Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

O Πάτερ Ιωάννης και η δίκη του Ασωπού

Ο παπα-Γιάννης σε δράση για το μολυσμένο νερό
Ο παπα-Γιάννης σε δράση για το μολυσμένο νερό

Η Ακαδημία Αθηνών απένειμε στις 30 Δεκεμβρίου, βραβείο «για πράξη κοινωνικής αρετής και ανθρωπισμού, εκεί που η μέριμνα της πολιτείας ήταν ανύπαρκτη ή ανεπαρκής» στον Πατέρα Ιωάννη Οικονομίδη.

Ο πάτερ γνωστός για το περιβαλλοντικό του έργο στα Oινόφυτα, είναι ενεργό μέλος του συντονιστικού της Συμπαράταξης για το περιβάλλον και δίνει μαζί με όλους αγώνες για τη Βοιωτία κι όχι μόνο. Μια ολόκληρη ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εργάζεται για την μελέτη του κεντρικού αγωγού διαχείρισης των βιομηχανικών αποβλήτων, η μελέτη αυτή αν και ήταν να κατατεθεί τέλος του χρόνου, έχει καθυστερήσει μάλλον λόγω συμπληρωματικών προδιαγραφών. Η Μαργαρίτα Καραβασίλη, γενική γραμματέας επιθεωρητών Περιβάλλοντος, δήλωσε ότι με προεδρικό διάταγμα ο εν λόγω ποταμός αποχαρακτηρίζεται από αγωγός βιομηχανικών λυμάτων, ενώ θα δημιουργηθούν ζώνες προστασίας του. Η έκθεση του ΤΕΕ είχε διαπιστώσει οξύτατα προβλήματα ρύπανσης και ανυπαρξία εφαρμογής της νομοθεσίας στην περιοχή του Ασωπού και η έκθεση είχε διαβιβαστεί στην υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Μάλιστα ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζής, έδωσε εντολή στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να παραστούν ως πολιτικοί ενάγοντες, στη δίκη του Ασωπού που θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο 2010 μετά από αναβολή. Ονόματα πρώην και νυν περιφερειαρχών και νομαρχών, αλλά και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων και δύο νυν βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τον Ασωπό, η οποία έχει ήδη διαβιβαστεί στους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς και Θήβας με την εντολή να διερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες. 
Σύμφωνα με την έκθεση του κ. Ρακιντζή, οι πιθανές ευθύνες αφορούν τρεις βασικές παραλείψεις με αποτέλεσμα την πιθανή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και κατ’ επέκτασιν τη δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια υγεία.:

– Έκδοση Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) σε εταιρείες, που παράγουν επικίνδυνα υγρά απόβλητα χωρίς να περιλαμβάνονται οι προβλέψεις του νόμου για την προστασία των υπόγειων νερών.

– Έκδοση Αδειών λειτουργίας χωρίς να έχει προηγηθεί άδεια Διάθεσης αποβλήτων.

– Έκδοση αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων στον Ασωπό χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς της σωστής λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων των εταιρειών.

Όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις συμφωνούν πως η «Τραγωδία του Ασωπού» και αυτή «της Μεσσαπίας στην Εύβοια» έχουν τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά, δηλαδή την τοξίνωση του κόσμου και των τόπων από βαρέα μέταλλα.
 Η Μαργαρίτα Καραβασίλη προανήγγειλε νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του Ασωπού, ενώ ανέφερε πως υπάρχει ένα παράνομο κύκλωμα διακίνησης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.

 

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε