Ελλάδα

Ύδρα: Το Συμβούλιο Επικρατείας ακύρωσε οικοδομική άδεια στον οικισμό

Ακυρώθηκε από το Έ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ’ αριθμόν 1462/2024) οικοδομική άδεια στην Ύδρα, με την οποία επετράπη η προσθήκη ορόφου σε υφιστάμενο ισόγειο κτίσμα.

Το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε ότι μόνο η ανακατασκευή οικοδομήματος παρόμοιο προς εκείνο του οποίου η ύπαρξη μπορεί να αποδειχθεί, είναι επιτρεπτή στην Ύδρα.

Στην απόφαση του Ε’ τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επισημαίνεται ότι ο οικισμός της Ύδρας από το 1962 έχει χαρακτηριστεί μνημειακός οικισμός, κάτι που «υπερισχύει έναντι των λοιπών χαρακτηρισμών του ως ιστορικού τόπου, παραδοσιακού οικισμού, τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και τόπου χρήζοντος ειδικής κρατικής προστασίας, και τούτο διότι ο μνημειακός αυτός χαρακτήρας υπάγει τον οικισμό σε αυστηρότερο καθεστώς προστασίας».

Κατά συνέπεια επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, για «τη δόμηση στον οικισμό της Ύδρας απαιτείται η τήρηση των κανόνων που απορρέουν από το ιδιαίτερο και αυστηρότερο προστατευτικό καθεστώς των μνημειακών οικισμών, βάσει των οποίων μόνη επιτρεπτή είναι η δόμηση κτισμάτων, όπως αυτά προϋπήρχαν, αφού αυτά είναι που προσέδωσαν στον οικισμό τον μνημειακό του χαρακτήρα.

Στον οικισμό της Ύδρας το ΣτΕ υπογραμμίζει επιτρέπεται μόνο η ανακατασκευή οικοδομήματος παρόμοιο προς εκείνο του οποίου η ύπαρξη μπορεί να αποδειχθεί, όπως επιτρέπεται η ανακατασκευή οικοδομήματος στην μορφή την οποία αποδεικνύεται ότι προϋπήρχε.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε ότι είναι παράνομη η οικοδομική άδεια κατά το μέρος που επέτρεψε την προσθήκη ορόφου σε υφιστάμενο ισόγειο κτίσμα στον κεντρικό τομέα του οικισμού της Ύδρας, καθώς ο όροφος δεν προϋπήρχε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Πύργος: 16χρονος άρπαξε το αυτοκίνητο της μητέρας του – Προσπάθησε να εμβολίσει περιπολικά μετά από καταδίωξη
Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, το αυτοκίνητο εμφανιζόταν και εξαφανιζόταν από το οπτικό πεδίο των αστυνομικών, αλλάζοντας συνεχώς κατεύθυνση και αναπτύσσοντας υψηλές ταχύτητες, με επικίνδυνους ελιγμούς
Περιπολικό
Οι αγρότες προετοιμάζονται για τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Ανοιχτοί δρόμοι σε δυτική Ελλάδα και Λάρισα, παραμένουν στα μπλόκα
Αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας αναμένεται να βρεθούν σήμερα ενώπιων Εισαγγελέα ζητώντας να μάθουν ποιοι έσκασαν τα λάστιχα στα τρακτέρ τους
Μπλόκα αγροτών
Δίχως τέλος το θρίλερ με τη 16χρονη Λόρα: Ιδιοκτήτης καφέ υποστηρίζει ότι την είδε στη Βάρη και έδωσε φωτογραφίες στην αστυνομία
Η συγκεκριμένη κοπέλα φέρεται να επισκέφθηκε το κατάστημα δύο φορές μέσα στην ίδια ημέρα με τον ιδιοκτήτη καφέ να την βγάζει φωτογραφίες και να τις παραδίδει στην αστυνομία
Η κοπέλα που πήγε στο καφέ στη Βάρη