Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Στέλιος Λουμάκης: Πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει με τα φωτοβολταικά

Στέλιος Λουμάκης: Πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει με τα φωτοβολταικά

Μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση στο ξενοδοχείο President, οι ηλεκτροπαραγωγοί  από φωτοβολταϊκά βρίσκονται «επί ποδός πολέμου»…Μιλά στο newsit.gr o πρόεδρος του ΣΠΕΦ, Κ. Στέλιος Λουμάκης.

Έχουμε δει να συμβαίνουν αρκετά στον χώρο των φωτοβολταικών, τον τελευταίο καιρό, τι ακριβώς σας ανάγκασε να καλέσετε την έκτακτη γενική συνέλευση;

 
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι πέφτει ένα χαράτσι επί του τζίρου στις επιχειρήσεις των φωτοβολταϊκών, στα φωτοβολταϊκά πάρκα το οποίο είναι πρωτοφανές. Η εισφορά αυτή ανατρέπει όλα τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών που ασχολούνται με τα φωτοβολταϊκά που βρίσκονται σε λειτουργία και καλύπτουν το διάστημα δύο ετών, με έναρξη την 1η Ιουλίου του 2012.
 
Δηλαδή;
 
Το ποσοστό της εισφοράς επί του τζίρου αναμένεται να ξεκινήσει από το 25% για τα φωτοβολταϊκά που άρχισαν να λειτουργούν πριν από 7 χρόνια. Για τα προγράμματα που άρχισαν να λειτουργούν από την 1η Ιανουαρίου 2012 η εισφορά αυτή θα είναι 35%, ενώ για το ενδιάμεσο διάστημα τα τέλη θα φτάνουν το 29%. Δηλαδή, ένα πάρκο μικρό που έχει έναν τζίρο 65.000€ και μια κερδοφορία τον φόρο 7.000€ αν του βάλεις 25% επί του τζίρου αφαιρείς από τα 7.000 που είναι η κερδοφορία του τα 15.000 και τον βάζεις μέσα, τον πτωχεύεις τον άνθρωπο. Ένα μεγάλο πάρκο 2MW από τα 600.000 θα πέσει στα 300.000€ , δεν χάλασε ο κόσμος και τόσο. Βεβαίως πονάει και εκεί αλλά θα ζήσει, ενώ ο μικρός θα πτωχεύσει. Είναι πρωτοφανές, δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία, φορολογικό μέτρο επί του τζίρου που να μην έχει κλιμάκωση με βάση το μέγεθος. Μα το μέγεθος πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Την Τετάρτη θα ψηφιστεί στην Βουλή;
 
Ακριβως,αυτό το μέτρο είναι για ψήφιση την Τετάρτη. Σήμερα κατατέθηκε στην Βουλή. Αυτό που θα συμβεί τώρα πολύ απλά είναι ασύμμετρο προς τους μικρούς, ευνοεί τους μεγάλους, και τους μεγάλους μάλιστα που θα κάνουν σωρηδόν πάρκα το 2012 τα οποία είναι πάρα πολύ χαμηλά τα κόστη, έχουν λόγω των συμβάσεων με ΔΕΣΜΗΕ κουβαλήσει υψηλές ταρίφες από τα προηγούμενα χρόνια, άρα θα κάνουν αυτοί που έρχονται και «σκουπίζουν» άδειες από το εξωτερικό ως επί των πλείστων, κυρίως κινέζικης προέλευσης, έχουν μαζέψει τις άδειες, αυτοί είναι οι ευνοημένοι. Το φοβερό είναι ότι αυτές τις επενδύσεις δεν τις χρειαζόμαστε για την χώρα… μας τραβάνε χρήμα. Ενώ το χρήμα που παίρνει ο μικρομεσαίος παραγωγός ο οποίος «σφαγιάζεται» αυτή την στιγμή το καταναλώνει εδώ, άρα το χρήμα δεν φεύγει από την χώρα. Είναι ξεκάθαρα λοιπόν για μένα ένα μέτρο το οποίο θα αφανίσει τους «μικρούς». Θεωρούν ότι έκαναν λάθος που τους βάλανε.
 
Τι γίνεται με τα οικιακά;
 
Στα οικιακά δεν βάζουν εισφορά. Δηλαδή τσακίζουν την μεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία φορολογείται ούτως η άλλως με 28 ή 40% αφήνουν τους μεγάλους να αντέξουν την εισφορά διότι τα νούμερα αυτά τα αντέχουν και παράλληλα αφήνουν τα οικιακά αφορολόγητα στα οποία είχαν 55 λεπτά ταρίφα, είναι αφορολόγητα έως σήμερα και δεν έχουν και εισφορά. Αυτή την στιγμή η αγορά της ηλεκτροπαραγωγής έχει συνολικά 1300MW στα φωτοβολταϊκά από αυτά τα 250 είναι τα οικιακά.
 
Αυτό το πράγμα που θα ψηφιστεί δεν έχει συμβεί πουθενά στην Ευρώπη….

Συνεντεύξεις Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε