Υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού η Πορτογαλία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Η Πορτογαλία είναι υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορονοϊό, διαβεβαίωσε η πρέσβης της Πορτογαλίας στην Αθήνα Helena Paiva, παρουσιάζοντας σήμερα στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές που συμμετείχαν, τις προτεραιότητες της πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εξάμηνο.

Παράλληλα η κ. Paiva αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδος για το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι «αποτέλεσε κρίσιμο κρίκο για τα ευρωπαϊκά σύνορα».

«Την πρόταση του κ. Μητσοτάκη την υποστήριξε άμεσα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ήταν σαφέστατος. Και βέβαια δεν θέλουμε να κλείσουν τα σύνορα. Για εμάς, έχει μεγάλη σημασία να διασφαλιστούν οι τουριστικές ροές και να ταξιδεύουν οι πολίτες. Αυτά μπορούν να γίνουν βάσει κοινών κριτηρίων, είτε με πιστοποιητικό υγείας ή εμβολιασμού. Σε κάθε περίπτωση θα βρεθεί η λύση σε τεχνικό επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά η Paiva, σχολιάζοντας την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαχείριση της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού.

Παράλληλα, η κ. Paiva διαβεβαίωσε ότι «το θέμα της πανδημίας της Covid-19, είναι στις προτεραιότητες των προγραμμάτων και των ανησυχιών της πορτογαλικής Προεδρίας και του Πορτογάλου πρωθυπουργού».

«Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η επίτευξη ενός ικανού ποσοστού εμβολίων είναι βασική μας προτεραιότητα. Είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι στα θέματα υγείας και πάνω στο θέμα των εμβολιασμών εξαρτάται και η ενότητα της ΕΕ. Θέλουμε να προχωρήσουμε ενωμένοι και να αποκτήσουμε περισσότερα εμβόλια. Είναι σαφές ότι αν δεν είχε κοινή στάση η ΕΕ, ορισμένες χώρες θα είχαν μεγάλες δυσκολίες να τα προμηθευτούν. Ευελπιστούμε ότι θα λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και η επιθυμία μας είναι ως τις αρχές Δεκεμβρίου να έχουν όλοι εμβολιαστεί», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, η πρέσβης της Πορτογαλίας ανέφερε ότι ήδη στη χώρα της έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα 100 ανήλικοι πρόσφυγες, ενώ πολύ σύντομα αναμένονται να φθάσουν άλλοι 1.000 μετανάστες.

«Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδος για το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα, η οποία αποτέλεσε κρίσιμο κρίκο για τα ευρωπαϊκά σύνορα και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλα τα θέματα που διαχειρίζεται και αφορούν την μετανάστευση. Ήδη έχουν φτάσει στην Πορτογαλία 100 ανήλικοι μετανάστες και πρόσφυγες ενώ πολύ γρήγορα αναμένεται να μετεγκατασταθούν άλλοι 1.000.

Έχουμε συμφωνήσει ότι θα υπάρξει δίκαιη κατανομή. Πρέπει οι μηχανισμοί αλληλεγγύης να είναι απτοί, ευέλικτοι και ισορροπημένοι, λαμβάνοντας υπόψη τις υπαρκτές δυσκολίες που υπάρχουν και έχοντας κατά νου ότι πρέπει να υπάρξει απτή πρόοδος. Πάνω σε αυτές τις βάσεις προσπαθούμε ενόψει και του Συμβουλίου για εξωτερικά θέματα, που θα γίνει τέλη Φεβρουαρίου, και θα συζητηθούν θέματα συνόρων αλληλεγγύης και ασφάλειας, σε μια λογική ισορροπημένη και ευέλικτη βασιζόμενη στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επεσήμανε χαρακτηριστικά η πρέσβης της Πορτογαλίας.

Η κ. Paiva είπε ακόμα, ότι στις προτεραιότητες της πορτογαλικής Προεδρίας είναι η προώθηση της ψηφιακής διακυβέρνησης, της κλιματικής αλλαγής, της κυκλικής οικονομίας, καθώς και η ολοκλήρωση από τις ευρωπαϊκές χώρες, των σχεδίων για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα θέματα της κοινωνικής συνοχής, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κοινωνικός πυλώνας και η ανάπτυξη του αποτελούν το καλύτερο εμβόλιο κατά του λαϊκισμού».

«Θέλουμε να προωθήσουμε ένα κοινωνικό πυλώνα στην Ευρώπη, ώστε να υπάρξει θετική επίπτωση στους συμπολίτες μας χωρίς αποκλεισμούς. Επιδίωξη μας είναι να συζητήσουμε όλα τα θέματα της κοινωνικής ατζέντας ώστε να αναζωογονηθεί το κοινωνικό μοντέλο», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Πέμπτο αστέρι στη… φανέλα για τη Lidl Ελλάς: Ξανά «Κορυφαίος Εργοδότης» σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πέμπτο αστέρι στη… φανέλα για τη Lidl Ελλάς: Ξανά «Κορυφαίος Εργοδότης» σε Ελλάδα και Ευρώπη

Οι ομάδες που κερδίζουν είτε εγχώρια πρωταθλήματα είτε ευρωπαϊκά, ράβουν με περηφάνια ένα αστέρι στη φανέλα τους. Το αστέρι που συμβολίζει τη νίκη, την πορεία ... Διαβάστε περισσότερα
Εξαδάκτυλος για σκληρότερο lockdown: Έχουν εξαντληθεί οι ψυχικές αντοχές του κόσμου

Εξαδάκτυλος για σκληρότερο lockdown: Έχουν εξαντληθεί οι ψυχικές αντοχές του κόσμου

Η παράταση του lockdown στην Αττική είναι δεδομένη εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης των τελευταίων ημερών. Ποιο λόγο έπαιξαν τα μεταλλαγμένα στελέχη σύμφωνα με τον πρόεδρο ... Διαβάστε περισσότερα
Κώστας Μπακογιάννης για Κουφοντίνα: «Ο δολοφόνος να μείνει δολοφόνος και μόνον»

Κώστας Μπακογιάννης για Κουφοντίνα: «Ο δολοφόνος να μείνει δολοφόνος και μόνον»

Άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή έγραψε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης με αφορμή την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ... Διαβάστε περισσότερα
Εννέα γυναίκες κι ένας άνδρας καταγγέλλουν γνωστό ηθοποιό – σκηνοθέτη για βιασμούς και ξυλοδαρμούς

Εννέα γυναίκες κι ένας άνδρας καταγγέλλουν γνωστό ηθοποιό – σκηνοθέτη για βιασμούς και ξυλοδαρμούς

Άλλοι 10 ηθοποιοί σπάνε τη σιωπή τους και καταγγέλλουν γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη για σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό και ξυλοδαρμό. Κάποιες από τις υποθέσεις δεν έχουν παραγραφεί, αφού έγιναν την περασμένη πενταετία. Άνδρας ηθοποιός τον κατηγορεί πως τον έσπασε στο ξύλο όταν του διαμαρτυρήθηκε για τα «θεατρικά» χτυπήματα στην παράσταση.
Δημήτρης Λιγνάδης: Τα άλλοθι που επικαλείται για τις ημερομηνίες των βιασμών

Δημήτρης Λιγνάδης: Τα άλλοθι που επικαλείται για τις ημερομηνίες των βιασμών

Στις 14:30 δίνει εξηγήσεις ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας ο Δημήτρης Λιγνάδης. Αρνείται όλα όσα του προσάπτονται. Ρίχνει στη «μάχη» το ημερολόγιό του για να αποδείξει πως τις ημερομηνίες που κατηγορείται ήταν αλλού.
Κορονοϊός: Γεμίζουν τα νοσοκομεία που βγαίνουν σε εφημερία, για κατάσταση πολέμου μιλούν οι εργαζόμενοι

Κορονοϊός: Γεμίζουν τα νοσοκομεία που βγαίνουν σε εφημερία, για κατάσταση πολέμου μιλούν οι εργαζόμενοι

Με τα κρούσματα να παραμένουν στα ύψη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν αρχίσει ήδη να φλερτάρουν με το κόκκινο. Τα όσα περιγράφουν στο newsit.gr οι εργαζόμενοι είναι δραματικά.
Δημήτρης Κουφοντίνας: Κόντρες δικαστών με αναρτήσεις φωτιά για «θεσμική εκτροπή»

Δημήτρης Κουφοντίνας: Κόντρες δικαστών με αναρτήσεις φωτιά για «θεσμική εκτροπή»

Μια έντονη «εσωτερική» μάχη μαίνεται στους κόλπους των δικαστών μετά και από την ανακοίνωση του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με την οποία καλούσε ... Διαβάστε περισσότερα