Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκπληρώνεται ο στόχος του Τραμπ για κυριαρχία των ΗΠΑ στη αγορά ενέργειας

Τραμπ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Marathon Petroleum Corp., Gary Heminger μιλώντας στο CNBC, είπε ότι ο στόχος του Προέδρου Τραμπ να καταστούν οι ΗΠΑ υπερδύναμη στον τομέα της Ενέργειας είναι πολύ κοντά.

Η πρόσφατη κατρακύλα στις τιμές του πετρελαίου δεν εμπόδισε τους πετρελαιοπαραγωγούς στις ΗΠΑ από το να συνεχίσουν να παράγουν σε επίπεδα-ρεκόρ εκατονταετίας. Κι αυτό, λίγες ημέρες πριν την διήμερη Σύνοδο των κρατών – μελών του ΟΠΕΚ στην Βιέννη (6&7 Δεκεμβρίου) όπου αναμένεται, από κοινού με την Ρωσία, να ανακοινώσουν περικοπές στην παραγωγή και διάθεση του πετρελαίου.

Αυτό θέτει τις ΗΠΑ σε πλεονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της ανέφερε ο επικεφαλής της Marathon Petroleum Corp. “Το σύστημα διύλισης των ΗΠΑ είναι το καλύτερο σε παγκόσμια κλίμακα, οπότε θεωρώ ότι βρισκόμαστε ήδη καθ’ οδόν προς μια αμερικανική επικυριαρχία σε ενεργειακό επίπεδο.
Για την επικείμενη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη έδρα του ΟΠΕΚ στην Βιέννη ο κ. Heminger θεωρεί ότι εκεί θα συναποφασίσουν τα κράτη-μέλη του Οργανισμού περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση “θα δούμε αυξήσεις στις τιμές του αργού”, εν σχέσει πάντα με τα υφιστάμενα επίπεδα. Σημειωτέον δε, ότι σήμερα Τετάρτη, μετά από δύο ημέρες σταδιακής ανόδου, οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν εκ νέου κάμψη, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αλλά και λόγω των αυξημένων αποθεμάτων στις ΗΠΑ.
Ο Heminger θεωρεί ότι η τιμή του αργού West Texas Intermediate (WTI) πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά εντός του 2019.
“Πραγματικά θεωρούμε ότι η τιμή του [WTI] θα διαμορφωθεί πιθανότατα στα $65 με $70 το βαρέλι, κατά μέσο όρο για το 2019” ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Marathon, συμπληρώνοντας ότι “κατά μέσο όρο για το 2018 κυμανθήκαμε περίπου στα $64.50 με $65 το βαρέλι, οπότε θεωρώ για τα νούμερα που προβάλουμε για το 2019 είμαστε και αρκετά συντηρητικοί.”

Πηγή: cnbc.com

Ενέργεια Τελευταίες ειδήσεις