Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Πέθανε o εφευρέτης της μπαταρίας NiMH

Πέθανε o εφευρέτης της μπαταρίας NiMH

Έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 89 ετών, ο εφευρέτης στον οποίο χρωστά πολλά η υβριδική τεχνολογία στα οχήματα. Ο «αυτοδίδακτος» Stan Ovshinsky,  χάρισε στον κόσμο της τεχνολογίας κι αρκετές άλλες εφευρέσεις στον τομέα των φωτοβολταικών.

Ο Stan Ovshinsky, εφευρέτης της μπαταρίας νικελίου-υδριδίου μετάλλου (NiMH) που χρησιμοποιείται εκτός των άλλων και στην βιομηχανία των υβριδικών οχημάτων, δεν είχε πανεπιστημιακή μόρφωση.

Όμως, έδωσε όλη του ζωή, στην επιστήμη και στην εναλλακτική ενέργεια. Καθώς επίσης και στα πολιτικά κι ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανέπτυξε αρκετές άλλες επινοήσεις όπως εφαρμογές λεπτών ηλιακών πάνελ, δίνοντας λύσεις για φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια στον οικιακό τομέα αλλά και στην οικονομία του υδρογόνου.

Αν και δεν σπούδασε σε κάποιο κολλέγιο, ωστόσο απέσπασε 200 διπλώματα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ και άλλα 200 από ξένους φορείς. Συνεργάτης της American Physical Society και της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης.

Κατά την διάρκεια της πλούσιας ερευνητικής του δράσης κέρδισε δεκάδες τιμητικές διακρίσεις.


 

«Αν έχετε χρησιμοποιήσει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία ή οδηγείτε ένα υβριδικό όχημα, ή τοποθετείτε ένα φωτοβοτλαικό πάνελ στην οροφή του σπιτιού σας τότε θα έχετε επωφεληθεί από την δουλειά του Stan Ovshinsky. Αν και οι περισσότεροι δεν τον γνωρίζουν, εκτός  κι αν εργάζονται στην βιομηχανία αυτοματισμών» έγραφε αμερικάνικο περιοδικό το 2006, τονίζοντας την σπουδαιότητα του έργου του και το χαμηλό προφίλ που διατηρούσε ο ίδιος.

Πάντα, όμως, είχε την ικανότητα να πείθει τους συνομιλητές του για την δυναμη και το μέλλον των εναλλακτικών τεχνολογιών.

Όπως έκανε και με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, George W. Bush, όταν τον επισκέφθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του, τον Φεβρουάριο του 2006.

Οι οικείοι του τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο που δούλευε με πάθος, 24 ώρες επί 7 ημέρες την εβδομάδα.

Αφετηρία της ακούραστης προσπάθειας του ήταν η επιθυμία του να αλλάξει τον κόσμο και τη στάση του απέναντι στη βιώσιμη ενέργεια και τις εναλλακτικές πλατφόρμες.

Δείτε το βίντεο:

 

Υβριδικό Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε