Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Νέα άνοδος στην τιμή του πετρελαίου

Νέα άνοδος στην τιμή του πετρελαίου

Αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου. Αιτία, η απόφαση που αναμένεται κατά την συνεδρίαση των χωρών του ΟΠΕΚ στην Βιέννη (6 και 7 Δεκεμβρίου) για περικοπή στην παραγωγή ποσοτήτων πετρελαίου. Την ίδια ώρα και ο Καναδάς προχωρά σε υποχρεωτική μείωση της παραγωγής του.

Το αργό U.S. West Texas Intermediate (WTI) ήταν στα $53.33 το βαρέλι στις 06:04 π.μ., άνοδος 48 σεντς, ή 0.7%, από το τελευταίο κλείσιμο. Το Brent ανέβηκε κατά 51 σεντς ή κατά 0.8%, φτάνοντας στα $62.20 το βαρέλι.

Η άνοδος αυτή, κατά περίπου 4% στην τελευταία συνεδρία, κατέστη εφικτή μόνο μετά από μια ανακωχή 90 ημερών που επετεύχθη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο. Κατά τη Σύνοδο των G20 στην Βραζιλία, Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ αποφάσισαν πως για 90 ημέρες δεν θα προχωρήσουν σε καμία νέα επιβολή δασμών και περιορισμών σε εξαγώγιμα προϊόντα των χωρών τους. Παράλληλα, Κίνα και ΗΠΑ θα παρακαθίσουν σε νέες διευρυμένες εμπορικές συνομιλίες καθ’ όλη αυτή την περίοδο της “ανακωχής”.

Αναμένονται περικοπές στην παραγωγή από ΟΠΕΚ και Ρωσία

Επιπροσθέτως, ο ΟΠΕΚ, από κοινού με την Ρωσία (η οποία δεν είναι μέλος του) αναμένεται πως θα ανακοινώσουν περικοπές στην παραγωγή και εφοδιασμό της αγοράς με πετρέλαιο, κατά την συνεδρίαση της Βιέννης, στις 6 Δεκεμβρίου, κίνηση που αναμένεται πως θα ανεβάσει περαιτέρω τις τιμές του “μαύρου χρυσού”.  Σε κάθε περίπτωση, στην έδρα του ΟΠΕΚ στην Βιέννη το διήμερο 6 και 7 Δεκεμβρίου αναμένεται πως θα συμφωνηθεί από τα κράτη-μέλη μια κοινή πολιτική παραγωγής, βάζοντας μάλιστα σε αυτή την συζήτηση και την Ρωσία.

Σε ενημέρωση του αμερικανικών συμφερόντων χρηματοπιστωτικού κολοσσού Goldman Sachs προς τους πελάτες του αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Αναμένουμε πως ο ΟΠΕΚ θα ακολουθήσει την οδό της λογικής, ανακοινώνοντας περικοπές στην παραγωγή την επόμενη Πέμπτη”.
Παράλληλα, στην ίδια ενημέρωση αναφέρεται πως “Θα χρειαστεί μια μείωση παραγωγής της τάξης των 1,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως από τις χώρες του ΟΠΕΚ και την Ρωσία, προκειμένου να αντιστραφεί η συνεχιζόμενη και αντίθετη προς τα δεδομένα της αγοράς, αύξηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων”.

Αρωγός στις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να “χαλιναγωγήσει” την υπερπαραγωγή πετρελαίου στάθηκε μια εντολή της επαρχιακής διοίκησης της Αμπέρτα στον Καναδά, να περιοριστεί η παραγωγή στα 325.000 βαρέλια ημερησίως. Αυτή η απόφαση ελήφθη μέχρι τα υπέρογκα αποθέματα αργού να απομειωθούν σταδιακά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρουσιάζεται όμως για τον ΟΠΕΚ είναι η συνεχίζομενη παραγωγή – ρεκόρ στις ΗΠΑ, με την αύξηση της παραγωγή να κυμαίνεται στα περίπου 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κατά το τελευταίο έτος, με την παραγωγή πλέον να έχει υπερβεί τα 11,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Σύμφωνα με την βρετανική τράπεζα Barclays, μόνο στην πολιτεία του Τέξας “η παραγωγή άγγιξε τα 4,69 εκατ. βαρέλια ημερησίως για τον μήνα Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με το Ιράκ, του οποίου η παραγωγή ανήλθε στα 4,66 εκατ. βαρέλια”. Σημειωτέον, ότι το Ιράκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, με πρώτη την Σαουδική Αραβία.

Πηγή: cnbc.com

Ενέργεια Τελευταίες ειδήσεις