Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Η ανακύκλωση γυαλιού ωφελεί σοβαρά… την τσέπη μας

Είναι 100% ανακυκλώσιμο. Αν καταλήξει στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης ωφελεί το περιβάλλον αλλά και την εθνική οικονομία. Αυτό ανακοινώθηκε σε πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, από την Ένωση Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (ACR+).

Το 2011 συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια φιάλες και βάζα στην Ευρώπη. Το 80% από αυτές τις συσκευασίες ανακυκλώθηκαν σε ένα σύστημα παραγωγής «από μπουκάλι ξανά μπουκάλι».

Τα στοιχεία έδειξαν πως η ανακύκλωση δημιουργεί σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης φυσικών πόρων, της ενέργειας που καταναλώνεται για την κατασκευή των γυάλινων συσκευασιών θα πρέπει να ενισχυθεί ο διαχωρισμός και η ανακύκλωση τους.

Σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα θέματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού από την πολιτεία, με στόχο την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση.

Το όφελος
Ανακυκλώνοντας 10 γυάλινες συσκευασίες την εβδομάδα, έχει υπολογιστεί ότι εξοικονομούμε 52.009 βατ ενέργειας. Σε ετήσια βάση αυτό σημαίνει:
-Ανάβουμε μια απλή λάμπα 60 βατ για ένα μήνα και 5 ημέρες
-Λειτουργούμε έναν υπολογιστή για 7 ημέρες και 5 ώρες
-Λειτουργούμε την τηλεόραση μας για 4 ημέρες και 19 ώρες

Μάθετε απλά πώς να υπολογίζετε το όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας που προκύπτει από την ανακύκλωση γυάλινων συσκευασιών: http://www.gpi.org/recycleglassday/carbon_calculator/

Ανακύκλωση Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε