Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Μάχη για δύο η πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων

ΕΛΠΕ

«Παιχνίδι» για δύο αποτελεί η διεκδίκηση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων, αφού τρία επενδυτικά σχήματα αποκλείονται από τη Β φάση του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ. Στην τελική φάση προκρίνονται οι Vitol και η Clencore.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση:
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κατά την σημερινή του συνεδρίαση απέκλεισε τρία επενδυτικά σχήματα που δεν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου συμμετοχής (από κοινού πώληση τουλάχιστον 50,1% από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.) στην εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» (ΕΛΠΕ).
Κατόπιν της αξιολόγησης των Εκδηλώσεων Ενδιαφέροντος από τους συμβούλους του διαγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε ότι δεν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για τη φάση υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών του διαγωνισμού, οι εξής (αλφαβητικά):
1. Alrai Group Holdings Limited
2. Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Alshaheen Group S.A. (σε κοινοπραξία)
3. Gupta Family Group Alliance.
Αν και το ενδεχόμενο να κονταροχτυπηθούν μόνο δύο από τους πέντε στην τελική φάση για τα ΕΛΠΕ, είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί, εντούτοις αρκετοί θα προτιμούσαν να είναι περισσότεροι οι υποψήφιοι που θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, προκειμένου να ενισχυθούν οι πιθανότητες πλειοδοσίας και άρα ενός υψηλότερου τιμήματος.
Από την άλλη, είναι σαφές ότι μιλάμε για δύο πολύ ισχυρούς διεκδικητές. Η ολλανδική Vitol και η ελβετική Glencore είναι οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες στην αγορά πετρελαίου στον κόσμο.
Αμφότερες κατέχουν διυλιστήρια και πετρελαϊκές εταιρείες ανά τον κόσμο, και έχουν την οικονομική επιφάνεια να καταβάλουν ποσά 1,1 -1,2 δισ ευρώ, όσο δηλαδή εκτιμάται ότι αξίζει το 50,1% του ελληνικού ομίλου. Αμφότερες συνεργάζονται από παλιά με τα ΕΛΠΕ, είναι από τους βασικούς traders που προμηθεύουν με πετρέλαιο την ελληνική εταιρεία, και είχαν παλαιότερα παίξει κομβικό ρόλο τόσο στην ελληνική κρίση του 2012, όσο και στην αντικατάσταση των παρτίδων του Ιράν.
Βέβαια το ερώτημα είναι πόσο βαθιά είναι διατεθειμένοι οι δύο traders να βάλουν το χέρι στην τσέπη, προκειμένο να αποκτήσουν τα ΕΛΠΕ. Διότι τα τελευταία μπορεί να είναι ένα πολύ μεγάλο μέγεθος για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο για τα διεθνή, δεν είναι παρά μια “μικρομεσαία” περιφερειακή δύναμη.
Σε επίπεδο χρονοδιαγράμματων, μετά τη διαμόρφωση της short list θα ανοίξει και το data room για τους ενδιαφερόμενους. Και εφόσον εκείνοι καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως θα ήθελε το ΤΑΙΠΕΔ, τότε μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει ανακηρυχθεί και ο πλειοδότης. Δύσκολα ωστόσο έως αδύνατο είναι να έχει κλείσει η συναλλαγή μέχρι το τέλος του έτους, που σημαίνει ότι η καταβολή του τιμήματος μετατίθεται για το 2019.

 

Του Θανάση Παπαδή

Ενέργεια Τελευταίες ειδήσεις