Δευτέρα, 17 Ιουν.
33oC Αθήνα

Ηλιακά καραβάκια στις Πρέσπες

Ηλιακά καραβάκια στις Πρέσπες

Θα μπορούσαν να διασχίζουν το Σαρωνικό, μια καλή λύση για τον τουρισμό της Αττικής, αλλά ο δήμος Πρεσπών το σκέφτηκε πρώτος.

Και θα χρησιμοποιήσει σε ένα χρόνο από τώρα, καραβάκια που θα κινούνται με ηλιακή ενέργεια και θα μεταφέρουν τους τουρίστες.

 
Τα καραβάκια θα «αποθηκεύουν» ενέργεια από τον ήλιο χάρη στα φωτοβολταϊκά συστήματα που θα διαθέτουν ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούν οι διαδικασίες για την προμήθεια δύο τέτοιων σκαφών από το Δήμο Πρεσπών και ενός ακόμη από το Δήμο Λικένα της Αλβανίας.
 
Η «ηλιακή» βαρκάδα οφείλεται στη διασυνοριακή συνεργασία των δύο δήμων μέσω του προγράμματος Interreg, το οποίο έχει λάβει έγκριση και αρχίζει να υλοποιείται.
 
Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Πρεσπών, Γιάννης Καζόγλου, η δημοτική αρχή σκοπεύει να επιτρέψει την κίνηση τους σε όλη την επιφάνεια των φυσικών οικοσυστημάτων, στις Πρέσπες.
 
Μετά την Ελληνο αλβανική συνεργασία ο δήμος προωθεί και τη συνεργασία με δήμους της ΠΓΔΜ με «πράσινο» περιοχόμενο.
 
Δηλαδή, από την εξοικονόμηση ενέργειας, μέχρι την δημιουργία δικτύου μονοπατιών στο ορεινό σύμπλεγμα που συνδέει τις δύο χώρες, τη διατήρηση των πλίθινων παραδοσιακών κτισμάτων στην ευρύτερη περιοχή, και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο θέμα των γεωργικών κατασκευών και μηχανημάτων.
 
 

Φωτοβολταϊκά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε