Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Yeni Şafak: «Στο τεμάχιο 10 δεν θα έρθουμε αντιμέτωποι με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αλλά με τις ΗΠΑ»

Yeni Şafak: «Στο τεμάχιο 10 δεν θα έρθουμε αντιμέτωποι με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αλλά με τις ΗΠΑ»

Η τουρκική φιλοκυβερνητική και εθνικιστική εφημερίδα Yeni Şafak, προβαίνει σε μια εφιαλτική για τα τουρκικά γεωπολιτικά συμφέροντα παραδοχή, αναφορικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, με φόντο την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η εφημερίδα, προβαίνει σε μια ανάλυση αναφορικά με την στάση που τηρούν πλέον οι ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, εκτιμώντας ότι, παρά την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον, η Ουάσιγκτον φαίνεται πως συνεχίζει να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Άγκυρα.

Η εφημερίδα μάλιστα δημοσιεύει και σχετικό χάρτη, όπου εμφανίζονται οι περιοχές ανάπτυξης στρατιωτικών σχηματισμών, διαφόρων μεγεθών και κλιμακίων, από πλευράς ΗΠΑ, όπου ξεκάθαρα φαίνεται ότι αποσκοπούν στην περίσφιξη της Τουρκίας, από τρεις διαφορετικές περιοχές. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του SigmaLive στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, στον εν λόγω χάρτη η αμερικανική στρατιωτική παρουσία εντοπίζεται πέριξ της Τουρκίας, στην ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Μαύρη Θάλασσα, με το άρθρο να αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι ΗΠΑ “έχουν απλώσει σαν χταπόδι τα πλοκάμια τους γύρω από την Τουρκία”, αναπτύσσοντας Ναυτικό και χερσαίες δυνάμεις.

Η εφημερίδα εξάλλου σε άλλο σημείο του άρθρου προβαίνει και στην παρακάτω εκτίμηση: “Στη γεμάτη ένταση περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, οι ΗΠΑ για πρώτη φορά παίρνουν τόσο ξεκάθαρη θέση και στέλνουν την πρέσβειρά τους στη Λευκωσία στο γεωτρύπανο που δραστηριοποιείται στο ‘αμφισβητούμενο’ (από την Τουρκία μόνο) τεμάχιο 10, γεγονός που καταδεικνύει ότι θέλουν να ακολουθήσουν μία πολιτική, πλέον, εναντίον της Τουρκίας”.

Σε κάθε περίπτωση, με μεγάλες δόσεις γεωπολιτικού ρεαλισμού η Yeni Şafak παραδέχεται ότι: «αυτή η επίσκεψη περνά ένα άμεσο μήνυμα στην Τουρκία. Πρέπει να αναγνωσθεί και ερμηνευτεί με τον σωστό τρόπο η σημασία αυτής της επίσκεψης. H πρέσβειρα επισκέπτεται το πλοίο και δηλώνει επισήμως ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις ‘παρανομίες’ της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μεσοπρόθεσμα δεν θα έρθουμε αντιμέτωποι με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αλλά με τις αμερικανικές δυνάμεις».

Πηγή: Yeni Şafak/Sigmalive

Ενέργεια Τελευταίες ειδήσεις