Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Υπουργείο Οικονομικών: Σχέδιο για περισσότερες δόσεις στους φόρους

Υπουργείο Οικονομικών: Σχέδιο για περισσότερες δόσεις στους φόρους
photo eurokinissi

Όσοι υποβάλλουν νωρίτερα δήλωση θα μπορούν να εξοφλήσουν τους φόρους ακόμη και σε έξι δόσεις.
Το Taxis θα ανοίξει περί τα τέλη Μαρτίου σύμφωνα με τους νέους σχεδιασμούς από το υπουργείο Οικονομικών.
Περισσότερες “ηλεκτρονικές αποδείξεις” θα πρέπει να μαζέψουν οι φορολογούμενοι το 2019.
Παράταση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας “αν χρειαστεί” σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Σχέδιο για περισσότερες δόσεις στους φόρους φαίνεται πως επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, καθώς σκοπός φαίνεται πως είναι να εκκαθαρίζεται νωρίτερα η φορολογική δήλωση μέσω της εξόφλησης του φόρου εισοδήματος αλλά και του ΕΝΦΙΑ.

Ιδιαίτερα, καθώς ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και ο ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες, όλες κατά το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τους νέους σχεδιασμούς το Taxis θα ανοίξει περί τα τέλη Μαρτίου και οι έχοντες υποβάλει δήλωση τον Απρίλιο θα μπορέσουν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους πέντε ή έξι δόσεις αντί των τριών. Αντίθετα όσοι υποβάλλουν τις δηλώσεις στα τέλη Ιουνίου, ο φόρος θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Μάλιστα, όπως τονίζει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, θα αυξηθεί το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων από ηλεκτρονικές συναλλαγές για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι από το 2019 θα πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερες αποδείξεις μέσω e-banking ή “πλαστικού χρήματος”. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής η σχετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Ιανουαρίου και θα προβλέπει περισσότερες αποδείξεις κατά 25 έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε φορολογούμενου.

Σύμφωνα με στελέχη από το υπουργείο Οικονομικών μετά και την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του προηγούμενου έτους και κυρίως των κωδικών 049-050, το 80% είχε δηλώσει περισσότερες αποδείξεις από αυτές που είχε υποχρέωση, κάτι που δείχνει ότι τα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου είναι ιδιαίτερα χαμηλά και δεν ανταποκρίνονται στις συναλλαγές που κάνουν οι φορολογούμενοι ετησίως.

Το σχέδιο της κυβέρνησης σύμφωνα με την Καθημερινή προβλέπει την τροποποίηση της κλίμακας (από 10% έως 20% ανάλογα με το εισόδημα) και τη θεσμοθέτηση μεγαλύτερων ποσοστών. Μάλιστα αν και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα ποσοστά από τα μέσα του Ιανουαρίου του 2019 το ελάχιστο ποσό των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα έπρεπε να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι προκύπτει όπως το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με τη νέα προοδευτική κλίμακα:

– 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα)

– 20% για εισόδημα από 10.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα)

– 25% για εισόδημα από 30.000,01 ευρώ και πάνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20% σήμερα).

Όσον αφορά το αν θα δοθεί παράταση για τη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας η κ. Παπανάτσιου είχε δηλώσει πως “την τελευταία στιγμή, αν χρειαστεί, αν προκύψει ανάγκη, θα υπάρξει παράταση”. Να σημειωθεί πως τα τέλη κυκλοφορίας πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, αλλιώς οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ισόποσο με την αξία των τελών κυκλοφορίας.

Πηγή: Καθημερινή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις