Τετάρτη, 22 Μαΐ
28oC Αθήνα

Φωτορρύπανση 120 εκατομμυρίων, που θα γλιτώναμε

Φωτορρύπανση 120 εκατομμυρίων, που θα γλιτώναμε

Με εξοικονόμηση γλιτώνουμε εκατομμύρια ευρώ και εκπομπές ρύπων, αρκεί να εφαρμοστούν μέτρα για τη φωτορρύπανση.

Περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ θα γλιτώναμε ως χώρα, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Φωτισμού, από εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αν θα εφαρμόζονταν οι διεθνείς κανόνες για τη φωτορρύπανση. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι μπορούμε να μειώσουμε τουλάχιστον στο 40% την ενέργεια, που καταναλώνεται για το φωτισμό των μεγάλων οδικών αρτηριών και των δήμων, που σήμερα φτάνει στα 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο.

Ανεξέλεγκτη ανάρτηση φωτεινών διαφημιστικών πινακίδων, μεγάλοι λαμπτήρες σε επιχειρήσεις, όπως σουπερμάρκετ, μάντρες αυτοκινήτων… Μόνο από ενδεικτικές φωτομετρήσεις σε γέφυρες της Αττικής Οδού οι ειδικοί διαπίστωσαν δεκαπλάσια λαμπρότητα επί του οδοστρώματος σε σχέση με τις γύρω περιοχές. Στην Αττική οι πλέον φωτορρυπασμένες περιοχές είναι η Βάρκιζα, Σπάτα, Πέραμα, Θρακομακεδόνες, Άνοιξη… με ελάχιστη φωτορρύπανση στο Σούνιο.

Τουλάχιστον 560.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα λιγότεροι θα εκλύονται αν εφαρμοστούν μέτρα. Μάλιστα ειδικός επισημαίνει ότι σε βάθος 7 χρόνων, με τη σωστή εξοικονόμηση, θα μπορούσε να αποφευχθεί η κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής ενέργειας ισχύος 200 ΜW και η χώρα να γλιτώσει ακόμη 200 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα είναι σε λίγο καλύτερη θέση στην Ευρώπη, από χώρες που η φωτορρύπανση έφτασε 100%, όπως Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία… Και δεν είναι μόνο οι οδηγοί, που τυφλώνονται και κινδυνεύουν, από τη μη σωστή τοποθέτηση των φωτεινών επιγραφών, αλλά και τ’ αστεροσκοπεία της χώρας αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της φωτορρύπανσης.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε