Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Έξι ενδιαφερόμενοι για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

ΔΕΗ ενέργεια

Τέσσερις ελληνικοί όμιλοι, ένας κινέζικος και δύο τσέχικοι συμμετέχουν, στα έξι επιχειρηματικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε χθες η Επιχείρηση.

Πρόκειται για την ΓΕΚ Τέρνα, την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, τον Μυτιληναίος, την κοινοπραξία της Damco (Κοπελούζος) με την κινέζικη Beijing, όπως επίσης και δύο επιχειρήσεις από την Τσεχία.

Πλέον οι σύμβουλοι για την πώληση των μονάδων θα αναλάβουν το έργο της αξιολόγησης των έξι σχημάτων, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Η τελική απόφαση για τους υποψηφίους που προκρίνονται στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔEΗ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι:

1. BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED AND DAMCO ENERGY S.A. (CONSORTIUM)

2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

3. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. ENERGETICKÝ Α PRŮMYSLOVÝ HOLDING, Α.S. (“EPH”)

5. INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED

6. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ποιες είναι οι τσέχικες εταιρίες

O ενεργειακός όμιλος της EPH δραστηριοποιείται στη κεντρική Ευρώπη, ενώ ελέγχει και λειτουργεί μονάδες σε Τσεχία, Σλοβακία, Γερμανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία και Πολωνία. Η ΕPΗ είναι ένας πλήρως καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος που δραστηριοποιείται σε όλη την «αλυσίδα», που εκτείνεται στην συμπαραγωγή και την παραγωγή ενέργειας, τη μεταφορά, τη διανομή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η EPH ανήκει στον Τσέχο επιχειρηματία Daniel Křetínský, που είναι και ο μεγαλομέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας Σπάρτακ Πράγας, ενώ έχει σημαντική παρουσία και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο έτερος Τσέχος δισεκατομμυριούχος Pavel Tykac, μέσω της Indoverse ελέγχει τα δύο μεγαλύτερα λιγνιτωρυχεία της Τσεχίας.

Του Θανάση Παπαδή

Ενέργεια Τελευταίες ειδήσεις