Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ζερεφός: Κίνδυνος για ερημοποίηση του 40% της Ελλάδας

Ζερεφός: Κίνδυνος για ερημοποίηση του 40% της Ελλάδας
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ ΜΠΕ

Σε κλοιό σφοδρού καύσωνα βρίσκεται η χώρα με τα ακραία φαινόμενα να απειλούν τη χώρα και τις συνέπειες να είναι καταστροφικές. 

Εξαιρετικά επικίνδυνο χαρακτήρισε το επόμενο 48ωρο για τον κίνδυνο πυρκαγιάς ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ανέφερε ότι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, είχε τεθεί στο τραπέζι, από την επιστημονική κοινότητα εδώ και 40 χρόνια. Επισήμανε μάλιστα ότι «μας έχει εκπλήξει η συχνότητα και η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι από την Τρίτη θα αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση με τον καύσωνα.

Παράλληλα προειδοποίησε πως ο παρατεταμένος καύσωνας φέρνει ξηρασία και ερημοποίηση, που συνιστούν απειλή για το 40% της χώρας μας. «Αυτό είναι το επικίνδυνο γιατί βαδίζει σταθερά με ένα θανατηφόρο βήμα για τα οικοσυστήματα και για τους ανθρώπους. Οι δασικές πυρκαγιές γίνονται σε μεγαλύτερη έκταση και ένταση αλλά το χειρότερο είναι ότι γίνονται και σε μεγαλύτερα ύψη ακόμα και σε 1000 μέτρα».

Τέλος, ο κ. Ζερεφός χτύπησε καμπανάκι υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή και η αυριανή ημέρα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών σε δάση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις