Δευτέρα, 17 Ιουν.
32oC Αθήνα

Ελληνικά νανοφωτοβολταικά για το πρόγραμμα HELIOS

Τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά από ελληνικά χέρια αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση και στο φιλόδοξο πρόγραμμα HELIOS αρκεί οι αρμόδιοι παράγοντες να τα προτιμήσουν.

Πρόκειται για εύκαμπτα, λεπτά και αρκετά αποδοτικά φωτοβολταϊκά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού και φυσικά σε μεγάλα έργα όπως αυτό που έχει ανακοινώσει η Πολιτεία.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι προϊόντα νανοτεχνολογίας που επεξεργάζεται με ερευνητικά προγράμματα το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.  Στόχος είναι η μαζική παραγωγή της νέας γενιάς φωτοβολταϊκών που θα έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή τάση.

Ήδη το πρόγραμμα ΝανΟργάνικ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και προβλέπει τη δημιουργία μιας πλήρους σειράς αυτών των μικροσκοπικών φωτοβολταικών συστημάτων.

Τα νέα υλικά μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητα μας αφού έχουν πολλές εφαρμογές.

«Εξοικονομούν περισσότερο χώρο, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και φυσικούς πόρους , αποκτούν μεγάλες δυνατότητες ευελιξίας στο χώρο, είναι πλήρως ανακυκλώσιμα» μας λέει ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Αυτό που αναζητούν τώρα οι ερευνητές είναι το υλικό το οποίο εάν τοποθετηθεί πάνω στα οργανικά ηλεκτρονικά θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την απόδοσή τους.

Στο ΝανΟργάνικ  συμμετέχει ακόμη , το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστήμιου Πατρών , το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας του ΙΤΕ από την Πάτρα, η εταιρεία ανάπτυξης καινοτόμων νέων υλικών και συστημάτων Advent και η εταιρεία Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ.
 

Φωτοβολταϊκά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε