Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ζητούν φοροαπαλλαγή ύψους 25% με ομαδικές αγωγές οι δικαστές!

δικαστές

Την επαναφορά της φοροαπαλλαγής του 25% επί του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματός τους ζητούν με ομαδικές αγωγές, που κατέθεσαν στο Μισθοδικείο, δικαστές της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.

Η επίμαχη ρύθμιση καταργήθηκε τόσο για τους βουλευτές όσο και τους δικαστές με τον νόμο 4472/2017. Το επιχείρημα των δικαστών που προσέφυγαν τώρα στο Μισθοδικείο είναι ότι η διατύπωση της νομοθετικής διάταξης για την κατάργηση της φοροαπαλλαγής αναφέρεται μόνο σε βουλευτές και όχι σε δικαστές. Κατά συνέπεια η φοροαπαλλαγή του 25% εξακολουθεί να ισχύει για τους δικαστές.

Αναλυτικότερα, το άρθρο 71 του νόμου 4472/2017 αναφέρει: «Τα δύο τελευταία εδάφια της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Ζ΄ Ψηφίσματος του έτους 1975 της Ε΄ Αναθεωρητικής Βουλής καταργούνται για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1.1.2017» κι έπειτα. Το Ζ΄ ψήφισμα του 1975 κάνει λόγο μόνο για τους βουλευτές.

Οι δικαστές και η φοροαπαλλαγή

Υπενθυμίζεται πως για πρώτη φορά το θέμα της φοροαπαλλαγής απασχόλησε το Μισθοδικείο το 2013, μετά από αγωγές δικαστικών Ενώσεων, δικαστών, εισαγγελέων και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το Μισθοδικείο με την υπ΄ αριθμ. 89/2013 απόφασή του είχε κρίνει ότι την φοροαπαλλαγή των βουλευτών την δικαιούνται και οι δικαστικοί.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις