Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Χρειάζεται επαγρύπνηση

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Χρειάζεται επαγρύπνηση

Βρίσκεται στην Σαντορίνη και μελετά το φαινόμενο του ηφαιστείου. Ο καθηγητής σεισμολολογίας αναφέρεται στην μείωση των επιπτώσεων απο τις φυσικές καταστροφές και δίνει τις πρώτες του εντυπώσεις απο την έρευνα στην Καλντέρα

 
 

Ανάλογοι εορτασμοί ίσως τελικά να μην ευαισθητοποιούν τόσο τους πολίτες ή και τις κυβερνήσεις;

 
Η συγκεκριμένη διεθνής ημέρα έχει καθιερωθεί για την προσπάθεια των επιστημόνων αλλά και των αρχηγών των κρατών για την μείωση των φυσικών κινδύνων. Είναι μία συμβολική ημέρα και το λέω αυτό γιατί η προσπάθεια για την μείωση των φυσικών καταστροφών, των σεισμών, των τσουνάμι πρέπει να είναι συνεχής και όχι να περιορίζεται σε μια μέρα.

 
Στην Ελλάδα πόσο κοντά η μακριά είμαστε από την έστω συμβολική σημασία της Ημέρας, που είναι η πρόληψη;
 
Η μέριμνα κατά την δική μου γνώμη ποτέ δεν είναι επαρκής και δεν είναι επαρκής διότι μιλάμε για μια μέριμνα η οποία στοχεύει πρώτα στην ζωή των ανθρώπων και δευτερεύοντος τις περιουσίες. Ειδικά στην Ελλάδα πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια να βελτιώσουμε σημαντικά αυτό. Έχουμε σημαντικές ελλείψεις αλλά έχουν γίνει και σημαντικά βήματα από την άλλη πλευρά. Μια βασική αρχή είναι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε την φυσική καταστροφή και μετά να μπορούμε να αποκαταστήσουμε αυτό που συμβαίνει.
 
Υπάρχει, στη χώρα μας;
 
Τα προληπτικά μέτρα είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα που διαθέτουμε για να μπορούμε να μειώνουμε τις συνέπειες των επερχόμενων φυσικών κινδύνων των επερχόμενων φυσικών καταστροφών. Η πρόληψη έχει πάρα πολλά σκέλη είναι και η εκπαίδευση είναι και η ενημέρωση είναι η επιστημονική παρακολούθηση, κτλ.
 
Στην περιοχή μας ποιες θεωρείται οι είναι οι μεγαλύτερες απειλές;
 
Στην Ελλάδα οι τρεις φυσικές καταστροφές που εμφανίζονται είναι οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες (έχουμε δει τον τελευταίο καιρό και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα) και τους σεισμούς. Κατά συνέπεια η μέριμνα θα πρέπει να μεταβαίνει κυρίως προς τα εκεί.
 
Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος και για τα ηφαίστεια, όπως αυτό της Σαντορίνης…
 
Από πέρυσι είχε ξεκινήσει μια συζήτηση των επιστημόνων για το θέμα του ηφαιστείου. Ορισμένοι είχαν την άποψη ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι στο μέλλον θα ενεργοποιηθεί το ηφαίστειο. Έγινε η συζήτηση αυτή, η δική μου γνώμη είναι και παραμένει, ότι οι ενδείξεις δεν είναι ισχυρές. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να παρακολουθούμε το ηφαίστειο. Οι κίνδυνοι πρέπει να αναφέρονται με την σωστή τους διάσταση και όχι να μεγαλοποιούμε τα πράγματα.

Συνεντεύξεις Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε