το Σπήλαιο των Λιμνών σε απόσταση μόλις17 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα είναι απλά απερίγραπτης ομορφιάς και το τοπίο του Χελμού προσφέρει την αίσθηση ότι δεν υπάρχει τριγύρω ίχνος σύγχρονης όχλησης! Υπάρχουν βέβαια πάρα πολλά χωριά τριγύρω για να περιηγηθεί ο ταξιδιώτης μέσα σε τοπία ασύγκριτης ομορφιάς, όπως οι Άνω και Κάτω Λουσοί, η μοναδική και λατρεμένη Ζαχλωρού, το καταπράσινο και μυστηριακό Πλανητέρο, το Σόλο, που αποδεικνύεται ένα από τα πιο αγαπημένα χωριά των ταξιδιωτών, η Περιστέρα, το Μεσορρούγι και πολλά ακόμα. Σε καθένα από αυτά τα μέρη και σε κάθε διαδρομή ο ταξιδιώτης αισθάνεται την απίστευτη δύναμη της δύσης, που εδώ είναι κυρίαρχη και μαγική.

Δείτε ΕΔΩ live εικόνα από το χιονοδρομικό κέντρο.

Οι δραστηριότητες

Στα Καλάβρυτα οι επιλογές είναι χωρίς τέλος! Φυσικά υπάρχει το πολύ αγαπημένο χιονοδρομικό κέντρο, που έχει φανατικούς φίλους, μόλις 14 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων.
To Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων ή Χιονοδρομικό κέντρο Χελμού βρίσκεται στο όρος Χελμός, κοντά στα Καλάβρυτα. Διαθέτει έντεκα πίστες διαφόρων βαθμών δυσκολίας, που βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 2.330 μέτρων και 1.700 μέτρων.

Ο Χελμός αποτελεί οροσειρά της βόρειας Πελοποννήσου εκτεινόμενη σε ένα μεγάλο μέρος της Αχαΐας και ένα μικρότερο του Νομού Κορινθίας. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της άλλοτε Επαρχίας των Καλαβρύτων και η υψηλότερη κορφή του αγγίζει τα 2.355 μέτρα. Πήρε την ονομασία του από την ίδια τη φύση του βουνού καθώς το χειμώνα αποτελεί το “χιονισμένο βουνό”. Αποκαλείται και «Αροάνια Όρη», ονομασία γνωστή ήδη από τους αρχαίους Έλληνες, χάρη στον ποταμό Αροάνιο, που πηγάζει από τις πλαγιές του, σε μία εξαιρετικής ομορφιάς περιοχή κοντά στο χωριό Πλανητέρο. Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στην βορινή πλευρά του κεντρικού όγκου του Χελμού, ενώ η βάση του απέχει -μέσω του τοπικού οδικού δικτύου- περίπου 14 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων.

Χιονοδρομικό κέντρο… χειμώνα – καλοκαίρι

Ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες θα μπορεί να λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, μετά την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του, επισημαίνει ο δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην αύξηση των επισκεπτών και στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Όπως εξηγεί ο δήμαρχος, «η λειτουργία του χιονοδρομικού τους καλοκαιρινούς μήνες, θα δίνει την ευκαιρία για βόλτα στο βουνό με τους νέους αναβατήρες, αλλά και επισκέψεις στην κορυφή του Χελμού και στο τηλεσκόπιο “Αρίσταρχος”».

Ειδικότερα, το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση εκσυγχρονισμού του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, με προϋπολογισμό περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό, ο δήμαρχος αναφέρει ότι «θα λειτουργήσουν δύο σημαντικοί νέοι αναβατήρες με καμπίνες και καρεκλάκια, θα αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις της ενέργειας και ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, θα δημιουργηθεί πάρκινγκ για τους αναβατήρες έκτασης 700 τ.μ., θα συντηρηθούν κτίρια, θα κατασκευαστεί βιολογικός καθαρισμός και θα αγοραστούν νέοι χιονοστρωτήρες.» Επίσης, προβλέπεται η προμήθεια συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίων και βοηθητικών συστημάτων, καθώς παρεμβάσεις ανασχεδιασμού στις πίστες.

Καταλήγοντας ο δήμαρχος σημειώνει ότι οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν για την βελτίωση του δρόμου που συνδέει τα Καλάβρυτα με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλλουν στην γρηγορότερη και ασφαλέστερη μετακίνηση των επισκεπτών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις