Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Αντώνης Παπαδημητρίου

Πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση για την ανασυγκρότηση του κέντρου των Αθηνών με άξονα την Πανεπιστημίου στο τρίγωνο που σχηματίζεται από τις πλατείες, Συντάγματος, Ομονοίας, Μοναστηρακίου, με χρόνο υλοποίησης έως το 2015.

«Να ξαναφτιάξουμε την πόλη μας ξεκινώντας από την καρδιά της, από το κέντρο της», τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, ανακοινώνοντας τη φιλοσοφία τού διεθνούς διαγωνισμού που διοργανώνει και χρηματοδοτεί το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση, για την αρχιτεκτονική μελέτη της ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας στην Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών. Το Ίδρυμα Ωνάση χρηματοδοτεί και διοργανώνει Ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου.
Ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να στηριχθεί στα νέα δεδομένα που έχουν αλλάξει τη φυσιογνωμία του κέντρου και σε προγραμματικούς στόχους για τη λειτουργική και ιδεολογική κεντρικότητα που επιδιώκει η πολιτεία για το κέντρο της πρωτεύουσας, όπως αυτή ορίζεται στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο.
Η ανασύνθεση της κεντρικότητας στη σύγχρονη Αθήνα θα στηριχθεί στον επαναπροσδιορισμό της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων στο κέντρο πόλης, και θα έχει ως στόχο τη λειτουργική ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών χρήσεων, την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, την ταυτόχρονη ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πόλης και την ευκολότερη πρόσβαση και απόλαυση του κέντρου της για όλους τους πολίτες.
Το «Re-think-Athens» αποτελεί έτσι μια πολύπλευρη παρέμβαση που εκτείνεται από τη λεωφόρο Αμαλίας έως την οδό Πατησίων, έχει ως άξονα την οδό Πανεπιστημίου και κορυφώνεται σε μια νέα πλατεία Ομονοίας. Με στόχο τη βιώσιμη κινητικότητα, το έργο περιλαμβάνει την προέκταση του τραμ, επιτρέπει την παρόδια εξυπηρέτηση με Ι.Χ. και ενδυναμώνει την παρουσία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ το κέντρο της πόλης γίνεται εξαιρετικά φιλικό τόσο στον πεζό όσο και στο ποδήλατο.
Ο καθηγητής αρχιτεκτονικής Παναγιώτης Τουρνικιώτης, στην παρουσίασή του τόνισε ότι «στόχος είναι όλοι δρόμοι να οδηγούν στο κέντρο μόνο για όσους θέλουν να πάνε σ’ αυτό».
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους σχεδιασμένους για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών πόλεων καθώς και την ένταξή τους σε δίκτυα και πολιτισμικούς γαλαξίες. Η υλοποίησή του θα ολοκληρωθεί το 2015.
Οι βασικοί στόχοι του έργου είναι: Το κέντρο της πόλης να είναι τόπος προορισμού για τον πολίτη και όχι χώρος διέλευσης αυτοκινήτων. Η λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του κέντρου. Η ενίσχυση των εμπορικών, διοικητικών και οικονομικών λειτουργιών της πόλης. Η επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο. Η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πρωτεύουσας. Η ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα του πολίτη.
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στον χαιρετισμό του, τόνισε επίσης την σημαντικότητα  της δημιουργικής αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας που δοκιμάζεται σκληρά, ένα έργο απαραίτητο για να ξαναβρεί η Αθήνα την θέση που της ανήκει ανάμεσα στις ιστορικές μητροπόλεις της Ευρώπης.
Ο σχεδιασμός του δημόσιου χώρου θα γίνει με Ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Ωνάση. Όλη η διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσα από τον ιστότοπο: www.rethinkathens.org
 
Διαβάστε επίσης:

Παπαδήμος: Οφείλουμε στους πολίτες να σώσουμε το κέντρο της Αθήνας!

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε