Δευτέρα, 27 Μαΐ
21oC Αθήνα

Χρέωση 5-10 λεπτών στις πλαστικές σακούλες

Φωτογραφία InTime
Φωτογραφία InTime

Μόνο επί… πληρωμή θα μπορούν από τον Ιούνιο του 2017 να παίρνουν πλαστικές σακούλες από τα σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές. Θα κοστίζουν επιπλέον 5 έως 10 λεπτά του ευρώ.

Από τα μέσα του 2017 λοιπόν, όσοι θέλουν να βάζουν τα ψώνια από τα σούπερ μάρκετ στις πλαστικές σακούλες θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον 5-10 λεπτά αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Το Έθνος. Και αυτό γιατί η χώρα μας θα πρέπει να εναρμονιστεί με κοινοτική οδηγία. Η οποία πάντως προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας.

Η σχετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος βρίσκεται στα… σκαριά και προτιμήθηκε η επιβάρυνση των καταναλωτών με ένα επιπλέον αντίτιμο από την πλήρη απαγόρευση ώστε να μην πληγούν οι επαγγελματίες που σχετίζονται με το προϊόν.

Η κοινοτική οδηγία που αφορά στις κλασικές σακούλες των σούπερ μάρκετ, δίνει δυο εναλλακτικές λύσεις στα κράτη – μέλη:

– Τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 σακούλες έως το τέλος Δεκεμβρίου 2025 ή ισοδύναμους στόχους εκφρασμένους σε βάρος

– Έκδοση πράξεων που εξασφαλίζουν ότι το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018 οι πλαστικές σακούλες δεν θα παρέχονται δωρεάν στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα εξέτασε και τα δυο σενάρια αλλά φαίνεται να καταλήγει στη δεύτερη λύση καθώς υπάρχουν αρκετοί κλάδοι και εργαζόμενοι που σχετίζονται άμεσα με τις πλαστικές σακούλες των σούπερ μάρκετ.

Όσον αφορά στο αντίτιμο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πάνω από μια κατηγορίες, ανάλογα με το υλικό, το μέγεθος και το βάρος της σακούλας. Εξετάζεται επίσης να υπάρχει χρέωση και για μικρότερες σακούλες, όπως π.χ. αυτές που χρησιμοποιούνται για τα οπωροκηπευτικά.

Η ρύθμιση θα προβλέπει και ελέγχους στα σημεία πώληση και για τους παραβάτες θα προβλέπονται κυρώσεις, οι οποίες θα ξεκινούν από απλές συστάσεις και θα φτάσουν έως την επιβολή προστίμων για όσους είναι υπότροποι.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε