Τρίτη, 30 Απρ.
20oC Αθήνα

Δ. Θεσσαλονίκης: Έκκληση βοήθειας για την κλοπή ανακυκλώσιμων υλικών

Δ. Θεσσαλονίκης: Έκκληση βοήθειας για την κλοπή ανακυκλώσιμων υλικών

Περισσότερα από 400 άτομα, κυρίως αλλοδαποί από γειτονικές χώρες, γυρνούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με μεταλλικά καροτσάκια και αφαιρούν τα ανακυκλώσιμα υλικά από τους μπλε κάδους, ένα φαινόμενο που αναγκάζει τη διοίκηση του κεντρικού δήμου να αναλάβει ενέργειες, συνεργασίες και πρωτοβουλίες για την πάταξη του.

    
Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Γραφείο Ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης, η ιδιότυπη αυτή «πειρατεία» έχει ως αποτέλεσμα να αφαιρούνται καθημερινά από τους μπλε κάδους περίπου 12 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών και σε μηνιαία βάση, σε έναν μέσο όρο, 350 τόνοι.

Χαρακτηριστικό είναι πως το πρώτο τρίμηνο του 2012 μειώθηκε κατά περίπου 30% το υλικό που συγκεντρώνεται στους κάδους ανακύκλωσης.
 

Το φαινόμενο αυτό, εκτός από το οικονομικό κόστος για τον δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς υπάρχει απώλεια επιδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση που κυμαίνεται από 30 έως 70 ευρώ για κάθε τόνο, δημιουργηθεί και οικολογικά προβλήματα. «Ο δήμος χάνει μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών, οι δημότες χάνουν ανταποδοτικά τέλη και ενισχύεται η παραοικονομία, ενώ τα άτομα αυτά διασκορπίζουν στο δρόμο τα απορρίμματα ρυπαίνοντας το περιβάλλον», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

Η διοίκηση του δήμου κάνει έκκληση στους πολίτες όταν αντιλαμβάνονται παρόμοιες παραβατικές συμπεριφορές να ενημερώνουν την αντιδημαρχία Καθαριότητας, τη Δημοτική Αστυνομία και την Ελληνική Αστυνομία.

Ανακύκλωση Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε