Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Υπόθεση Novartis: Ερευνάται και για ξέπλυμα από τις εισαγγελικές αρχές ο Μανιαδάκης

Υπόθεση Novartis: Ερευνάται και για ξέπλυμα από τις εισαγγελικές αρχές ο Μανιαδάκης

Τεράστιο όγκο στοιχείων βρήκαν οι εισαγγελείς σε…ντου το οποίο πραγματοποιήθηκε προ μηνών σε συμβουλευτική εταιρία με την οποία συνεργαζόταν η Novartis.

Σε πολλαπλά επίπεδα συνεχίζεται η έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας για την υπόθεση της Novartis και την φερόμενη εμπλοκή σε αυτήν του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα και νυν κατηγορουμένου, Νίκου Μανιαδάκη. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, τεράστιο όγκο στοιχείων για την υπόθεση, έχουν αντλήσει οι εισαγγελικές αρχές από έφοδο που πραγματοποιήθηκε σε συμβουλευτική εταιρία, η οποία συνεργαζόταν με τη Novartis στον Ασπρόπυργο.

Ειδικότερα, πέραν από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για το οποίο ήδη κατηγορείται ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Υγείας και άτυπος σύμβουλος υπουργών, Νίκος Μανιαδάκης, οι εισαγγελικές αρχές έχουν διευρύνει την έρευνα και για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Στο πλαίσιο αυτό αξιολογούν τα στοιχεία της υπόθεσης και έχουν θέσει στο «μικροσκόπιο» και παλιότερη φορολογική εκκρεμότητα του κ. Μανιαδάκη. Επιπλέον, εξετάζουν και το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά στο όνομα του καθηγητή αναφέρθηκε στην κατάθεση της, προστατευόμενη μάρτυρας με τον όνομα Αικατερίνη Κελέση (Νοέμβριος 2017). Στη συνέχεια κι ενώ μεσολάβησαν οι δυο καταθέσεις του κ. Μανιαδάκη, η προστατευόμενη μάρτυρας ανακάλεσε τις αρχικές καταγγελίες της.

Την ίδια στιγμή, η Εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει τον έλεγχο για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρώσει το σημαντικό αυτό κομμάτι της έρευνας και είτε να προχωρήσει σε άσκηση δίωξης είτε σε αρχειοθέτηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος είναι να ολοκληρώνεται κατά χρονική περίοδο η έρευνα και σε πρώτο πλάνο φέρεται να βρίσκεται η περίοδος 2010-12 , οπότε άρχισε η επανατιμολόγηση του φαρμάκου.

Μανιαδάκης: Κατέθεσε ένσταση ακυρότητας της δίωξης

Από την πλευρά του, ο κ.Μανιαδάκης, μέσω του συνηγόρου του, προχώρησε σήμερα σε δύο σημαντικές δικονομικές κινήσεις. Από τη μία κατέθεσε ένσταση ακυρότητας της εις βάρος του δίωξης και από την άλλη, προσέφυγε κατά της διάταξης απαγόρευσης εξόδου που έχει εκδοθεί σε βάρος του.

Ειδικότερα, στην ένσταση ακυρότητας που κατέθεσε ο κ. Μανιαδάκης υποστηρίζει ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, και πως δεν αρκεί μόνο η ασαφής χωρίς κανένα πραγματικό περιστατικό μαρτυρία του ετέρου προστατευόμενου μάρτυρα σε βάρος του. Παράλληλα τονίζει, πως η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 εσφαλμένα του αποδόθηκε , καθώς δεν είχε δημόσιο αξίωμα, αλλά ήταν άτυπος σύμβουλος υπουργών.

Ακόμη, ο κ. Μανιαδάκης προσέφυγε και σε βάρος της διάταξης με την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι αφού είναι άκυρη η ποινική δίωξη σε βάρος του ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε η εισαγγελία να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η απαγόρευση εξόδου.

Το ντου, οι προστατευόμενοι μάρτυρες και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών

Ταυτόχρονα, σημαντικά στοιχεία άντλησαν οι εισαγγελικές αρχές τόσο από τις εφόδους (κατά καιρούς) στη Novartis αλλά και από «ντου» τους τελευταίους μήνες, κατά το οποίο συνέλεξαν άγνωστα στοιχεία (το μπακ απ της φαρμακοβιομηχανίας) σε εταιρία που φέρεται να έχει έδρα τον Ασπρόπυργο. Η εταιρία αυτή είχε συμβουλευτικό ρόλο σε ότι αφορά στην Novartis. Πρόκειται -σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές- για τεράστιο όγκο στοιχείων που ακόμα κι αν υπήρχαν 100 εμπειρογνώμονες πάλι δε θα προλάβαιναν να τα αξιολογήσουν, ενώ η αποτύπωσή τους σε χαρτί με βάση την ενημέρωση που είχαν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών θα απαιτούσε 14 χρόνια!

Ουσιαστικά, οι εισαγγελείς αυτή τη στιγμή αντλούν στοιχεία από τρεις πηγές. Η πρώτη είναι οι έφοδοι που έκαναν στην φαρμακοβιομηχανία και την συμβουλευτική με την οποία συνεργαζόταν. Η δεύτερη είναι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, η αξιοπιστία των οποίων όπως έλεγαν ανώτατες εισαγγελικές πηγές είναι μειωμένης αποδεικτικής αξίας, όπως προβλέπεται κι από το νόμο. Η τρίτη προέρχεται από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών το οποίο έχει διαταχθεί εδώ και μήνες για τους εμπλεκόμενους και συγγενικά τους πρόσωπα . Άνοιγμα λογαριασμών έχει διαταχθεί και για συνεργάτες τους, ενώ για συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν υποβληθεί και αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

Δεν αρνήθηκαν να παραλάβουν στοιχεία

Σε κάθε περίπτωση πάντως ανώτατες δικαστικές πηγές διαψεύδουν κατηγορηματικά πως στο τελευταίο τους ταξίδι οι Έλληνες εισαγγελείς στη Βιέννη , αρνήθηκαν να παραλάβουν, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου , στοιχεία (στικάκι) που αφορούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκόμενου υπουργού. Παρόλα αυτά η εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσανατολίζεται να διενεργήσει έρευνα με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά για να διαπιστωθεί η βασιμότητά τους.

Στο ταξίδι στη Βιέννη συμμετείχαν η επικεφαλής της εισαγγελίας Δαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροί της Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης και (για πρώτη φορά από τη στιγμή που ανέλαβε πρόσφατα) ο εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Αγγελής ζήτησε από το Αμερικανικό κλιμάκιο (εισαγγελείς και FBI) όσα στοιχεία ανταλλάσσονται εφεξής μεταξύ των δυο χωρών να ανταλλάσσονται μόνο μέσω της Eurojust ώστε θεσμικά και με επίσημο τρόπο να χρησιμοποιούνται από τους Έλληνες εισαγγελείς στο πλαίσιο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη διατυπώσει.

Σχετική αναφορά για το επίμαχο ταξίδι υπέβαλλε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο κ.Αγγελής. Πάντως στο πλαίσιο των νέων δεδομένων συνεργασίας ακόμα και εντός της ημέρας αναμένεται να διαβιβαστεί έγγραφο της ελληνικής πλευράς για ακόμα μια συνάντηση με το FBI υπό την αιγίδα της Eurojust στη Χάγη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις