Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Υποψήφιος για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα και ο Ηλίας Ζαγοραίος, κόντρα στην ηγεσία του Αρείου Πάγου

ανάσυρση μηνύσεων

Ο κ. Ζαγοραίος επελέγη από την συντριπτική πλειοψηφία της ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παρά την αντίθεση του Προέδρου και της Εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου.

Στη “κούρσα” των υποψηφιοτήτων για τη θέση του Ευρωπαίου εισαγγελέα τέθηκε και ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, Ηλίας Ζαγοραίος, με απόφαση – η οποία λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία- της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Πρόκειται για τον εισαγγελέα που επόπτευσε τη μεγάλη έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ο Ηλίας Ζαγοραίος προσέφυγε στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου διεκδικώντας μία από τις τρεις υποψηφιότητες εισαγγελέων για τον νεοπαγή θεσμό του Ευρωπαίου εισαγγελέα, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στη χώρα μας.

Η προσφυγή του έγινε σύμφωνα με τις δυνατότητες που του παρείχε ο νόμος, καθώς στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, που έκανε και την επιλογή των υποψηφίων εισαγγελέων, ο ίδιος συγκέντρωσε 7 θετικές ψήφους έναντι 8 που συγκέντρωσε ο συνάδελφός του εισαγγελέας Ηλίας Κωνσταντακόπουλος.

Για τις άλλες δύο θέσεις ομόφωνα επελέγησαν ως υποψήφιοι οι εισαγγελείς Δημήτριος Ζημιανίτης και Λάμπρος Πατσαβέλας.

Η υποψηφιότητα του κ. Ζαγοραίου υπερψηφίστηκε από 48 ανώτατους δικαστικούς σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και παρά την αντίθετη θέση που έλαβε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία και μειοψήφησε μαζί με τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πέππα και δύο ακόμα, την αντιπρόεδρο Ειρήνη Καλού και την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις