Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Υπουργείο Παιδείας: Το ΣτΕ έχει ήδη αποφανθεί για την κλήρωση σημαιοφόρων

υπουργείο Παιδείας παρέλαση σημαιοφόροι
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

“Απάντηση” από το υπουργείο Παιδείας στην προσφυγή που έκαναν γονείς κατά της κλήρωσης για το ποιοι μαθητές θα είναι σημαιοφόροι στις παρελάσεις. Η προσφυγή κατατέθηκε από γονείς δημοτικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη.

Το προεδρικό διάταγμα, κατά του οποίου προσέφυγαν οι γονείς, έχει ήδη κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας.

Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας

«Το Προεδρικό Διάταγμα 79/2017 (που ρυθμίζει μία σειρά θεμάτων της καθημερινής λειτουργίας των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων) έχει ακολουθήσει την προβλεπόμενη για όλα τα Π.Δ. διαδικασία έκδοσης. Έχει υποβληθεί στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας κι έχουν ενσωματωθεί παρατηρήσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου πριν από την τελική του υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Η προσφυγή

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι γονείς επτά αριστούχων μαθητών της πέμπτης και έκτης τάξης Δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης. Υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικό και παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα του Κώστα Γαβρόγλου, με το οποίο οι σημαιοφόροι μαθητές κατά τις παρελάσεις δεν θα είναι πλέον οι αριστούχοι μαθητές, αλλά η επιλογή τους θα γίνεται με κλήρωση.

Τι υποστηρίζουν οι γονείς στην προσφυγή που έκαναν στο ΣτΕ

Οι γονείς κάνουν λόγο για παραβίαση των αρχών της ισότητας και της αναλογικότητας. Ακόμη επισημαίνουν ότι η σχετική διάταξη του επίμαχου διατάγματος είναι άκυρη κατά το σκέλος εκείνο που αναφέρει ότι την Ελληνική σημαία κατά τις παρελάσεις μπορεί να την φέρει ακόμα και ο χειρότερος από πλευράς βαθμολογίας και διαγωγής μαθητής.

Παράλληλα, προσθέτουν ότι το προσβαλλόμενο Προεδρικό Διάταγμα μη επικαλούμενο ειδική διάταξη νόμου που να του επιτρέπει να ρυθμίζει ποίος θα κρατά την Ελληνική σημαία στις εθνικές εορτές με κριτήρια ιδεολογικοπολιτικά είναι μη νόμιμο, καθώς εκδόθηκε «κατά σαφή υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι με το επίμαχο διάταγμα Γαβρόγλου επέρχεται μια ανατροπή καταστάσεως θεσμικού και εθνικού επιπέδου, καθώς πάντα τιμούσαμε την σημαία και αναθέταμε στο εγκυρότερο πρόσωπο να τη φέρει, προσθέτουν οι γονείς.

Σε άλλο σημείο της προσφυγής στο ΣτΕ αναφέρουν ότι παραβιάζονται συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Επιπλέον, οι γονείς για να καταδείξουν την σημασία που αποδίδεται στη σημαία και τον σεβασμό προς αυτή σε εθνικό και όχι μόνο επίπεδο, κάνουν ειδική αναφορά στην ηρωική πράξη των Μανώλη Γλέζου και ο Λάκη Σάντα όταν στις 30 Μαΐου του 1941, κατέβασαν από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης την γερμανική σημαία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις