Σάββατο, 18 Μαΐ
25oC Αθήνα

“Καμπανάκι ” WWF πριν από τη διάσκεψη Rio+-20

“Καμπανάκι ”  WWF πριν από τη διάσκεψη Rio+-20

Η υπερβολική κατανάλωση, η υπέρ το δέον εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η συνεχής αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού θέτουν σε κίνδυνο τον πλανήτη Γη, σύμφωνα με την έκθεση “Ζωντανός Πλανήτης” για το 2012 που δημοσιοποιήθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

 
 

Λίγες εβδομάδες πριν από τη διάσκεψη του Ρίο η έκθεση επιβεβαιώνει οτι παρά τις διεθνείς πρωτοβουλίες και την ευαισθητοποίηση το πρόβλημα παραμένει, γιατί δεν έχουν παρθεί δραστικά μέτρα:

 
“Η έκθεση αυτή είναι σαν ένα τσεκ-απ του πλανήτη και τα συμπεράσματα δείχνουν ότι ο πλανήτης μας νοσεί βαριά”, τόνισε ο Τζόναθαν Μπέιλι, της Ζωολογικής Εταιρίας του Λονδίνου και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
 
Σύμφωνα με τον Τζιμ Λίπε, γενικό διευθυντή της WWF International, που εδρεύει στο Γκλαντ της Ελβετίας, ο κόσμος “ζει σαν να έχουμε έναν ακόμη πλανήτη στη διάθεσή μας. Χρησιμοποιούμε 50% παραπάνω πόρους, τους οποίους η Γη δεν μπορεί να παράγει διαρκώς, κι αν τίποτε δεν αλλάξει μέχρι το 2030, ακόμη και δύο επιπλέον πλανήτες δεν θα αρκούν”.
 
Η έκθεση χρησιμοποιεί ένα δείκτη για τη μέτρηση των αλλαγών στην υγεία των οικοσυστημάτων του πλανήτη. Ο δείκτης αυτός παρακολουθεί τουλάχιστον 9.000 πληθυσμούς περισσοτέρων των 2.600 ειδών και δείχνει μια παγκόσμια μείωση όλων των πληθυσμών από το 1970.
 
Τα τροπικά οικοσυστήματα είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο, με μια μείωση των ειδών κατά 60% σε 40 χρόνια. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τις επιπτώσες από την αστικοποίηση. Το 2050, δύο άνθρωποι στους τρεις θα ζουν στις πόλεις.
 
Ο πληθυσμός των φτωχών χωρών πολλαπλασιάστηκε κατά 4,3 φορές από το 1961 και το οικολογικό του αποτύπωμα αυξήθηκε κατά 323% την ίδια περίοδο, επισημαίνει ακόμη η μελέτη.
 
Επίσης, 130 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης εξαφανίζονταν κάθε χρόνο από τον πλανήτη στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2010.
 
Οι χώρες της BRIICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Ινδονησία και Κίνα) και οι χώρες μεσαίου εισοδήματος αύξησαν το οικολογικό τους αποτύπωμα ανά κάτοικο κατά 65% από το 1961.
 
Ωστόσο, η διαφορά ανάμεσα στο οικολογικό αποτύπωμα των πλούσιων χωρών και των φτωχών χωρών παραμένει τεράστιο. Η έκθεση δείχνει επίσης ότι το οικολογικό αποτύπωμα των πλούσιων χωρών είναι πενταπλάσιο εκείνου των φτωχών χωρών.
 
Οι 10 χώρες με το ισχυρότερο οικολογικό αποτύπωμα ανά κάτοικο είναι:
 
-Κατάρ
-Κουβέιτ,
-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
-Δανία
-ΗΠΑ
-Βέλγιο
-Αυστραλία
-Καναδάς
-Ολλανδία
-Ιρλανδία.

Κλιματικές αλλαγές Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε