Σάββατο, 24 Φεβ.
15oC Αθήνα

Ζακ Κωστόπουλος: Πορεία για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του

Ζακ Κωστόπουλος: Πορεία για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του

Πορεία στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (21.9.2023), 5 χρόνια μετά τη δολοφονία του μέσα στο κοσμηματοπωλείο επί της οδού Γλάδστωνος στην πλατεία Ομονοίας στο κέντρο της Αθήνας.

Η οδός Πατησίων έκλεισε λόγω της πορείας στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:30. Το συγκεντρωμένο πλήθος έφτασε μέχρι το Σύνταγμα.

Λόγω της πορείας έκλεισε και η οδός Σταδίου ενώ έσπασε μια τζαμαρία μαγαζιού στον ίδιο δρόμο.

Η πορεία τελείωσε γύρω στις 20:30 και οι δρόμοι δόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία. Η αστυνομία προχώρησε σε 14 προσαγωγές, καθώς κατά τη διάρκεια της πορείας, ομάδα ατόμων προκάλεσε φθορές σε τζαμαρίες καταστημάτων.

 

Το χρονικό

Πέρασαν 5 χρόνια από την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος στο κοσμηματοπωλείο επί της οδού Γλάδστωνος στην πλατεία Ομονοίας στο κέντρο της Αθήνας. Για τον θάνατό του, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε δύο πολίτες -τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και τον μεσίτη- και σε 4 από τους συνολικά 8, αστυνομικούς που έσπευσαν να τον συλλάβουν.

Στην απολογία του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στις 22 Μαρτίου 2022, ο κατηγορούμενος ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου υποστήριξε ότι φοβήθηκε όταν είδε το θύμα να κρατάει μαχαίρι, σημειώνοντας ότι λειτούργησε ως νομοταγής πολίτης και ότι οι κλωτσιές που του έριξε ήταν ξώφαλτσες.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, μεσίτης, ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε χτύπησε τον Κωστόπουλο, αλλά καθώς κλωτσούσε τα τζάμια «το κεφάλι του ήρθε σε επαφή με το πόδι μου». Ακολούθησαν οι απολογίες των δύο από τους τέσσερις αστυνομικούς που ανέφεραν ότι μέλημα τους ήταν να τον συλλάβουν και να τον παραδώσουν.

Η ετυμηγορία του ποινικού δικαστηρίου, που εκδόθηκε στις 3 Μαΐου 2022, ήταν ενοχή και των δύο κατηγορουμένων με ποινές κάθειρξης 10 χρόνια για κάθε έναν. Νωρίτερα, ο εισαγγελέας ζήτησε να μην χορηγηθεί στους κατηγορούμενους αναστολή, αλλά να ξεκινήσουν την έκτιση της ποινής τους.

Ωστόσο, για τον κοσμηματοπώλη πρότεινε να εκτίσει κατ’ οίκον την ποινή του λόγω της ηλικίας του, καθώς διανύει το 77ο έτος. Το ίδιο ακριβώς αποφάσισε και το δικαστήριο, γεγονός που οδήγησε τον μεσίτη στη φυλακή.

Επίσης, αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν θα πρέπει να τους χορηγηθεί κανένα ελαφρυντικό, όπως είχε εισηγηθεί ο εισαγγελέας, καθώς και οι δύο δεν επέδειξαν καμία μεταμέλεια, αντιθέτως φάνηκαν ότι δεν έχουν αντιληφθεί την ποινική απαξία της πράξης τους

Δείτε φωτογραφίες:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις