Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Τα φάρμακα δεν θεραπεύουν το περιβάλλον

Τα ληγμένα φάρμακα που πετάμε στους απλούς κάδους σκουπιδιών προκαλούν τοξική μόλυνση που καταλήγει στο έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων προτρέπει τους πολίτες της πόλης να τα ανακυκλώνουν. Οι 160 ειδικοί κάδοι που τοποθετήθηκαν πρόσφατα, στα φαρμακεία του νομού, διαθέτουν ξεχωριστή θήκη για τα αντικαρκινικά και κυτταροστατικά φάρμακα.

Κάθε χρόνο στην χώρα μας, υπολογίζεται ότι διακινούνται περίπου 500 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων. Το 10%, δηλαδή 50 εκατ. απορρίπτονται στους κάδους αχρησιμοποίητα ή ληγμένα.

Όπως μας λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της πόλης, κ. Χάρης Γιαννούλης λύνεται ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα αφού οι ουσίες που περιέχουν δεν διαλύονται, απειλώντας με μόλυνση ακόμα και την διατροφική αλυσίδα.

Τα ληγμένα φάρμακα από τους κάδους των φαρμακείων θα καταλήγουν στον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Περιορισμένης Ευθύνης (ΠΡΟΣΥΦΙΠΕ) και στη συνέχεια στον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων ο οποίος θα τα μεταφέρει στο εξωτερικό για καταστροφή.

Στις προθέσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων είναι και η δημιουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου, με την διαλογή από τους κάδους ανακύκλωσης των φαρμακείων, όσων φαρμάκων δεν έχουν λήξει και μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ανακύκλωση Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε