Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

«Ζήτω η Ελλάς» από τον Τζάστιν Τριντό για την 25η Μαρτίου – Μέγας τελετάρχης στην παρέλαση [pics, vids]

«Ζήτω η Ελλάς» από τον Τζάστιν Τριντό για την 25η Μαρτίου – Μέγας τελετάρχης στην παρέλαση [pics, vids]

Για πρώτη φορά ως “Μέγας Τελετάρχης” ο Τζάστιν Τριντό τίμησε ξανά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Αυτή τη φορά, ο πρωθυπουργός του Καναδά βρέθηκε στην παρέλαση των ομογενών στο Μόντρεαλ και αφού ευχήθηκε “Χρόνια Πολλά”, φώναξε “Ζήτω η Ελλάς” και “Ζήτω ο Καναδάς”.

Χιλιάδες ομογενείς συγκεντρώθηκαν οδό Jean Talon, στο κέντρο του Park Extension, του Μόντρεαλ, για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, διήρκεσε πάνω από μια ώρα (ξεκίνησε στις 13:14 και ολοκληρώθηκε στις 14:25 της Κυριακής). Συμμετείχαν 76 διαφορετικοί σχηματισμοί μαθητών, φοιτητών, γονιών, εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων, παρά το τσουχτερό κρύο (-7 βαθμούς είχε) και τον… ήλιο με “δόντια”. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Από τις 12.10 εκατοντάδες Έλληνες είχαν ήδη συγκεντρωθεί στο σημείο εκκίνησης της παρέλασης, κρατώντας σημαίες.

Ο Καναδός πρωθυπουργός έφτασε στην οδό Jean Talon στις 13.06, πέρασε στον ώμο του το διακριτικό του Τελετάρχη και πήρε στα χέρια του δύο σημαίες, μια ελληνική και μια καναδική. «Μεγάλη μέρα για τους Έλληνες. Χρόνια πολλά, ζήτω η Ελλάς», είπε στους εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ που στάθηκαν δίπλα του πριν την έναρξη της παρέλασης.

Ιδιαιτέρως συγκινητική η διαδρομή του Τζαστίν Τριντό ως την εξέδρα των επισήμων όπου επί δέκα λεπτά χαιρετούσε τον κόσμο φωνάζοντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς, ζήτω ο Καναδάς, χρόνια πολλά». Στην συνέχεια πήρε την θέση του στην εξέδρα, δίπλα από τον Μητροπολίτη Τορόντο Καναδά Σωτήριο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νίκο Παγώνη και τον Τέρενς Κουίκ.

Την παρέλαση άνοιξαν τα λάβαρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της 25ης Μαρτίου, οι σημαίες Ελλάδος, Καναδά, Κύπρου, Μόντρεαλ και Κεμπέκ, το λάβαρο της Αγίας Λαύρας και του Συλλόγου των Καλαβρύτων, των Μεσσηνίων, των Αρκάδων και των Μανιατών. Τα παιδιά των σχολείων παρέλασαν με παραδοσιακές στολές και καταχειροκροτήθηκαν.

Φυσικά, η επέτειος της 25ης Μαρτίου τιμήθηκε και στο Τορόντο, όπου επίσης είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο

Πηγή – Φωτογραφίες: Εθνικός Κήρυκας, greekreporter.com

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε